Sattı, sattı Ferrari'yi kaptı

Sattı, sattı Ferrari'yi kaptı

Mağazalardaki satış rekoru Vatan Bilgisayar'ın sahibi Hasan Vatan'a iddiaya girdiği bir müşterisinden Ferrari kazandırdı.

Sattı, sattı Ferrari'yi kaptı
16px
24px
04.03.2012 10:22
ABONE OLgoogle

Mağazalardaki satış rekoru Vatan Bilgisayar'ın sahibi Hasan Vatan'a iddiaya girdiği bir müşterisinden Ferrari kazandırdı. Vatan, bu yıl hem satış hem de iddia rakamını büyüttü. Kazanırsa 2 milyon euroluk yat alacak

Okul bittikten sonra babasının oto yedek parça ithalatı yapan işyerinde çalışmaya başladı. 1983 yılında Türkiye'nin ilk entegre yazılımını yazdı. Bilgisayar aldığı firmanın "Böyle bir program Türkiye'de yok. Tüm oto yedek parçacılara bunu satabilirsiniz" demesi üzerine, 1983'te Elmadağ'da ilk kez bilgisayar satmaya karar verdi. O da Türkiye'nin ilk bilgisayar mağazası olan Vatan Bilgisayar oldu. 1996'da Bakırköy'de 500 metrekare bir mağaza açtı, o tarihlerde İstanbul'da o kadar büyük mağaza yoktu. 2001 yılında ise Topkapı'daki 3 bin 500 metrekarelik yere geçti. "Herkes burası batar, krizde bu kadar büyük bir yer açılır mı" dedi, mağaza tüm sektörler arasında birinci konuma geldi. İşte bu başarının arkasındaki isim Hasan Vatan şimdi bir başka ilke imza attı.

DEĞERİ 1 MİLYON TL

2011'de iddiaya girdiği bir markadan değeri 1 milyon liranın üzerinde olan bir Ferrari hediye aldı. O markanın ürünlerini geçen yılki hedefin çok üstünde satacağını iddia edip Ferrari'yi alan Vatan; "Genelde firmalarda konuşurken geçen yıl ne kadar satış yaptık 100 lira. 'Bu yıl bizden ne bekliyorsun' diyoruz. O da hesap yapıyor. 'Pazar yüzde 20 büyürse Vatan pazardan yüzde 50 daha fazla, yüzde 30 büyür' diyor. Bize 130 diyor. Biz ise ona '130 yerine 250, yapacağız' diyoruz. 'Yapamazsın' diyorlar. 'Yaparsak bize hediye al' diyoruz. Onlar da yeter ki siz yapın biz de verelim, zaten yapamazsınız' diyorlar. Zaten 130 lira yerine 250 liralık ürünü bize sattıkları için verdikleri hediye değerinden çok daha fazlasını kazanıyorlar. Bu şekilde anlaşıyoruz" diye anlatırken, esas bu yılki hedefini açıkladığında şaşkınlığımızı gideremiyoruz.

SIRADA YAT VAR

Hasan Vatan, "Şimdi bir yat pazarlığımız var. Önceki hafta fuardaydım, seçimimi yaptım. Bir firmadan hedefi tutturursak bu yılsonunda liste fiyatı 2 milyon euro olan bir yat gelecek" diyor. Birçok işadamının "Bu yıl temkinli gideceğiz, durağan bir yıl olacak" dediği dönemde, "Durgunluk filan yok, son 10 yılda büyüdüğümüz kadar, bir yıl içinde büyüyeceğiz" diyen işadamı, "Her hafta bir mağaza açarak 100 mağaza hedefimiz var. 2 bin 700 yeni çalışan alacağız. Bana göre kriz yok, bankalar biraz korkak davranıyorlar. Baktığınız zaman iç piyasada kriz denen bir durum yok" diyor.

Milyar kazandık Billionaire'i kapattık

Neden firmalarla bu iddialara giriyorsunuz? Sırf Ferrari sahibi olabilmek için mi?

Birincisi 'Bu markadan 100 ya da 150 satacağım' diye kendime hedef koymuş oluyorum. Hedef koyulduğunda 'bunu yapmamız lazım' diye çocukları da zorlamış oluyorsunuz. Oradan kazandığımdan çoğunu satışımdan kazanıyorum zaten. Firmaya da 'bunun parası yüzde 2-3 müdür neyse. Bu parayı nakit olarak versen, ben fiyatımı aşağıya çekip pazarı da bozacağım. Onun için araba olarak verirsen fiyatlara da yansımayacak. Senin içinde iyi diyorum'. Fiyatların bozulmasını da istemiyorlar. O bakımdan işlerine geliyor. 

 Her yere yayılıyorsunuz. Türkiye'nin hangi en uç noktalarındasınız?

Malatya, Sivas, Erzurum ve Trabzon'da varız. Van planımız da vardı ancak deprem olunca kaldı. Yeniden plana aldık. 

 2011 yılını hedefleriniz açısından nasıl kapattınız?

Kasamıza milyar liradan fazla para girdi. Milyar liradan fazla para yaptığımız için, kutlamayı da milyarderler kulübünde yaptık. Edition'un altındaki "Billionaire" i kapattık. 

 Anadolu'da sizi satış açısından şaşırtan mağazanız var mı? Evet, bunlardan biri Sivas... İnsanların geliri yok. İstanbul'dan ya da Almanya'dan gelen gurbetçi paralarıyla yaşıyorlar. 'Kredi kartları da yoktur, satış yapamayız' dedik ama açılır açılmaz aylık 2 milyon lira ciro seviyelerine oturdu mağaza...

Görüşme için bağış istiyor

 Yerli veya yabancı alıcılar çıktı mı? Sizinle ilgileniyorlar mı?

Zaman zaman arayıp 'Sizinle ilgileniyoruz, görüşür müsünüz' diyorlar. Şart olarak ise 'Kabataş Erkek Lisesi Derneği'ne 10 bin dolar bağışta bulunun' diyorum. Zaten gelip benden bütün piyasa bilgilerini toparlayacak, bunları almak için bunu ödemesi lazım. Üstelik ben bu parayı cebime de atmıyorum. Şimdiye kadar olmadı.

Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde