Şehir efsanesi gerçek çıktı

Şehir efsanesi gerçek çıktı

Galata Kulesi yakınında bir binanın bodrumunda biri kuleye, diğeri denize uzanan tüneller bulundu.

Şehir efsanesi gerçek çıktı
16px
24px
29.07.2007 08:24
ABONE OLgoogle

Tarihi Beyoğlu Galata Kulesi'ne 50 metre mesafede bulunan Bizans Dönemi'ne ait tarihi bir binanın altından iki yöne giden tüneller çıktı. Son keşif, "İstanbul'un altı hep tünelmiş" yönünde dilden dile anlatılan hikayeyi de gerçekliğe kavuşturdu.

Binanın 40 yıllık kiracıları tarafından bulunan tünellerde kayalar oyularak yapılan yollar ile odalar bulunuyor. İleri Can Öztürk'e ait Beyoğlu Galip Dede Caddesi 107 numaradaki binanın bodrum katında 15 yıl önce kiracı İzzet Kohen, bir mahzen olduğunu gördü ve girişini kapattı. Kiracıların iddiasına göre, bu süreçte yapılan incelemelerin sonucunda Anıtlar Kurulu, binanın SİT alanı içerisinde bulunduğunu ve tarihi eser statüsünde olduğuna karar verdi.

APARTMAN YAPILACAKTI
Tek katlı binanın, kiracıları geçtiğimiz günlerde mahzenden girdiklerinde iki ayrı tünelle karşılaştılar. Biri denize diğeri Galata Kulesi'ne doğru giden tüneller, kayalar oyularak yapılmış.Tünellerin içerisinde yol v e bunların kenarında da demir korkuluklar bulunuyor.

Ayrıca küçük odalar da var. Tüm bu gelişmelere rağmen İleri Can Öztürk, Kadir Albaş adlı bir müteahitle tarihi binayı yıkıp, yerine 5 katlı bir apartman yapması için anlaştı. İmar izni ve yıkım kararı alan mütehit inşaat ruhsatı almak için çalışmalara başladı. Kiracılardan Sami Koen tünelin fotoğraflarını Anıtlar Kurulu'na göndereceklerini belirterek "Yetkililer bunların Cenevizler ya da Bizanslılar dönemine ait olabileceğini söylediler" diye konuştu.

Binanın yanında tarihi bir çeşme ile sarnıç da bulunuyor.
 
Mustafa Kaya/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde