Seçim bitti, başkanlık raftan indi

Seçim bitti, başkanlık raftan indi

Başbakan Davutoğlu Meclis'te Hükümet Programı'nı okudu. Programda, çözüm süreci Paralel'le mücadele, yeni anayasa, başkanlık sistemi ve azınlıklar en önemli konular

Seçim bitti, başkanlık raftan indi
16px
24px
26.11.2015 08:03
ABONE OLgoogle
Başbakan Davutoğlu Meclis'te Hükümet Programı'nı okudu. Programda, çözüm süreci Paralel'le mücadele, yeni anayasa, başkanlık sistemi ve azınlıklar en önemli konular
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64'üncü Hükümet'in programını TBMM Genel Kurulu'nda okudu. Giriş bölümünde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür edilen 160 sayfa ve 8 bölümden oluşan programda öne çıkan başlıklar şöyle:

ÇÖZÜM İRADESİ: Ülkemizin demokratikleşmesinde ve refahının artmasında milli birlik ve kardeşlik süreci tarihi bir çabaya karşılık gelmekte. Bir yandan terörle kararlı bir şekilde mücadele edecek, diğer yandan demokratikleşmeyi ve çözüm iradesini sürdürecek. Demokratikleşme ile eş zamanlı olarak yatırım, üretim ve istihdam imkânlarının geliştirilmesi başta olmak üzere, terörden etkilenen yörelerimizin ekonomik ve sosyal rehabilitasyonuna dönük çalışmaları hızlandıracağız. Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun ile silahın tamamen gündemden çıktığı bir noktaya ulaşmak için tedbirleri alacağız. Reformlardan, hizmetlerden, yatırımlardan asla vazgeçmeyecek, geri adım atmayacağız. 

MUHATAP MİLLET: Demokratikleşme konusunda muhatabımız tüm milletimiz olmaya devam edecek. Önümüzdeki dönemde demokratikleşme çabalarımızı sürdürürken, tüm meşru toplumsal kesimleri muhatap alan bir anlayış içinde hareket edecek, hiçbir kesimin tek tipçi bir anlayışı vatandaşlarımıza dayatmasına izin vermeyeceğiz. 

VATANDAŞLIK TANIMI: Yeni anayasa, çağdaş demokrasi anlayışını yansıtmalı, en geniş mutabakatla ve demokratik yöntemlerle hazırlanmalı, geniş toplumsal kesimlerce sahiplenilmeli. Yeni anayasa, milletimizin kültürel ve toplumsal çeşitliliğini tanıyan, herhangi bir etnik veya dini kimliğe referans yapmayan bir vatandaşlık tanımını esas alacak. Vatandaşlarımızın diline, inancına, kültürüne, değerlerine, yaşam tarzına, tüm farklılıklarına saygı göstermeye devam edeceğiz. 
Başbakan Davutoğlu Hükümet Programı'nı açıkladı

BAŞKANLIK SİSTEMİ: Bir yandan vesayetçi bir şekilde kurgulanarak demokratik doğasından koparılmış parlamenter sistemin yol açtığı siyasal istikrarsızlıklar, öte yandan yeni Türkiye vizyonumuzun ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim. Dolayısıyla, başkanlık sisteminin daha uygun bir yönetim modeli olduğuna inanıyoruz. Özgürlükçü ve insan odaklı yeni anayasa ile seçimlerin istikrar üretebildiği, yasama ve yürütmenin müstakil olarak etkin olduğu, güçler ayrılığının tahkim edildiği, demokratik denge ve kontrol mekanizmalarının öngörüldüğü, toplumsal farklılıkların siyasal temsilinin sağlandığı, ademi merkeziyetçi bir idare sisteminin güçlendirildiği, karar alma süreçlerinin hızlandığı yeni bir siyasal sisteme geçebiliriz. 

PARALEL İLE MÜCADELE

Mili güvenliğimizi ve meşru demokratik sistemimizi tehdit eden yeni vesayet odağı " Paralel Devlet Yapılanması"dır. Yargı ve güvenlik bürokrasisini, sivil toplumun çeşitli kesimlerini ve iş dünyasını tesiri altına almaya çalışan bu yeni vesayet odağının siyaseti kendi hedefleri doğrultusunda dizayn etme çabaları, bürokrasi içinde şeffaflığı yok eden gayretleri ve vesayetçi anlayışı milli güvenliğimizi tehdit etmektedir. Milli iradeden aldığımız güçle bu yapıları tamamen ortadan kaldıracak şekilde kararlı mücadelemize devam edeceğiz.

ALTI ALANDA REFORM

64. Hükûmet tam anlamıyla bir reform hükûmeti olacaktır. Geleceğin Türkiye'sini inşa edeceğiz. Bu kapsamda, demokratikleşme ve adalet, eğitim, kamu yönetimi, kamu maliyesi, reel ekonomide köklü değişim, öncelikli dönüşüm programları gerçekleştireceğimiz alanlar. Hükûmetimiz ülkemizin ve siyasetin normalleşmesini hayati bir mesele olarak ele almaktadır. Kamu yönetimi reformunu etkili bir şekilde hayata geçirmeye ve koordinasyonu güçlendirmeye yönelik olarak bir Başbakan Yardımcısı koordinatörlüğünde "reform görev gücü" oluşturacağız. Mal bildirimleri şeffaf hale getirilecek. İmar planlarında yapılan değişikliklerden doğan değer artışının, belediyelere ve bakanlıklara kentsel dönüşümde kullanmaları için aktarılmasını sağlayacağız. Dış politikamızda her daim mazlumların ve mazlum milletlerin yanında yer alarak, insan onurunu koruyan değer odaklı yaklaşımımızı sürdüreceğiz.

ALEVİ VE ROMANLARIN SORUNLARI ÇÖZÜLECEK

Geleneksel irfan merkezleri ve Alevi vatandaşlarımızın inanç ve kültür temelli talepleri karşılanacaktır. Cemevleri, eğitim sisteminde bilgilendirme, üniversitelerde araştırma ve uygulama merkezleri oluşturma gibi çeşitli konularda Alevi kanaat önderleri ile diyalog içinde demokratik uzlaşı temelinde gerekli adımları atacağız. Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanıyacağız. Roman vatandaşlar ile azınlıkların sorunları da çözülecektir."

LEYLA ZANA YEMİN ETMEDİ

Meclis Genel Kurul,u TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında dün saat 15.00'te toplandı. TBMM Başkanı, ant içmemiş olan milletvekillerinin adlarını sırasıyla okutup ant içmek üzere kürsüye davet etti. Meclis'in açılışında yemini geçersiz sayılan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, yemin etmek için kürsüye gelmedi.
Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde