Seçimden önce yeni ekonomi paketi geliyor! İçinde neler var?

Seçimden önce yeni ekonomi paketi geliyor! İçinde neler var?

AK Parti tekrarlanacak İstanbul seçiminin öncesinde dört önemli konudaki yasal düzenlemeleri toplayacak bir torba yasanın çıkarılması için çalışmalar yürütüyor.

Seçimden önce yeni ekonomi paketi geliyor! İçinde neler var?
16px
24px
17.05.2019 15:35
ABONE OLgoogle

Ankara’dan sızan haberlere göre AK Parti, 23 Haziran’da yenilenecek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinden önce, acil ve öncelikli olarak belirlediği 4 teklifi yasalaştıracak.

Bu düzenlemeler arasında en önem verileni ekonomi alanındaki düzenlemeler olduğu bildiriliyor. Cumhurbaşkanlığı ve AK Parti’de yapılan toplantılarda, seçimden önce TBMM gündemine gelmesi gereken düzenlemeler ele alındı.

Bu çalışmalarla ilgili ayrıntılı brifing alınırken, düzenlemelere son şeklinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katıldığı toplantılarda verileceği bildirildi. Meclis’te bayrama kadar yasalaşması beklenen düzenlemeler arasında en dikkat çekici olanı henüz hazırlıkları süren “ekonomi torbası” olacak.

Teklifin çalışmaları aşamasında tüm kurum ve bakanlıklardan öncelikle yasalaşması gereken düzenlemeleri bildirmeleri istendi.

Bu teklifin içinde, Merkez Bankası’ndaki ihtiyati akçeden bütçeye yapılan aktarıma olanak veren yasal düzenlemenin olacağı da iddia ediliyor. Bu paradan bütçeye aktarım yapılması için yasal alt yapının gerektiği, Merkez Bankası yönetiminin de bunu özellikle istediği belirtiliyor.

Ekonomi paketinde, enerji şirketlerinin bir süreden beri konu başlığı edilenborçlarının yeniden yapılandırılmasının da bulunduğu öne sürülüyor. İktidarın, köprü geçiş ücretlerine ilişkin cezaları da yeniden yapılandıracağı belirtiliyor. Bu torbanın genişliği, bakanlıklardan gelen taleplere göre belirlenecek ve netleşecek.

Habere göre TBMM Genel Kurulu, dört yasa teklifini yasalaştırdıktan seçim takvimi de yoğunlaşacağı için Temmuz başına kadar çalışmayacak.

Bütçe açığı 54.5 milyar TL'ye yükseldi

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, bütçenin daha fazla bozulmaması için TCMB'nin 40 milyar liralık ihtiyat akçesini merkezi yönetim bütçesine aktarmayı planladığına dikkat çekilmişti. Haberde bu konuda gerekli yasal düzenleme üzerinde çalışıldığı belirtilmişti.

Merkezi yönetim bütçe açığı, harcamalardaki artış trendinin giderleri tetiklemesi ve ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın gelirlere negatif etkisiyle yılın ilk dört ayında yüzde 135.1 artışla 54.5 milyar TL'ye yükseldi.

Türkiye ekonomisinin makro anlamda, özellikle de benzer ülkelere kıyasla, en güçlü olduğu alanların biri olan bütçe dengesi, 2016'da yaşanan darbe girişiminin etkilerini azaltmak için alınan önlemlerle kısmen bozulmaya başladı. Bozulma bugüne kadar atılan bir çok adımla belirginleşti.

Merkezi yönetim bütçesinde 2018 sonunda bazı gider azaltıcı tedbirler de uygulandı ancak harcamalardaki sert artış genel olarak tek seferlik gelirlerle desteklendi. Hükümetin bu kez tek seferlik gelir adımı ise TCMB'nin ihtiyaç akçesi olacak. Bu tutar bütçedeki bozulmanın daha az hissedilmesi için yeterli görülüyor ancak yarattığı algı ve enflasyona etkisiyle eleştiriliyor.

Reuters'da bu hafta yayımlanan bir başka özel haberde geçen yılki kur krizinin dövizle borçlanan şirketlerin borç yükünü artırdığına dikkat çekilmişti. Haberde hükümetin enerji sektöründeki 13 milyar dolar tutarındaki sorunlu kredinin düzlüğe çıkarılması için planlarını şekillendirmeye başladığı, kaynaklar ek hukuki düzenleme ihtiyacına vurgu yapılmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde