Seçimden sonra zam var asıl şimdi ev alma zamanı

Seçimden sonra zam var asıl şimdi ev alma zamanı

Konut sektörü nefesini tuttu, seçimin sonuçlarını bekliyor. Pek çok yatırımcı da seçimin sonucuna göre pozisyon almayı planlıyor.

Seçimden sonra zam var asıl şimdi ev alma zamanı
16px
24px
26.03.2014 05:56
ABONE OLgoogle
Konut sektörü nefesini tuttu, seçimin sonuçlarını bekliyor. Pek çok yatırımcı da seçimin sonucuna göre pozisyon almayı planlıyor. Oysa sektörün duayenlerine göre asıl şimdi ‘al’ zamanı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun konut satış istatistikleri, gösterdi ki 2014 gayrimenkul sektörü açısından pek parlak başlamadı. Buna göre, Türkiye'de şubat ayında 82.597 konut satıldı. Ocak ayında ise bu rakam 87.639 oldu. Verilere göre, ocak ve şubatta el değiştiren konut sayısı yüzde 5,8 geriledi.   

SEKTÖR NEFESİNİ TUTTU 

Satışların gerilediği bu ortamda konut sektörü nefesini tuttu, seçim sonuçlarını bekliyor. Pek çok yatırımcı da seçimin sonucuna göre pozisyon almayı planlıyor. Oysa sektörün duayenlerine göre şimdi ‘al’ zamanı. Satışların ağırlaştığı şu günlerde pek çok firma kampanyalarla tüketiciyi motive etmeye çalışıyor. Alım için seçim sonrasını bekleyenler ise zam sürpriziyle karşılaşacak.

Sinpaş GYO Genel müdürü Seba Gacamer, artan dövizden kaynaklanan maliyetlerin henüz fiyatlara yansıtılmadığını belirterek, “Konut sektörünün maliyetlerinde dövize endeksi çok fazla kalem var. Şimdiye kadar satışa sunulan projelerde firmalar bunu sübvanse ettiler. Ama yeni projelerde böyle olmayacak. Dövizdeki artışın fiyatlara yüzde 10-15’lik yansıması olacak” dedi.  

O FİYAT OLMAZ   

Sinpaş’ın da seçim sonrası yeni projelerini satışa sunacağını vurgulayan Gacemer, “Bizim satış kaygımız yok. Çünkü insanlar böyle zamanlarda köklü şirketlere yöneliyor” diye konuştu. Yeni projelerde maliyetleri satış rakamlarına yansıtmacaklarının altını çizen Gacemer, “Aslında bu dönem tüketici için bir fırsat. Çünkü metrekare fiyatı 3-4 bin TL aralığında çok iyi projeler var. O projeler 3-4 yıl öncesinin maliyet hesaplarına göre yapıldığı için fiyatlar uygun. Aynı binayı yıkıp tekrar yapsanız, o fiyata olmaz" dedi. 

İKİNCİ YARIDA ZAM KAÇINILMAZ

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ise yüzde 1 KDV fırsatına dikkat çekerek, “Bu dönemde yüzde 1 KDV ile satılan projeler tüketici için fırsat. Çünkü bu projelerin sayısı azalıyor” dedi. Dumankaya, sektörde fiyat artışının ise yılın ilk yarısında yaşanacağını belirterek, “Ben nisan, mayıs ve haziran ayları; fiyatların aynı kalacağı, satışın hızlanacağı bir dönem olarak görüyorum" şeklinde konuştu. 

LÜKS KONUT SATIŞLARI ARTACAK

Esin Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Esin, yılın ikinci yarısına gelmeden konut satışlarında artışlar gözleneceğini özellikle lüks konut yatırımcılarının dolardaki dalgalanmanın durulmasını beklediklerini belirtti. Esin, "İstanbul, yerli ve yabancı yatırımcılar için hala cazip. Özellikle lüks konutlarda bu daha rahat gözlemlenebiiyor. Şu an içinde bulunduğumuz sürecin olağan yansımalarını görüyoruz. Sonuçta herkesin kafasında bazı soru işaretleri var. Ama baktığınızda tüm dünyada da bu şekilde durulmalar söz konusu oluyor. Yatırımcılar, dalgalanmaların bitişiyle yine mevcut fırsatları değerlendirmeye devam edecekler" diye konuştu.

Şenay Köşdere/Akşam
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde