Seçime 5 gün kala bu kıyaklar kime?

Seçime 5 gün kala bu kıyaklar kime?

Seçime 5 gün kalmasına karşın hükümetten kafaları karıştıran yeni adımlar geldi.

Seçime 5 gün kala bu kıyaklar kime?
16px
24px
02.06.2015 04:39
ABONE OLgoogle
Bakanlar Kurulu kararına göre, Şırnak Doğalgaz Hattı Projesi kapsamındaki bazı taşınmazlar Boru Hatları ve Petrol Taşımacılığı Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılacak. 

1- Hükümet, seçime 5 gün kala Türkiye üzerinden petrol taşıma izin süresini 2020’ye kadar uzattı

2- Bakanlar Kurulu, Ankara, Şırnak, Konya ve Kars dahil 16 ildeki taşınmazları alelacele kamulaştırdı

Bakanlar Kurulu, “Ham petrol ve jet yakıtının Türkiye üzerinden karayolu ve demiryolu ile taşınmasına ilişkin karar”ın süresini 31 Aralık 2020 yılına kadar uzattı.

Uzatma kararı Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yetki alan şirketler, petrol ve petrol ürünlerini başta Irak olmak üzere yabancı ülkelere kara ve demir yolu üzerinden taşıyacak, bu ülkelere ait ham petrol ve ürünlerini başka ülkelere Türkiye üzerinden transit götürebilecek.

SÜRE DOLMADAN UZATMA

Petrol ve petrol ürünlerinin kara ve demiryoluyla taşınmasına yönelik 2011 yılında alınan karar 2012 yılından itibaren önce 3 yıllık bir süreyle sınırlandırıldı. Ancak yetki sınırı daha sonra 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Bu uzatma kararı yetkinin 13 Haziran 2017 yılına kadar kullanılmasının önünü açtı.

Ancak Hükümet’in, yetki süresinin dolmasına daha 2 yıllık bir süre olmasına karşın, seçimlere bir hafta kala 2020 yılının sonuna kadar yeniden uzatma kararı alması kafaları karıştırdı. Bu kararın arkasında, seçimlerden sonra olası bir koalisyon hükümetinin kurulması ve yetki uzatımına koalisyon ortaklarının karşı çıkma ihtimalinin yattığı belirtiliyor.

YETKİ TEK FİRMADA MI?

Öte yandan, petrolü taşıyacak şirketlere ilişkin önemli iddialar ortaya atılıyor. Petrolün transit taşınması konusunda sadece Powertrans isimli bir firmanın çalıştığı, bu firmanın ise Çalık Grubu’na ait olduğu iddia ediliyor. Çalık Grubu’nun AKP’ye yakın olduğu, dolayısıyla seçim öncesinde yapılan süre uzatım kararının doğrudan bu şirkete “kıyak” niteliği taşıdığı belirtiliyor.

Petrol ve petrol ürünlerinin transit taşınması konusunda AKP’ye yakınlığı ile bilinen Çalık Grubu’na ait Powertrans şirketinin tek yetkili olduğu iddia edildi.

Edirne’den Kars’a alelacele el kondu

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Bakanlar Kurulu, Edirne, Kars, Erzurum, Sivas, Çorum, Yozgat, Ankara, Şırnak, Rize, Tokat, Amasya, Konya, Karabük, Trabzon, Hatay ve Aydın illerindeki bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verdi. Manisa, Çankırı ve Kocaeli’deki bazı alanlar için riskli alan ilan etme kararı alan Bakanlar Kurulu, Samsun Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği’nin kurulmasını da onayladı.

DSİ’YE DEVREDİLECEK

Bakanlar Kurulu, Şırnak Doğalgaz İletim Hattı Projesi kapsamında bazı taşınmazların Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına da onay verdi.

Rize ve Edirne İçmesuyu Projeleri kapsamında Rize Merkez ve Edirne İçmesuyu İsale Hattı işlerinin yapımı amacıyla bazı taşınmazlar ve Trabzon İçmesuyu Projesi kapsamındaki arıtma tesisinin yapımı amacıyla bazı taşınmazlar ise Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılacak.

Tokat, Amasya ve Konya’da tesis edilecek enerji santralleri kapsamında bazı taşınmazların tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Maliye Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırıldı.

YENİLEME PROJESİYMİŞ!

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğüne ait “154 kV Yeni Çates-Çaycuma 2-Safranbolu-Karabük Enerji İletim Hattı Yenileme Projesi” kapsamında bazı taşınmazlarda direk yerlerinin mülkiyet şeklinde, iletken salınım gabarisinin ise irtifak hakkı kurulmak suretiyle genel müdürlük tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.
Hatay’ın Altınözü İlçesi’nde bulunan bazı taşınmazların, Hatay Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü hizmet binasının yapımı ve uygulama bahçelerinin kurulması amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasını da Bakanlar Kurulu kabul etti.

Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde