Saray kendine Hazine kuruyor

Saray kendine Hazine kuruyor

Türkiye ekonomisine, milletvekili seçimlerinin ardından köklü bir “saray revizyonu” geliyor. Hazine, Merkez Bankası ve BDDK’da köklü değişikliklere gidilecek.

Saray kendine Hazine kuruyor
16px
24px
29.01.2015 05:25
ABONE OLgoogle
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının gölgesinde kalan Türkiye ekonomisine, milletvekili seçimlerinin ardından köklü bir “saray revizyonu” geliyor.

Halen üzerinde çalışılan plana göre, ekonominin amiral gemileri olarak nitelendirilen, Hazine, Merkez Bankası ve BDDK’da köklü değişikliklere gidilecek. Hazine’nin birimleri Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında paylaştırılacak. Hazine, örtülü olarak tasfiye edilirken, Merkez Bankası’nın yönetimi de yasa ile değiştirilecek. Ekonomi revizyon planını ayrıntıları şöyle:

BAŞKANLIĞA UYGUN EKONOMİ YÖNETİMİ

7 Haziran seçimlerinin ardından, başkanlık sistemini hayata geçirmeye hazırlanan Cumhurbaşkanlığı Sarayı, buna uygun güvenlik ve ekonomi yönetimi için de taslak çalışmaları yaptı.

TSK, MİT, Jandarma ve Emniyet gibi güvenlik alanındaki birimleri, “Güvenlik Bakanlığı” çatısı altında toplamayı öngören Saray yönetimi, ekonomi alanında da köklü bir revizyona gidecek. Üzerinde çalışılan ekonomideki revizyon planında, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve BDDK’da gibi kritik kurumlarda radikal değişikliğe gidilecek.

EKONOMİ BAKANLIĞI GÜÇLENDİRİLECEK

Plan doğrultusunda, Ekonomi Bakanlığı güçlendirilecek. Halen, dış ticaret ile ilgili birimlerin bağlı olduğu bakanlık yeni dönemde, dev bir bakanlık haline dönüşecek. Bu kapsamda uzun süredir vekaleten yürütülen Hazine Müsteşarlığı çalışmalarını Ekonomi Bakanlığı çatısı altında devam edecek. Birimlerinin bir kısmı ihtiyaç duyulması halinde Maliye ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında paylaştırılabilecek. Bu durum, yasal düzenleme yapılırken netleşecek. Ancak, Hazine örtülü olarak bu planda bir bakanlık çatısı altına geçecek.

TAŞINMA DURDURULDU

Ekonomideki yeniden yapılandırma planı nedeniyle, Ekonomi Bakanlığı’nın taşınma işlemi durduruldu. Ekonomi Bakanlığı halen Hazine Müsteşarlığı’nın Ankara-Eskişehir Yolu üzerinde bulunan hizmet binasında faaliyet gösteriyor. Bakanlık, kısa bir süre önce Türkiye Halk Bankası’nın yine aynı güzergah üzerinde bulunan binasını kiraladı. Ve taşınılması için de ilgili birimlere talimat verildi. Birimlerde yeni binada keşif çalışmalarında bulunarak, taşınma işlemi için hazırlıklara başladı. Son revizyon planı nedeniyle bu taşınma işlemi askıya alındı. Şimdi, yeniden yapılanmaya göre hareket edilecek.

MERKEZ BANKASI VE BDDK

Hazine Müsteşarlığı’nın yanı sıra, finans kurumları içinde de radikal değişikliklere gidilecek. Özellikle Merkez Bankası’nın kanununda yapılacak değişiklik ile, bankanın para politikaları üzerindeki etkisi ve yetkisi yeniden şekillenecek. Bu esnada bankanın yönetimi de yasa ile değiştirilecek. BDDK, TMSF, SPK ve İMKB gibi kurumlar içinde tek çatı formülü düşünülüyor. Hazine ve BDDK’ya yeni yapılanma nedeniyle atama yapılmıyor. Her iki kurum bir süredir vekaleten yürütülüyor.

Hüseyin Özay/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde