Satılıyor mu! Şok Marketler'den Migros açıklaması

Satılıyor mu! Şok Marketler'den Migros açıklaması

Türkiye’de zincir marketlerin geçmişi çok eski değil. Gelişim ve büyüme 1990 sonrasında yaşandı.

Satılıyor mu! Şok Marketler'den Migros açıklaması
16px
24px
28.12.2018 14:07
ABONE OLgoogle

Özellikle 2000 sonrasında ulusal ve uluslararası markaların kıyasıya rekabet ettiği bir arena haline geldi. Perakende sektöründe yapılan bir çalışmaya göre, sektörün büyüklüğü 170 milyar TL olarak hesaplanıyor. Bu cironun 45 milyar TL’si discount, 50 milyar TL’si süpermarket, 55 milyar TL’si organize perakende, 20 milyar TL’si ise diğer perakende noktalarından oluşuyor.

Para Dergisi'nin haberine göre 2010’dan sonra market sektöründe hızlı bir satın alma ve birleşme süreci yaşandı. O tarihte İngiliz bir yatırım fonuna ait olan bugün ise Anadolu Grubu’nda bulunan Migros, 2011’de discount markası Şok’u kendi içinden ayırarak Yıldız Holding’e sattı.

Yine o tarihlerde Sabancı Holding de DiaSA’ları elden çıkardı. Her iki markayı da Yıldız Holding satın aldı. DiaSA’ları Şok ile birleştirdi. Ayrıca İstanbul’un güçlü yerel zincirlerinden Onurex’leri de aldı. Şok Marketler zinciri bugün 81 ilde 6 bin 211 mağazaya ulaştı. 24 dağıtım merkezi ve 25 bin çalışanı bulunuyor.

Yıldız Holding’in patronu Murat Ülker her platformda söylüyor. Grubun yeni stratejisi atıştırmalık ve çikolata dışındaki işlerden çıkmak. Bu çerçevede süt ürünleri, içecek başta olmak üzere bazı sektörlerden peyderpey çıktı.

Şok Marketler zinciri de bu strateji gereği gündeme gelmiş. Gelelim bomba kulisimize.

MİGROS'LA GÖRÜŞMELER BAŞLADI İDDİASI

Öğrendiğimize göre, Şok’lar için Migros ile görüşmeler başlamış. Henüz ilk temaslar yapılmış. Migros tarafı Şok’u satın alma konusunda istekliymiş. Görüşmeler olumlu sonuçlanır da satış tamamlanır ise sekiz yıl aradan sonra Şok yuvaya dönmüş olacak.

MURAT ÜLKER YÖNETİMDEN AYRILDI

Yeri gelmişken bir bilgiyi de aktaralım. Şok Marketler Zinciri’nin geçtiğimiz ay yönetim kurulunda değişiklik oldu. Murat Ülker yönetimden ayrıldı. Yönetime yeni giren isim ise Migros’u yakından tanıyan birisi. Migros’un Türkiye’deki ilk yıllarında satış müdürlüğü, basın ve halkla ilişkiler müdürlüğü yapan ve sonraki yıllarda da danışmanlık hizmetleri veren Ceyda Aydede iki aydır Şok’un yönetiminde. İlginç bir tesadüf değil mi?.. 

YILDIZ HOLDİG'DEN MİGROS'LA GÖRÜŞME AÇIKLAMASI

Yıldız Holding, ŞOK Marketler'in Migros'a satılacağı haberi üzerine KAP'a bir açıklama yaptı. İşte o açıklama...

"Haftalık bir ekonomi dergisinde yer alan ŞOK Marketler'in Migros'a satılacağının iddia edildiği haber gerçeği yansıtmamaktadır.

Haberde iddia edildiği üzere Yıldız Holding'in Şok Marketler'e ilişkin haberde adı geçen şirket dâhil hiçbir kurumla gerçekleştirilen veya gerçekleştirilecek bir görüşmesi yoktur. Ayrıca Yıldız Holding'in stratejisinin odağında atıştırmalığın yanı sıra perakende sektörü de bulunmaktadır."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde