Saray’a yakın şirkete acil ihale

Saray’a yakın şirkete acil ihale

‘Yüksek teklif’ gerekçesiyle iptal edilen ihale 5 gün sonra ‘acil’ denilerek pazarlık usulüne çevrilip yapıldı. 31 Mart’a kadar kullanılacak araçlarla ilgili yapılan kapalı usul ihaleyi iktidara yakın şirket kazandı.

Saray’a yakın şirkete acil ihale
16px
24px
08.01.2019 04:31
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanlığı 2018 sonunda, 2019 ve 2020 yılı boyunca kullanılmak üzere kiralık hizmet aracı ihalesine çıktı. İhale “yüksek teklif” gerekçesiyle iptal edildi. 5 gün sonra bu kez “aciliyet” gerekçe gösterilerek tek bir firma ile pazarlık yapılan “kapalı” ihale düzenlendi.

31 Mart yerel seçimlerine kadar kullanılacak hizmet araçlarını içeren ihaleyi 536 bin TL karşılığında iktidara yakın Akmercanlar Şirketler Grubu’nun ortaklarından Veysel Akmercan’ın oto kiralama şirketi kazandı.

Cumhurbaşkanlığı, garajındaki araçların 2019 yılı boyunca geçerli olacak kasko sigortaları için hizmet ihalesi açmadı. Bunun yerine birden çok hizmet aracı kiralama ihalesi açıldı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ndeki ihale masalarında dikkat çeken bir değişiklik yaşandı. 

Saray, 14 Aralık 2018’de, 2019 ve 2020 yılları boyunca 2 yıl süre kullanılacak kiralık hizmet aracı ihalesine çıktı. İhale 6’sı yabancı menşeli olmak üzere 25 binek taşıt için açıldı. Kiralanacak araçların tüm özellikleri belirlendi.

Araçlar ile birlikte şoförlük hizmeti de alınacaktı, ancak araçlar için kullanılacak yakıt, başka bir ihalenin konusu oldu. Ancak bu ihale 21 Aralık 2018’de iptal edildi. İptal, “Teklifin, yaklaşık maaliyetin üzerinde olması” gerekçesine dayandırıldı.

5 gün sonra yeni ihale

21 Aralık’ta iptal kararının alınmasından 5 gün sonra 26 Aralık’ta yeni bir araç kiralama ihalesi açıldı. Bu kez 2 yıl değil, 3 ay boyunca kullanılmak üzere kiralık araç istendi. Kamuda tasarruf sözde kaldı! Kiraya 680 Milyon, makam araçlarına 334 Milyon gitti

Kiralama hizmetinin, tam da yerel seçimlerin düzenleneceği 31 Mart 2019’a kadar süreceği belirtildi. İptal edilen ihalenin aksine bu ihale, “ani ve beklenmeyen” veya “yapım tekniği açısından özellik arz eden” hizmetler için kullanıbilen “pazarlık” usulü ile düzenlendi. 1 Ocak 2019 ile 31 Mart 2019 tarihleri arasında kullanılacak araçların kiralanması için Saray, 605 bin 404 TL yaklaşık maaliyet belirledi.

3 ay için yarım milyon

Piyasaya kapatılan ihaleye bir firma katıldı. İhaleyi 536 bin 24 TL bedelle Grup Temizlik, Oto Kiralama, Taşımacılık, Servis ve Yedek Parça Dış Ticaret Limited Şirketi kazandı.

Doğalgaz ihalelerinin gediklisi

Şirket, kamu ihale masalarında doğalgaz dağıtım işleriyle bilinen Akmercanlar Şirketler Grubu’nun ortaklarından Veysel Akmercan’a ait. Pek çok ilde doğalgaz dağıtım ihalelerini kazanan Akmercanlar son olarak Hakkari ve Şırnak doğalgaz dağıtım işlerini üstlendi.

Böylece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 81 ilde doğalgaz vaadi de yaşama geçmiş oldu. Saray’dan oto kiralama ihalesi alan şirketin sahibinin de yöneticilerinden olduğu Akmercanlar; Zonguldak, Bartın, Artvin, Tunceli ve Mardin’de de doğalgaz dağıtım lisansına sahip.

Sinan Tartanoğlu/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde