Şartnamede yasak yok, sevgiliye santral alan da bizim aktörümüz

Şartnamede yasak yok, sevgiliye santral alan da bizim aktörümüz

Özelleştirme İdaresi’nin satışa çıkardığı santraldân birini sevgilisi için alan işadamına, Enerji Bakanı Taner Yıldız’dan onay çıktı.

Şartnamede yasak yok, sevgiliye santral alan da bizim aktörümüz
16px
24px
20.07.2010 09:28
ABONE OLgoogle

Yıldız, “Sağ olsun, o da bizim aktörlerimizden bir tanesidir” derken, şartnamede “Sevgili için santral almak yasaktır” diye bir cümle bulunmadığını vurguladı.

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılan 52 hidroelelektrik santralından birini sevgilisi için alan meçhul işadamına üstü kapalı olarak onay verdi. Doğalgaz anlaşması yapmak üzere gittiği Nahçıvan’dan dönüş yolunda gazetecilerle sohbet eden Yıldız, özellikle bu yıl ivme kazanan enerji özelleştirmelerinden bahsederken, sevgilisi için santral aldığı iddia edilen yatırımcılar olduğunun hatırlatılması üzerine, “Sağ olsun. O da bizim aktörlerimizden bir tanesi. ‘Sevgilisi için santral almak yasaktır’ cümlesi olmadığı için ihaleye girebiliyor. Özelleştirmenin ana omurgası yerindeyse, gerisi değişebilir” diye konuştu.

Bana ‘karşısın’ diyemezsin

Piyasa serbest üreticiler ve serbest tüketicileri ikili anlaşmayla birbirine bağlayacak bir mekanizmayı oluşturana kadar özelleştirmelerin devam etmesi gerektiğini savunan Yıldız, şöyle konuştu: “Önemli olan bu süreci yönetebiliyor olmanız. Gittim ben Zonguldak’ta özelleştirilecek bir üretim tesisi var, alanı 900 dönüm diyelim. Baktım ki bu yatırım bu kadar yeri gerektirmiyor. O zaman ‘lütfen bu arazinin bir kısmını bölün’ diyoruz. Bana diyemezsin ki sen özelleştirmeye karşı mı çıktın? Fabrikalarının 200 dönüm, yatırımların 300 dönüm ihtiyacı varsa, ben oraya 500 dönüm veririm, maksat hâsıl olur. Ana tema bozulmaz, Türkiye bu hedefe doğru gider.”

Fiyatlar absorbe edilir

Yıldız, özelleştirmelerde gelen yüksek fiyatların tüketiciye nasıl yansıyacağı sorusuna ise, şu yanıtı verdi: “Özelleştirme bedelleri enerji sektörünün ileriye dönük çok istikbal vaat eden bir sektör olmasının getirdiği kat sayıyla beraber oluşuyor. Enerji sektörü bunu hak ediyor. Özelleştirme gelirleri beklenen rakamların biraz üzerinde geliyor. Bu, sektör açısından olumlu bir şey. Bunlar fiyatlara yansır mı? Bence şirketler bunu fiyatlara yansıtmadan absorbe (içinde erimek)  edeceklerdir.”

Bu trioya dikkat

Yıldız, “Bu altın trio’ya (üçlüye) dikkat” diyerek, özelleştirmelerde aktif rolü bulunan bürokratları şöyle övdü: “EPDK Başkanı Hasan Köktaş Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcılığı, Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yaptı. Şu anda Özelleştirme İdaresi’nin Başkan Vekili Ahmet Aksu da hep beraber çalıştığımız bir isim. Bundan daha iyi bir üçlü özelleştirme için zor bulunur. Bu trio enerji sektöründeki özelleştirmeler için önemli fırsattır.”

Rüzgârda maliyet düştü, 5.5 sentten fazla alım garantisi vermeyeceğiz

TANER Yıldız, rüzgar enerjisinde 5.5 Euro/sentlik teşvikin artırılmayacağını açıkladı. Rüzgâr enerjisinde yatırım maliyetlerinin düştüğünü belirten Yıldız, “Rüzgarda 5.5 sent kâr ediyor ama fahiş bir kâr etmiyor. Fahiş kâr etmesin zaten. 5.5 sent şu anda iş yapıyor, daha fazla alım garantisi vermeyeceğiz. Maliyetten sürekli şikayet ediyorlar. Özel sektör kazanmayacağı yere yatırım yapmaz. Kasım 2007’den bu yana onları oyalıyoruz” dedi. Yıldız, güneş enejisiyle ilgili olarak da “Yatırımcıyla Türkiye’nin çıkarları nerede çakışıyorsa, orada yatırım yapılsın” dedi.

Sinop için yeni teklifler gelir

TANER Yıldız, ikinci nükleer santral yapımına ilişkin Güney Kore’yle devam eden müzakere sürecine değinirken, “Biz bu müzakereler olumlu sonuçlanacak diye söylersek, o zaman Türkiye olarak şartlarımızı ön plana almamış oluruz” dedi. Nükleerde 60 yıllık bir işletme süresi olduğunu, hatırlatan Yıldız, “O yüzden dikkatli olmamız lazım” dedi. Yıldız, “Varsa başka yatırımcılar konuşuruz. Biz davet mektubu gönderip almadık ki. Konuşmak isteyenler çıkar Rusya’yla yaptığımız hükümetler arası anlaşmanın TBMM’den geçmiş olması demek bu konuyla alakalı ciddiyetimizin, dışa vurumu demek. Sinop için yeni teklifler gelir diye düşünüyoruz” diye konuştu.

Maden kazaları bizimle azaldı

TANER Yıldız, son dönemdeki maden kazalarına ilişkin olarak, “Bizim dönemimizde tam tersine maden kazalarında azalma var. İstatistikler bunu gösteriyor. Denetimlerde 241 maden ocağından yarısı kapatıldı. Bizim dönemimizde daha fazla maden kazası olduğu yalan” diye konuştu. Yıldız, uçağın da çok güvenilir bir ulaşım aracı olduğunu söyleyerek, “Ama bir kaza olduğunda 150 kişi ölüyor” dedi.

Merve Erdil/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde