Savunma ihracat artışı, Türkiye ortalamasının dört katından fazla oldu

Savunma ihracat artışı, Türkiye ortalamasının dört katından fazla oldu

SSI’ın 2015 ihracat hedefi, yüzde 20 artış oranıyla yaklaşık 2 milyar dolar olarak açıklandı.

Savunma ihracat artışı, Türkiye ortalamasının dört katından fazla oldu
16px
24px
27.02.2015 20:25
ABONE OLgoogle
Türkiye’nin savunma ürünleri ihracatında dünyada ilk 10 ülke arasına girmesi hedefiyle faaliyetlerini sürdüren ve 2014 yılını bir önceki seneye göre yüzde 18,7 artışla, 1 milyar 647 milyon dolarlık ihracat ile kapatan Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği’nin (SSI) Başkanı Latif Aral Aliş, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir’in de katıldığı toplantıda birliğin 2014 performansını ve 2015 hedeflerini değerlendirdi.

“Sektörümüz ürettiklerinin üçte birini ihraç eder duruma geldi. Hedefimiz dünyada ilk 100 firma içinde en az yedi Türk firması” diye konuşan Aliş, ihracatın üç yıl gibi kısa bir sürede, 884 milyon dolardan 1 milyar 647 milyon dolara çıkmasına dikkat çekti. Aliş, SSI’ın bu başarısında, Ekonomi Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile senkronize çalışmalarının da büyük bir rolü olduğunu ifade etti ve Müsteşar İsmail Demir’e teşekkür etti.
 
Sektörün talepleri

Latif Aral Aliş,  başarının sürdürülebilir olması için, devletten devlete satışların milli politika haline gelmesi gerektiğine dikkat çekerek; sektörün ihracat konusunda beklentilerini şöyle sıraladı:  

“-Sektörümüzün gelişen ihracatına özel kredi imkanlarıyla finansal destek verilmesini,   ayrıca, Hazine destekli ve ülke spesifik savunma sanayi kredileri konusunda da ilerleme sağlanmasını bekliyoruz.

 -Devletten devlete satışta, özellikle bölgemizde yer alan ülkeler ile yeni pazarlarda devlet garantörlüğünde ve desteğinde şirketlerimizin ihracatının arttırılmasını önemli bir yöntem olarak değerlendiriyoruz.  Bu satışların etkin bir şekilde yapılabilmesi amacıyla Hükümetimizin ilgili mevzuat düzenlemesini hayata geçirmesini bekliyoruz.

 -Devletin yerli savunma sanayinden alımlarının arttırılması hususu, şirketlerimizin geliştirdiği ürünlerin devlet envanterine girmesi ve kullanılması dış pazarlarda en fazla sorgulanan hususlar. Bu nedenle, özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet güçleri tarafından yerli ürünlerin tercih edilmesi, hem ihtiyaç hem de referans anlamında büyük önem arz etmektedir.”

Hedef 2023’de 25 milyar dolar ihracat

SSI Başkanı Aliş, 2023 yılında 25 milyar dolar ihracat hedeflediklerini hatırlatarak, “Bugün kendi uydusunu, insansız hava aracını, eğitim uçağını, helikopterini, piyade tüfeğini, muharebe gemisini, zırhlı aracını, füze ve roket sistemlerini üreten, simülasyon, yazılım geliştiren, F35, A400M gibi dünya çapında projelerde ortak olan, uydu üretim ve test merkezini inşa eden, uydu fırlatma üssü inşa çalışmalarına başlayan ve özgün helikopter projelerini başlatan bir ülke olarak, nitelikli insan kaynağımız, araştırma enstitülerimiz, Ar-Ge laboratuarlarımız, KOBİ'lerimiz ve büyük firmalarımızla bunu başaracak güçteyiz. Ötesi, başarmak zorundayız” diye konuştu.

Paradigma değişmeli

Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir de konuşmasında, üretilen tüm ürünlerde en ileri teknolojiyi yakalamak gerektiğine dikkat çekti. İlgili bakanlıklar, özel şirketler ve üniversitelerin, belirli stratejiler ışığında çalışması gerektiğini söyleyen Demir, Müsteşarlık olarak gerekli koordinasyonu sağlayacaklarını söyledi. Demir, “İhracat hedeflerimizi tutturmak için paradigma değişikliği ve ürünlerde özgünlük oldukça önemli” dedi. Demir, devletten devlete satışlar konusunda bir düzenleme hazırladıklarını ve ilgili kurumlara sunacaklarını da sözlerine ekledi.

SSI”dan notlar

- 2014 yılında yüzde 18 olan ihracat artışının, 2015 yılında yüzde 20 olması hedefleniyor. Hedef rakam ise 2 milyar dolar.

-İhracatta, ürün grupları bazında ilk sıra hava araçlarında, kara araçları ikinci, silah sistemleri ise üçüncü durumda.
- Üye firma sayısı 400’ü buldu.
- Hedef pazarlar olarak Amerika Birleşik Devletleri, Bağımsız Devlet Topluluğu, Avrupa Birliği Üyeleri, Hazar Bölgesi Ülkeleri, Körfez Ülkeleri bulunmakla beraber, Uzakdoğu ve Afrika olarak belirlendi.
- İhracat dağılımında, yüzde 33,8 ile NAFTA ülkeleri, ilk sırada yer aldı. Avrupa Birliği Ülkeleri yüzde 23,5 ile ikinci oldu. Bu bölgeleri Ortadoğu ülkeleri yüzde 15,1 ile, Uzakdoğu ülkeleri yüzde 10,2 ile, Bağımsız Devletler Topluluğu yüzde 8,6 ile takip etti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde