Sandığın faturası kabarık

Sandığın faturası kabarık

Muhtemel referandum, Maliye'nin önüne yüklü bir fatura çıkaracak. İşte refarandumun maliyeti..

Sandığın faturası kabarık
16px
24px
19.03.2010 13:42
ABONE OLgoogle

AK Parti, anayasa değişiklik paketine bu hafta son şeklini verecek. Referandumu göze alan iktidar partisinde bir yandan da maliyet hesapları yapılıyor.

Muhtemel referandum, Maliye'nin önüne yüklü bir fatura çıkaracak. Referandumdan çıkacak netice ne olursa olsun erken seçime gidilmeyeceği açıklandı. Ama sonuçta en geç 22 Temmuz 2011'e kadar yapılması gerekiyor. Ardından 2012'de halkın oyuyla cumhurbaşkanı seçilecek. Bütün bu seçimler hem Maliye'yi hem de Yüksek Seçim Kurulu'nu parasal açıdan epey zorlayacak.

21 Ekim 2007'deki referandumun maliyeti YSK tarafından 103 milyon TL olarak açıklanmıştı. Yükselen maliyetler nedeniyle bu yılki muhtemel referandumun YSK'ya faturasının 130-150 milyon TL aralığında olması öngörülüyor. 2011’deki seçim için bütçeden YSK'ya ayrılan pay ise 161.7 milyon TL. Bunun dışında Hazine'nin de siyasi partilere seçim yardımı yapması gerekecek. 2012'de ise cumhurbaşkanlığı seçimleri var. İlk kez cumhurbaşkanı halkoyuyla seçilecek. Ağustos 2012'de yapılması gereken seçim için adaylar meclis tarafından kesinleştirilecek.

Adayların fotoğraflı seçim pusulasının yapılması, propaganda için ödenecek ücretler, YSK'nın diğer hazırlıkları yüklü bir faturayı Türkiye'nin önüne koyacak. Bu sürecin içinde gündeme gelebilecek erken seçimler veya yeni referandumlar faturayı daha da kabartacak. Bu kabarık faturayı da tabii ki millet ödeyecek. Ağızlarından seçim ve referandum sözü eksik olmayan siyasetçilerin olaya bir de bu açıdan bakmasında fayda var.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde