Şehitlik yerine AVM

Şehitlik yerine AVM

Meclis Dilekçe Komisyonu'na yapılan şikayetler üzerine hazırlanan OYAK raporunda şok detaylar

Şehitlik yerine AVM
16px
24px
07.01.2013 08:30
ABONE OLgoogle

Meclis Dilekçe Komisyonu'na yapılan şikayetler üzerine hazırlanan OYAK raporunda kuruluşun hazineden rayiç bedelin altında satın aldığı ve şehitlik yapılması öngörülen arazileri market ya da AVM'lere kiraladığı ortaya çıktı

Meclis, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarından gelen çok sayıda şikayet başvurusu üzerine mercek altına aldığı OYAK'la ilgili çalışmalarını raporlaştırdı. Ocak sonunda açıklanması beklenen raporda, 27 Mayıs darbesinin ürünü olan OYAK'ın kuruluş kanununun değiştirilmesi, kurumun Sayıştay denetimine açılması önerisi yer alıyor. Raporda OYAK'ın 'şehitlik ve kışla yapacağız' diyerek, ücretsiz ya da çok düşük bedelle aldığı arazilerin AVM yapılması gibi farklı amaçlar için kullanıldığı tespiti de bulunuyor.

İMTİYAZLI KURUM

Meclis Dilekçe Komisyonu, OYAK'la ilgili yapılan çok sayıda başvurunun ardından bir alt komisyon kurarak yaklaşık bir yıl boyunca OYAK'ı araştırmıştı. Çalışmalarını tamamlayan komisyon raporunda OYAK'la ilgili çarpıcı tespit ve öneriler yer alıyor. Beş farklı kurumdan 12 müfettişin teknik incelemelerini kapsayan raporda, OYAK'ın diğer ticari kuruluşlarda olmayan imtiyazları kullandığına işaret ediliyor.

2 BİN 663 KONUT YAPILMIŞ

Rapordaki tespitler arasında "OYAK'ın çeşitli tarihlerde hazineden rayiç bedelinin altında araziler aldığı, bu arazilerin OYAK'ın eline geçmesinden sonra değerinin astronomik şekilde arttığı" da bulunuyor. Ankara'nın en değerli bölgesinde 'imarsız' olarak OYAK'a verilen bir bölgenin kısa sürede imarlaştığı ve ortalama 300 bin liradan satılan 2 bin 663 konut ve bir alışveriş merkezi yapıldığı belirtiliyor. Raporda, bu taşınmazlardan elde edilen ve hazinenin kaybı olarak nitelendirilebilecek gelirin boyutlarına dikkat çekiliyor.

ŞEHİTLİK İÇİN ALINAN ARAZİYE MARKET YAPILMIŞ

Raporda ayrıca hazine arazilerinin amacının dışında kullanımıyla ilgili bir başka örneği de Çorlu'da 'şehitlik yapılmak' üzere alınan 12 dönümlük arazide OYAK tarafından dev bir market yapılması ve bu marketten kira geliri sağlanması oluşturuyor.

'KURULUŞ KANUNU DEĞİŞTİRİLMELİ'

Raporda, OYAK'ın kuruluş kanununun 27 Mayıs darbesini yapan Milli Birlik Komitesi tarafından 1961'de çıkarıldığı ve 'darbe ürünü bir kurum' olduğu vurgulanıyor. 28 Şubat döneminde bedelsiz şekilde banka sahibi yapılarak bir anda büyüdüğüne dikkat çekilen raporda, OYAK'ın bugüne kadarki tüm işlerde 'imtiyazlı' olarak görüldüğü kaydedildi. OYAK'ın en kısa zamanda Sayıştay denetimine tabi tutulması ve kuruluş kanunun değiştirilmesi istendi. Raporun yayınlanmasının ardından OYAK Kanunu'nda değişiklik öngören bir kanun teklifi gündeme gelebilecek.

Darbe komisyonu: 28 Şubat'ta kârını katladı

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu da 28 Şubat süreciyle ilgili tespitlerinde OYAK'a yer vermişti.

Komisyonun raporunda, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinden sonra "Özel Kanun" ile kurulan OYAK'la ilgili "28 Şubat darbesi sonrasında Türkiye'deki firmaların kârlılık oranlarına bakıldığında en kârlı kuruluşlardan birinin OYAK olduğu görülmektedir.

28 Şubat öncesinde sıralamaya giremeyen OYAK, 2000'de 4.9 milyar dolarlık ciroyla Koç ve Sabancı Holding'den sonra 3'üncü sıraya yükselmiştir. 2001 sonuna gelindiğinde ise Sabancı Holding'in net kârının 120 trilyon lira olduğu dönemde OYAK'ın net kârının 594 trilyon TL değerine ulaşması dikkate değerdir" denilmişti.

Evrin Güvendik/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde