Sanayicinin güveni de azaldı

Sanayicinin güveni de azaldı

Ekonomik verilerdeki bozulma, siyasi belirsizlik ve terör, tüm kesimlerin geleceğe yönelik beklentilerini olumsuz etkiliyor.

Sanayicinin güveni de azaldı
16px
24px
29.09.2015 08:47
ABONE OLgoogle
TÜİK'in geçen hafta açıkladığı güven endeksinin 58,5 puanla Ocak 2009'dan bu yana en düşük seviyeye düşmesinin ardından, reel kesim güven endeksinde de benzer sonuç ortaya çıktı. Eylülde reel kesim güven endeksi, güvenlik endişeleri ve seçim sonrası artan siyasi belirsizlikle Aralık 2012'den beri ilk kez ekonomik faaliyetlerde kötümser görünüm anlamına gelen 100 seviyenin altına inerek 99,1 seviyesine geriledi.

    Merkez Bankası verilerine göre endeks bir önceki aya göre 4,6 puan azalış gösterdi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 3,3 puan azalarak 99,3 oldu. İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Reel sektör güven endeksi geçen hafta tüketici güven endeksinde görülen keskin düşüşe eşlik etti. Endekste ağustos ayında başlayan gerilemenin eylül ayında derinleşerek sürmesi yılın ikinci yarısında seçim sonrasında artan belirsizliğin etkisi ile iktisadi faaliyette beklenen ivme kaybı görüşünü destekliyor.” dedi. Tüketici güven endeksi, siyasi belirsizlik, güvenlik endişeleri ve TL'deki değer kaybı sebebiyle eylül ayında da gerilemesini sürdürerek 58,52 olarak gerçekleşti ve Ocak 2009'dan bu yana en düşük değerini aldı.

    Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, “Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde mevcut mamul mal stoku miktarı endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim miktarı, genel gidişat, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı ve mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkilemiştir.” denildi.

    Reel kesim güven endeksi 2013 ve 2014 yılları boyunca 100 seviyesinin üzerinde kalırken, endeks en son Aralık 2012'de 97,9 seviyesine gerileyerek 100 seviyesinin altına inmişti. Endeksin 100 değerinden büyük olması ekonomik faaliyetlerde iyimser görünüm; 100'den küçük olması ekonomik faaliyetlerde kötümser görünüm, 100 olması ise ekonomik faaliyetlerde istikrarlı görünüm olduğunu gösteriyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde