Şehrin ortasındaki ‘vahalar’

Şehrin ortasındaki ‘vahalar’

Ünlü restoranlar, yaz sıcaklarında konuklarına bahçe keyfi yaşatmak için yarışa girdi.

Şehrin ortasındaki ‘vahalar’
16px
24px
04.06.2010 12:50
ABONE OLgoogle

Melis Tosyalı'nın haberi

Midpoint, The House Cafe, Happy Moon’s Cafe, Kitchenette gibi birçok marka bahçeli mekan arayışında. Bahçe yatırımının metrekare maliyeti ise ortalama 1.000 dolar...

BÜYÜK kentlerde beton binaların arasında sıkışıp kalıyoruz. Temiz hava ve yeşillik görmek isteyenler çareyi şehir dışına çıkmakta buluyor. Peki şehir dışı  kaçamağı için vakit bulamayanlar ne yapacak?

İşte son yıllarda hafta sonunu yeşillikler içinde geçirmek isteyenlerin imdadına “bahçeli mekanlar” yetişiyor. Sabahları zengin brunch mönüsü, akşamları ise renkli eğlenceleriyle konuklarına hoş saatler vaat eden bu mekanlar, havaların ısınmasıyla birlikte daha fazla ilgi çekmeye başladı. Tüm bunlara bir de kapalı alanlardaki sigara yasağı eklenince, hafta sonunu dışarıda geçirmek isteyenlerin soluğu bahçesi olan bir mekanda almasına yetti de attı bile.

İşin aslı, yeşillikler arasında ve insanı evinin bahçesinde gibi hissettiren “bahçeli mekan” trendi çok da yeni değil. Bu konseptin öncülerinden Limonlu Bahçe, sektörde 10 yılı geride bırakmış durumda. Beyoğlu’nun tam ortasında konuklara bahçe keyfi yaşatan Limonlu Bahçe’nin yakaladığı başarı, bu tür yatırımların artmasına öncü olmuş durumda. Öyle ki sadece küçükler değil, şehrin birçok bölgesinde şubesi bulunan zincir restoranlar da artık yeni yatırımlarını bahçeli mekanlardan yana kullanıyor. Örneğin Kitchenette, son şubesini Bebek’te, önünde geniş bir bahçesi olan mekanda açtı. Kırıntı şubelerinin bahçeleri ödüllere doymuyor. Midpoint ise açık havası bulunmayan mekanlara franchise bile vermiyor.

Ankara’dan İstanbul’a yeni transfer olan Big Chefs’in Levent şubesinin önündeki dev bahçe de bu trendin önümüzdeki dönemde popülerliğini sürdüreceğini ortaya koyuyor. 

BAHÇELİNİN KİRASINA YÜZDE 50 ZAM

Mekanın bahçesinin bulunması, şüphesiz öncelikle doluluk oranlarını, ardından da restoranın karlılığını olumlu etkiliyor. Mesela Anadolu yakasının popüler mekanı Happy Moon’s Cafe’nin sahibi Hüseyin Aymutlu, özellikle yaz aylarının gelmesiyle birlikte bahçeli mekanlara talebin arttığını söylüyor. Öyle ki her 10 kişiden 6’sı hafta sonu keyfi için tercihini bahçeli mekanlardan yana kullanıyor. Fenerbahçe’deki Happy Moon’s Cafe’de haftada ortalama 5 bin kişiyi konuk ettiklerini vurgulayan Aymutlu, özellikle hafta sonları doluluk oranlarının yüzde 100’e yakın olduğunu açıklıyor. 

Tabi bir mekanın geniş bir bahçeye sahip olması hem maliyete hem de istihdama yansıyor. Tabii talep artışı, bahçeli mekanların kiralarını da yükseltmiş durumda. Özellikle Bebek ve Beyoğlu gibi eğlence ve yeme-içme merkezlerinde bahçeli katların kiralarının son yıllarda yüzde 50 arttığı belirtiliyor. 

YATIRIMIN YÜZDE 20’Sİ BAHÇEYE

Yatırım maliyetini artıran tek kalem kira değil kuşkusuz. Aymutlu, bir bahçe için ortalama metrekare başına 1.000 dolar yatırım yapmak gerektiğinden bahsediyor.

İstanbul’da 9 şubesi bulunan Midpoint’in yetkilisi Dilan Karahancı’nın açıklamaları da Aymutlu’dan farklı değil. Karahancı, kentte yaşayanların zamanının büyük bölümünü ev ve ofislerinde geçirdiklerini hatırlatıyor. Boş zamanlarını daha huzurlu ve ferah ortamda geçirmek isteyenlerinse doğal olarak bu mekanları tercih ettiğini belirtiyor. Hal böyle olunca da bahçeli mekanların doluluk oranı yükseliyor.

Karahancı, alsında bu konsepte sahip mekanlara gelenlerin, evinde ve ofisinde her türlü imkan ve konfora sahip insanlar olduklarını belirtiyor. Bu yüzden söz konusu insanlar hem çevreyle iç içe, hem de alıştıkları konforu sürdürebilecekleri, ev rahatlığındaki açık alanlara ihtiyaç duyuyor. Tüm bunlar da doğal olarak işletmecinin yatırım miktarına yansıyor.

Karahancı, Midpoint işletmelerinde 200 metrekare açık alan hedefi koyduklarını söylüyor. Böylece, kapalı alanla birlikte bir Midpoint şubesi için dekorasyon maliyeti 900 bin ile 1 milyon dolar arasında oluşuyor. Karahancı’ya göre bu miktarın yaklaşık yüzde 20’sini bahçenin zemin kaplaması, peyzaj ve mobilyası oluşturuyor. Ayrıca Karahancı, açık alanlarda kullanılan tüm malzemelerin dayanıklı ürünlerden seçiliyor olmasının maliyetleri artırdığını da ekliyor. Tabii bir bahçeye sahip olmak, bahçenin büyüklüğüne bağlı olarak mekanın personel istihdamını da artırıyor.

Bütün bunlara karşılık, mekanın bahçeli olmasının konuk sayısını artırdığını Midpoint şubelerinin doluluk oranına bakarak anlamak mümkün. Dilan Karahancı’nın verdiği bilgiye göre, Midpoint şubeleri haftada yaklaşık 40 bin konuk ağırlıyor. Özellikle hafta sonları bahçede keyif yapmayı tercih edenlerin sayısı hafta içine göre yüzde 20 artıyormuş. 

YAZ PARTİLERİ İÇİN İDEAL

Restoranlar bahçeleri, farklı gruplara hitap etmek ve farklı etkinlikler düzenlemek için de kullanılıyor. Örneğin, bu konsepti sıkça kullanan Kırıntı’nın bahçelerinde sabahları klasik müzik eşliğinde brunch keyfi sunulup, akşamları ise DJ performansı eşliğinde partiler düzenleniyor. Kırıntı Restoranları Halkla İlişkiler Müdürü Deniz Çeltekli, haziran ayında bahçede Küba Gecesi düzenleyerek bu konsepti daha da zenginleştireceklerini açıklıyor.

Kırıntı’nın bahçe konusunda “en iyi peyzaj ödülü” aldığını hatırlatan Çeltekli, bu başarının restoranlara yoğun ilgiyi beraberinde getirdiğini vurguluyor. Öyle ki bazen gece saat 23.00’a kadar şubelerin kapısında kuyruklar oluşmuş.

Şehrin içerisindeki gizli bahçelerden biri de Köşk... Anadolu Yakası’ndaki bu restoranın bahçesi için; oturma grupları, bitki ve aksesuarlar, peyzaj düzenlemesi ve aydınlatması dahil 120 bin dolarlık yatırım yapılmış. Mekanın sahibi Yücel Günay, yılda iki kez bahçe için yenileme ve bakım çalışması yapıldığını söylüyor. Bunun maliyeti ise ortalama 25 bin liraymış.

Günay, mekanın bahçeli olması  sayesinde farklı müşteri gruplarına hitap edebildiklerini belirtiyor. Özellikle çocuklu ailelerin bu konsepti tercih ettiğini söyleyen Günay, “Bahçemizin içerisinde çocuklar için oyun parkı ve onlarla ilgilenecek bir yetkili bulunuyor” diyor. 

Happy Moon’s Cafe

Avrupa Yakası’nda 2 yeni şube

11 yıldır faaliyette olan Happy Moon’s Cafe’nin Kadıköy, Şaşkınbakkal ve Fenerbahçe’de şubeleri var. Önümüzdeki dönemde Avrupa Yakası’ndan da 2 şube açılması planlanıyor. Bu restoran özellikle Meksika mutfağında iddialı. Bahçelerinde her çarşamba “Meksika gecesi” düzenleniyor. Yaz aylarında konuklarını serinletmeyi hedefleyen Happy Moon’s Cafe’nin mönüsüne yeni kokteyller de eklenmiş.

Tel: 0216 550 05 00


Midpoint

Bahçesi olmayana franchise yok!

8 yıldır faaliyet gösteren Midpoint’in restoranlarında dünya mutfaklarından farklı tatlar ikram ediliyor. İlk şubesini Bağdat Caddesi’nde açan zincirin halen 9 şubesi bulunuyor. Franchise verilmeye Ankara Panora AVM’deki şubeyle başlanmış. Yeni franchise tekliflerinin değerlendirildiğini söyleyen Midpoint yetkilileri, 2011’de Antalya’da yeni bir şubenin hizmete gireceğini açıklıyorlar. Marka, yurtdışından gelen franchise tekliflerine de açık. Merak edenler için ekleyelim; Midpoint işletmelerinde franchise için mekanın asgari 300-350 metrekare kapalı, 150-200 metrekare de açık alana sahip olması gerekiyor.

Tel: 0212 245 70 40


Kırıntı

Dördüncü şube Bebek’e düştü

İlk şubesini 1981’de Moda’da açan Kırıntı, 4 restorana ulaşmış durumda. Akdeniz, Meksika ve Amerikan mutfağından örnekler sunan Kırıntı’nın hedef kitlesini ise 17-35 yaş arası genç insanlar oluşturuyor. Franchise vermeyen zincir, yaz aylarında konuklarına gündüz burnch, akşamları ise DJ performansı eşliğinde parti keyfi yaşatmayı planlıyor.

Tel: 0216 356 64 68 


Köşk

Köşebaşı’ndan ayrıldı

Anadolu Yakası’nda konuklarına bahçe keyfi yaşatan bir diğer mekan Köşk. 10 yıldır Köşebaşı’nın şubesi olarak faaliyetini sürdüren restoran, ortakların ayrılmasından sonra aynı kadroyla Köşk Dalyan olarak yoluna devam etme kararı almış. Mönüde, Akdeniz bölgesinin meze ve et yemekleriyle geleneksel lezzetleri sunuluyor. Yazları haftada yaklaşık 1.000 kişiyi ağırlayan restoranın hafta sonları doluluk oranı ise yüzde 90’lara ulaşıyor.

Tel: 0216 363 58 56 


Big Chef’s

Ankara’dan geldi...

Üç yıl önce ilk şubesini Ankara Çayyolu’nda açan Big Chef’s, geçen yıl İstanbul’a da adım attı. Etiler ve Şişhane’den sonra İstanbul’daki üçüncü şube Tünel’de açıldı. Halen 6 şubesi bulunan zincirin özellikle Etiler şubesindeki bahçesi beğeni topluyor. Dekoruyla ev rahatlığını hissettiren bu bahçeli mekan, zengin mönüsüyle de ilgi çekiyor.

Tel: 0212 251 71 80


White Mill Cafe

Defne ağaçlarının gölgesinde

Cihangir’deki White Mill Cafe, ziyaretçilerini sade dekoru ve arka tarafta, defne ağaçlarının gölgesindeki bahçesiyle karşılıyor. Bir kısmı organik ürünlerden oluşan restoranın mönüsünde kuzu pirzola, ızgara bonfile ve wrap çeşitlerinin yanı sıra çok farklı kokteyller bulunuyor.

Tel: 0212 292 28 95 


Kitchenette

Üç katında üç farklı hava

İstanbul Doors Grubu bünyesinde hizmet veren Kitchenette zincirinin 12 şubesi bulunuyor. Grup son şubeyi Bebek’te açtı. Diğer Kitchenette şubelerinden farklı olarak Bebek restoranının üç katında farklı konsept ve farklı lezzetler sunuluyor. Geniş bir bahçeye açılan mekanın ilk katı, aperitif bir şeyler içmek için ayrılmış...

Tel: 0212 287 11 61 


Limonlu Bahçe

Bahçelilerin “ilk”i

Haberin başında da belirttiğimiz gibi, Beyoğlu’nun orta yerinde konuklarına bahçe keyfi yaşatan Limonlu Bahçe, 2001 yılından bu yana faaliyette. Mekan, hoş dekorasyonu ve huzurlu ortamının yanı sıra dünya mutfağından onlarca farklı lezzet sunan mönüsüyle de iddialı. Müdavimleri, Limonlu Bahçe’nin özellikle çeşit çeşit limonata kokteyllerinin denenmesini öneriyor. Pazar günleri açık büfe brunch’lara ev sahipliği yapan mekan; özel toplantı, doğum günü ve kutlamalar için rezervasyonlara da açık. Son olarak, Limonlu Bahçe’de “chill-out” tarzı müzikler çalındığını ekleyelim.

Tel: 0212 252 10 94


Aşşk Cafe

200 kişilik bahçesi var

Hem bahçesi hem de boğaz manzarasıyla tercih edilen, hatta klasikleşen Aşşk Cafe, konuklarına Türk usulü kahvaltılar sunuyor. Mönüdeki her şeyin doğal ürünlerden oluştuğu özellikle vurgulanıyor. Brunch esnasında konuklara Latin, caz, tango ya da etnik müzikler eşlik ediyor. Aşşk Cafe’de yaz-kış ayrımı yok. Çünkü konukların kış aylarında da bahçede oturabilmesi için gerekli yatırımlar yapılmış. 200 kişi kapasiteli bahçede, çocuklara özel masalar ve çocuk mönüsü de var.

Tel: 0212 265 47 34 


The House Cafe

Bahçe ve deniz yan yana

2002’den bu yana faaliyet gösteren The House Cafe’nin şube sayısı 11’e ulaştı. İlk şube, Nişantaşı’nda eski bir dairenin kafeye dönüştürülmesiyle açılmıştı. Zincirin Ortaköy şubesinde konuklar bahçe ve deniz keyfini aynı anda yaşıyor. Günde 3 bini aşkın kişinin ziyaret ettiği bu restoranın mönüsünde dünya mutfağının farklı lezzetleri yerel tatlarla birleşiyor. Yaklaşık 80 farklı kalemden oluşan mönüde pizza, salata, et ve tavuk çeşitlerinin yanı sıra deniz mahsulleri de var.

Tel: 0212 227 26 99

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde