Sancak: Ak Parti'ye oy verdim

Sancak: Ak Parti'ye oy verdim

Ethem Sancak, 'Sosyalist ruhum için AK Parti'ye oy verdim' dedi. İşte açıklamaları...

Sancak: Ak Parti'ye oy verdim
16px
24px
01.02.2008 09:03
ABONE OLgoogle

Artan nüfus ve daralan tarım alanları nedeniyle hayvancılığın öneminin arttığına dikkat çeken işadamı Ethem Sancak 'Bill Gates'in ürettiği bilgisayar karın doyurur mu? Yok! Onlar yenmiyor. Gelecekte inek bilgisayardan önemli olacak' dedi

ESAS olarak ilaç sektöründe faaliyet gösteren, medya ve Ata Grubu ile de süt ve et üretimi konusunda çiftlik yatırımı da bulunan işadamı Ethem Sancak, CNBC-e Business Dergisi'ne çarpıcı açıklamalar yaptı. Sancak dergiye verdiği röportajda, Türkiye'de kişi başına düşen hayvan sayısının ABD'nin onda biri olduğuna, hayvancılık bölgesi olan Erzurum'da kesecek hayvan bulamadıklarına ve üretilen sütün de 80'inin sağlıksız olduğuna dikkat çekerek, gelecekte hayvancılığın teknoloji üretmekten daha önemli hale geleceğini söyledi. Kapitalistler ve girişimcilerin kár olmayan işe girmeyeceğini ifade eden Sancak 'İşadamları geleceği görür. Çiftçilik gelecekte çok kárlı olacak. Şu anda dünyada 4 milyar ölü, 6 milyar yaşayan insan var. Toplam 10 milyar insan olmuş. 2050 yılında yaşayan insan sayısı 12 milyara çıkacak. Buna karşılık bu insanların beslenmesi için gerekli olan tarımın yapılabileceği arazi, iklim değişiklikleri yüzünden yüzde 40 daralacak' dedi. Bu nedenle gıda fiyatlarının da çok yükseleceğini belirten Ethem Sancak, 'Bill Gates'in bilgisayarları karın doyurur mu? Yok! Onlar yenmiyor, onlarla ekmek de yapamıyorsun, buğday da. Şimdiki dönemin kralı Bill Gates. Ama gelecekte inek, bilgisayardan önemli olacak. Şimdi IBM'cilerin bazıları toprak alıyor' diye konuştu.

HAYVAN SAYISI 14 MİLYONA GERİLEDİ

Tarımın temelinin inek olduğuna dikkat çeken Sancak, 1970'de Türkiye'de 30 milyon büyükbaş hayvan varken, bugün 14 milyona düştüğünü kaydetti. Sancak 'Dünyada her insana 1.3 hayvan düşüyor. Yeni Zelanda gibi gelişmiş hayvancılık ülkelerinde bir insana 8 hayvan, ABD'de bir insana 3-4 hayvan düşüyor. Biz de 3 insana 1 hayvan düşüyor. ABD, Yeni Zellanda, Fransa, İsrail, Danimarka tarımla kalkınmıştır. Fransa sadece peynir ve şaraptan yılda 100 milyar dolar kazanıyor. Birçok üründe net ithalatçıyız' diye konuştu.

Gıda fiyatları Türkiye'de daha çok artacak

l GIDA fiyatlarında uzun vadede yükselme yaşanacağını kaydeden Ethem Sancak, 'Önce artacak, sonra düşecek. Hele bizde çok artacak başta. Çünkü dünya stardartlarında üretim yok. Ama bizim bir şansımız var. İklim felaketlerinde toprak kaybına uğramayacak 5-6 ülkeden biriyiz' dedi. Kyoto sözleşmesi çerçevesinde metrekareyle beslenecek canlı sayısının sınırlandırıldığını da vurgulayan Sancak 'AB'nin toprağı az. Hayvanı ve insanı biraraya geldiğinde oraya sığmıyor. Hayvanını bir yere göndermek zorunda kalacak bir süre sonra. İşte biz onlarla işbirliği yaparsak, toprak bizden, hayvanlar ve sermaye onlardan, muazzam bir tarım devrimi gerçekleşir Türkiye'de' diye konuştu.

Sosyalist ruhum için AK Parti'ye oy verdim

KENDİSİ için yapılan 'Eski Maocu yeni kapitalist' tanımlamasına ilişkin soruyu da yanıtlayan Ethem Sancak 'Ben sosyalist ruhu hálá taşıyorum. Geniş halk kesimlerinin desteklediği ve demokratik dönüşümlere öncülük ettiği için AK Parti'ye oy verdim. Çünkü o ruhu en iyi simgeleyen, o ruha en uygun hareket eden, demokrasi, eşitlik ve adalete en yakın parti' diye konuştu.

Ethem Sancak 'Solculuktan işadamlığına geçiş' konusundaki soruya ise şu cevabı verdi: 'İkisi de aynı şey. Girişimcilik anlamında aynı şey. Para kazanma tarafını bir tarafa koyarsanız. Topluma hizmet, üretmek, istihdam yaratmak, milli sermayeyi büyütmek, milli zenginliği artırmak, uluslararası rekabette ülkeye değer katmak bunların hepsi sosyalistlikte var.'

10 milyon litre süt lağıma dökülecek kadar kalitesiz

GIDA güvenliğinin çok kötü olduğunu ifade eden Sancak 'Türkiye, 12 milyon litre süt üretiyor. Bunun 10 milyon litresi lağıma dökülecek süttür. Sokak sütü diye çocuklarımıza özenerek içirdiğimiz süt, onlara verdiğimiz en büyük zarardır' dedi. Sütün insanoğlunun yapı taşı olduğunu ifade eden Sancak, o nedenle İngiltere'de Süt Kurumu Başkanı'nın protokolde Kraliçe'den sonra geldiğini söyledi. Sütün zeka için önemini de vurgulayan Sancak 'İnsanımızın günde ortalama aldığı protein 8 gram. İngiliz 28 gram alıyor. Aradaki zeka farkı bu işte' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde