Saray’dan habersiz savunma ihalesi yapılamıyor

Saray’dan habersiz savunma ihalesi yapılamıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın müdahaleleri ekonominin farklı alanlarını da tesir altına aldığı gibi sektörleri de olumsuz etkiliyor.

Saray’dan habersiz savunma ihalesi yapılamıyor
16px
24px
26.04.2015 08:48
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın müdahaleleri, her sektörü etkiliyor. Koç Grubu’nun kazandığı MİLGEM savaş gemisi ihalesini iptal ettiren Erdoğan, daha sonra da TMSF tarafından el konulan savunma şirketi BMC’nin, kendisine yakın işadamlarından Ethem Sancak’a verilmesini sağladı. Bir savunma bürokratı, “Cumhurbaşkanının, haberi olmadan artık ihaleler tamamlanmıyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın müdahaleleri ekonominin farklı alanlarını da tesir altına aldığı gibi sektörleri de olumsuz etkiliyor. Son olarak Erdoğan’ın GSM operatörlerinin umutla beklediği 4G (dördüncü nesil) ihalesi öncesinde yaptığı değerlendirmeler sektörü sarstı.  

29 Mayıs’ta yapılması planlanan 4G ihalesi belirsizliğe girdi. Kurduğu dernek ve vakıflar ile kendisine yakın işadamlarıyla toplumsal hayatın her alanına nüfuz eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayiinde de tek belirleyici haline geldi. Önce Koç Grubu’nun kazandığı 1 milyar 150 milyon Euro’luk Milli Gemi (MİLGEM) savaş gemisi ihalesini iptal ettiren Erdoğan, daha sonra da TMSF tarafından el konulan savunma şirketi BMC’nin kendisine yakın işadamlarından Ethem Sancak’a verilmesini sağladı.

MİLGEM ihalesinin iptali için Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesi basına sızan işadamı Metin Kalkavan, 3 milyar dolarlık havuzlu çıkarma gemisi ihalesini kazandı. Son olarak ise ilk Türk tankı Altay’ın motorlarını geliştirme ihalesi, Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden Nuri Albayrak’ın başında olduğu TÜMOSAN’a verildi. Zaman’a konuşan bir savunma bürokratı, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın haberi olmadan artık ihaleler tamamlanmıyor.” dedi.

İnternete sızan ve dönemin başbakanı Erdoğan’ın da doğruladığı ses kayıtları, Koç Grubu’nun kazandığı 1 milyar 150 milyon Euro’luk MİLGEM ihalesinin nasıl ve neden iptal edildiğini gözler önüne sermişti. İnternette yayınlanan ses kayıtlarına göre Erdoğan, yazılı müracaatı bulunmamasına rağmen Sedef Tersanesi sahibi Metin Kalkavan’dan ihalede rekabetin oluşmadığına dair başvuruda bulunmasını istedi. Başvuru adresi olarak da Başbakanlık Teftiş Kurulu, BİMER ve kendi özel kalemini gösterdi. Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişleri de yaklaşık iki ay boyunca ihaleyi yapan Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda incelemelerde bulundu.

Kamu zararı oluştuğu yönünde hüküm veren müfettişler, ihalenin iptalini istedi. Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi de müfettişlerin raporu doğrultusunda ihalenin iptal edilmesine karar verdi. Erdoğan ile Metin Kalkavan arasında geçen ses kaydında Erdoğan’ın MİLGEM ihalesi için iptal başvurusu talep etmesinin ardından Metin Kalkavan’ın konuyu LPD havuzlu çıkarma gemisi ihalesine getiriyordu. 3 milyar dolarlık bu ihaleyi de daha sonra aynı ses kayıtlarında konuşulduğu gibi Kalkavan’a ait Sedef Gemi İnşaatı AŞ kazandı.

Erdoğan’ın ‘Ethem abi’ diye hitap ettiği Ethem Sancak, İzmir’de sadece arsa değeri 1,5 milyar TL olan BMC ihalesini 751 milyon TL teklifle kazandı. Çukurova Grubu’nun borcu sebebiyle yönetimi 16 Mayıs 2013’te TMSF’ye geçen BMC’nin piyasaya olan 608 milyon lira borcu için acil eylem planı devreye sokulmuştu. İddialara göre 2009’da 375 milyon TL karşılığında 468 zırhlı aracın üretimi için Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile anlaşan BMC’nin başta işçiler olmak üzere piyasaya borçları TMSF tarafından ödendi. Ardından üretime geçilerek firma iflastan kurtarıldı. Araçların TSK’ya teslim süreci başlatıldı. SSM’den gelen parayla borcun yarısı kapatılmış oldu.

Erdoğan’ın talimatı üzerine medyaya girdiğini söyleyen Sancak’ın TMSF’den, Akşam Gazetesi ve Skyturk360 televizyonunun da aralarında bulunduğu Türkmedya’yı yine Erdoğan’ın isteği üzerine aldığı öne sürülmüştü. Sancak, yolsuzluk soruşturması kapsamındaki dinlemelerde de takip ettiği ihalelerle dikkat çekmişti. Son olarak ise ilk Türk tankı Altay’ın motorlarını geliştirme ihalesi, Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerden Nuri Albayrak’ın başında olduğu TÜMOSAN’a verildi.

Emre Soncan/Zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde