Satılık köprü! Osmangazi Köprüsünü inşa eden 'konsorsiyum'dan şaşırtan karar

Satılık köprü! Osmangazi Köprüsünü inşa eden 'konsorsiyum'dan şaşırtan karar

Osmangazi Köprüsü ile İstanbul-İzmir Otoyolu'nu inşa eden konsorsiyum, olası satış için uluslararası bankalara danışmanlık başvurusunda bulundu.

Satılık köprü! Osmangazi Köprüsünü inşa eden 'konsorsiyum'dan şaşırtan karar
16px
24px
29.01.2019 04:55
ABONE OLgoogle

Ortak girişimin yüzde 27'lik hissesini elinde bulunduran Nurol Holding'in Mali İşler Müdürü (CFO) Kerim Kemahlı, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, uluslararası bankalardan iki-üç ay içinde geri dönüş beklediklerini söyledi.

Kemahlı, bittiğinde toplam 7 milyar dolarlık maliyete ulaşacak projede kısmi ya da tüm hisselerin satışı seçeneklerinin masada olduğunu söyledi.  Osmangazi Köprüsü geçiş ücretine yüzde 50'ye varan zam

Projede yüzde 18'lik hissesi olan ve mali darboğazdaki İtalyan Astaldi şirketinin, acil nakit ihtiyacı nedeniyle varlık satışı için arayışta olduğu belirtildi.  

5 MİLYAR DOLAR KREDİ KULLANILDI

Günlük 40 bin araçlık geçiş garantisi ve 103 TL'lik geçiş ücretiyle (otomobil) sürekli gündemde olan Osmangazi Köprüsü'nde hükümete yakın Makyol İnşaat ile Özaltın İnşaat'ın da yüzde 27'şerlik hissesi bulunuyor.

İhaleyi 2009 yılında alan konsorsiyum, proje için aralarında Deutsche Bank AG, Akbank ve Türkiye İş Bankası'nın da bulunduğu 9 bankada toplam 5 milyar dolarlık kredi almıştı. 2018'de TL'deki değersizleşmenin döviz cinsinden kredi borcu olan şirketleri zor durumda bıraktığı biliniyor. Ancak söz konusu projede Hazine'nin verdiği araç geçiş garantileri de döviz cinsinden.

Kemahlı, günlük 40 bin araçlık geçiş garantisi verilen Osmangazi Köprüsü'nden 2018'de günde ortalama yaklaşık 25 bin aracın geçtiğini belirtti.

RAKAMLARLA OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ

Osmangazi Köprüsünde geçen yıl 71,75 TL olan otomobil geçiş ücreti, 2019 yılının ilk sabahı 103,05 TL’ye çıktı. Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyol geçiş ücretleri de zamlandı. Daha önce 5,5 TL olan Altınova- Orhangazi arası 11,5 TL, 7,40 TL olan Gemlik- Bursa arası 15,65 TL'ye yükseltildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde