Şehir hastaneleri şehir efsanesine döndü

Şehir hastaneleri şehir efsanesine döndü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘hayalim’ dediği şehir hastanelerine ilişkin 14 ay önce ilk temel atılmasına rağmen hastane inşa edilecek illerde hiçbir çalışmanın yapılmaması dikkat çekiyor.

Şehir hastaneleri şehir efsanesine döndü
16px
24px
10.11.2014 06:39
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘hayalim’ dediği şehir hastanelerine ilişkin 14 ay önce ilk temel atılmasına rağmen hastane inşa edilecek illerde hiçbir çalışmanın yapılmaması dikkat çekiyor. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, inşaatların belirtilen sürede bitirileceğini, ‘şehir efsaneleri’ sözünün ‘şehir hastaneleri’ olarak değişeceğini söylemişti.

Şehir hastanelerinin ilk temeli Yozgat’ta 20 Ağustos 2013 tarihinde atıldı. 12 Eylül 2013’te de Haliç Kongre Merkezi’nde dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törende 15 hastaneyi içeren proje tanıtımı ve imza töreni gerçekleştirildi.

Erdoğan, törende “Bugün burada 14 şehir hastanesinin, yani 24 bin 407 hasta yatağı kapasiteli sağlık kurumlarının inşasına aynı anda start veriyoruz. Bu 14 ilimizde kurulacak hastaneler, sadece bu şehrimize değil, çevrelerindeki diğer şehirlere de hizmet verecek.” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan, 18 Eylül 2013’te Bilkent, 22 Ekim 2013’te de Ankara Etlik Şehir hastanelerinin temelini atmış, iki hastanenin de 30 ayda tamamlanacağı müjdesini vermişti.

Yozgat Şehir Hastanesi’nin temel atma töreninde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu 8 ilde yapılacak 9 şehir hastanesinin sözleşmesinin ilgili firmalarla yapıldığını belirterek, “Sağlık alanında yeni bir sayfa açacak yatırımların startını Yozgat’ımızda veriyoruz.” diye konuşmuştu.

Müezzinoğlu, 1 yıl önce de Ankara Etlik Şehir Hastanesi açılışında gazetecilere ‘şehir efsaneleri’ sözünün bundan böyle ‘şehir hastaneleri’ olarak değişeceğini ifade etmişti. Bakan, 2017 itibarıyla 15 şehir hastanesinin hizmete gireceğini söylemişti. Aradan 14 ay geçmesine rağmen şehir hastanelerinin büyük bir bölümünde herhangi bir çalışma yapılmıyor. Temeli atılan hastanelerde devlet, müteahhidin 25 yıl kiracısı olacaktı. Projesinin yaklaşık 20 milyar liraya mâl olacağı ifade edilmişti. Temeli atılan ya da protokolü tamamlanan şehir hastanelerinin bugünkü durumu şöyle:

İSTANBUL: Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı raporda 3 bin 700 yataklı olarak inşa edilmesi planlanan Sancaktepe’deki alan, halen General İsmail Hakkı Tunaboylu Kışlası olarak kullanılıyor. Hiçbir faaliyetin gözlenmediği alana askerî helikopterler inip kalkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde 2 Şubat’ta temeli atılan Başakşehir Şehir Hastanesi alanında da herhangi bir çalışma gözlenmiyor. Bu durumu eleştiren İstanbullular, “Tayyip Bey’e sormamız lazım, o söylemişti. Kendi özel köşkünü falan yaptırıyor. Parayı oraya harcıyor. Verilen sözler tutulmalı ama tutulmadı ki.” şeklinde konuşuyor.

ANKARA: Temeli 21 Ekim 2013’te atılan 3 bin 566 yatak kapasiteli Etlik Şehir Hastanesi’nin arazisinde sessizlik hakim. Arsada ehliyet alacaklar deneme sürüşleri yapıyor. Ankara’nın ikinci şehir hastanesi ise 18 Eylül 2013’te temeli atılan 3 bin 660 yatak kapasiteli Bilkent Şehir Hastanesi. Burada da temel çalışmaları 1 yıldır sürüyor. Etlik sakinlerinden Kasım Yıldız, “İki sene oldu, daha temeli atıldı. Sağlam hastaneyi yıktılar, yenisini yapacaklar diye bekliyoruz. Ne yapan var ne gören var.” diye konuşuyor.

YOZGAT: Yozgat’ta 20 Ağustos 2013 tarihinde temeli atılan hastanenin 2 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılması planlanıyordu. 275 milyon liraya mal olacak ve 29 Mayıs 2015 tarihinde açılması planlanan 475 yataklı hastane için ödenek yetersizliğinden dolayı çalışmalar yavaş gidiyor. Hastanenin açılış tarihinin 2017 Mart ayına uzatıldığı öğrenildi.

MANİSA: Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından 1 Aralık 2013’te temeli atılan 558 yataklı Manisa Şehir Hastanesi’nde de bugüne kadar herhangi bir çalışma gözlenmiyor.

İZMİR: İzmir’in Bayraklı ilçesinde yapılacak şehir hastanesinin temeli, yerel seçimlerden hemen önce 12 Mart’ta atıldı. 2 bin 60 yatak kapasiteli hastanenin 36 ayda bitirilmesi taahhüt edilmişti. Aradan 8 ay geçmesine rağmen hastane alanında hiçbir çalışma yapılmadı.

TRABZON: Türkiye’de şehir hastanesi yapılacağı açıklanan 22 ilden birisi de Trabzon. Ancak aradan geçen uzun zamana rağmen bir adım atılmış değil. Hastanenin nerede yapılacağı bile tam olarak belli değil.

BURSA: Bursa Şehir Hastanesi inşaatı, hastanenin yapılacağı arsayla ilgili idare mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararı sebebiyle başlamadı. Maliyeti 750 milyon lira olarak belirlenen ve bin 300 yataklı olarak planlanan Bursa Şehir Hastanesi’nin yapılacağı Nilüfer Doğanköy’deki 830 dönümlük arazi için Bursa 1. İdare Mahkemesi, geçtiğimiz ağustos ayında yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

KOCAELİ: İzmit’te 3 yılda tamamlanması planlanan şehir hastanesinin protokolü yaklaşık 14 ay önce imzalandı. Ancak bir türlü temeli atılamadı. Projenin tamamlandığı, hastane temelinin genel seçimlerden önce atılabileceği öğrenildi.

MERSİN: Bakan Müezzinoğlu, AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Çağlayan ile birlikte 11 Mart 2014’te Mersin Şehir Hastanesi’nin temelini atmıştı. Bin 250 yatak kapasiteli hastanenin temel çalışması sürüyor.

GAZİANTEP: Gaziantep Şehir Has-tanesi’nin temeli geçen yıl aralık ayında  atıldı. Yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen henüz inşaat çalışmaları başlamadı. Yetkililerden alınan bilgiye göre projenin yerinin değiştirilmesi düşünülüyor.

Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde