Savaş havada 295 sivili vurdu: Kurtulan yok

Savaş havada 295 sivili vurdu: Kurtulan yok

Malezya Havayolları’na ait 295 kişi taşıyan ve Amsterdam Kuala Lumpur’a gitmekte olan bir yolcu uçağı, Ukrayna’nın doğusunda düşürüldü. Ukrayna ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar birbirini suçladı.

Savaş havada 295 sivili vurdu: Kurtulan yok
16px
24px
18.07.2014 04:20
ABONE OLgoogle
AMSTERDAM’dan 280 yolcu ve 15 mürettebatla Kuala Lumpur’a giden Malezya Havayolları’na ait Boeing-777 tipi bir yolcu uçağı, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk bölgesinde dün saat 16.30’da düşürüldü. Enkazı kilometrelerce genişlikteki bir alana savrulan uçaktakilerden kurtulan olmadı.

KİM DÜŞÜRDÜ

Yolcular arasında ABD, Fransa ve Hollanda vatandaşlarının da bulunduğu belirtildi. Aylardır savaştığı bölgede yaşanan olay bütün dünyada infial yarattı. Ukrayna ve Rusya birbirlerini suçlarken Batı’nın tanımadığı bir referandumla bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanı İgor Strelkov, uçağın düştüğü dakikalarda paylaştığı “Az önce Ukrayna hükümetine ait bir nakliye uçağını vurduk. Sivil can kaybı yok” mesajını yolcu uçağı olduğunun anlaşılınca sildi. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Rusya yanlılarının düşürdüğünü söylerken ayrılıkçılar, saldırıyı Ukrayna savaş uçağının gerçekleştirdiğini iddia etti.

SES KAYDI: SİVİL UÇAK VURMUŞUZ

Ukrayna Güvenlik Bakanlığı, ayrılıkçılar arasında geçen telefon görüşmesinin kaydını yayınladı. Konuşmaların içeriğinden Malezya yolcu uçağının ayrılıkçılar tarafından vurulduğunu kanıtlar türden. “Grek” ile “Binbaşı” lakaplı kişiler arasında geçen konuşmada yolcu uçağına ateşin ayrılıkçı güçlerden yana savaşan ve “Çernihino” kontrol noktasında konuşlanmış kazaklar tarafından açıldığı söyleniyor.

Telefon görüşmesinde ayrıca ilk keşif gurubunun uçağın düştüğü bölgeye ulaştığında yaşadığı şoku merkeze aktarıyor. Ukrayna kuvvetlerine ait AN-26 nakliye uçağı yerine sivil gördüklerini söylüyor. Her tarafta cesetler bulunduğunu aktarıyor. “Sivil uçak vurmuşuz” dendikten sonra konuşmacıları panik sardığı da ses tonlarından belli oluyor.

Bu, Malezya Havayolları’nın 2014’te yaşadığı ikinci büyük olay. 8 Mart’ta Kuala Lumpur - Pekin seferini yapan Boeing tipi uçak içindeki 239 kişiyle kaybolmuştu. O tarihten bu yana Büyük Okyanus’ta düştüğü sanılan uçağı arama çalışmalar sonuç vermedi. Uçaktan halen hiçbir ize rastlanmadı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde