Sanayiciler şikayetçi! Bankalar KGF için taşınmaz ipotekliyor

Sanayiciler şikayetçi! Bankalar KGF için taşınmaz ipotekliyor

Bazı özel bankaların KGF kredisi çekmek isteyen KOBİ’lerin taşınmazlarını ipoteklediği öne sürüldü. ASKON Başkanı Aydın, kendilerine bu yönde 15-16 şikayet geldiğini bildirdi.

Sanayiciler şikayetçi! Bankalar KGF için taşınmaz ipotekliyor
16px
24px
23.10.2019 11:46
ABONE OLgoogle

Ekonomideki durgunluğun aşılması için Hükümet özellikle KOBİ’lere yönelik destek paketlerini devreye alıyor. Ancak KOBİ’lerin krediye erişiminde sorunlar sürüyor.

Özel bankalardan Kredi Garanti Fonu (KGF) kapsamında finansman sağlamak için başvuruda bulunan KOBİ’lerden taşınmaz ipoteği istendiği bildirildi.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Başkanı Orhan Aydın, kendilerine bu yönde 15-16 civarında şiakyet ulaştığını aktardı.

ZATEN HAZİNE GARANTİSİ VAR!

Aydın’ın verdiği bilgilere göre, KGF kapsamında kredi almak için özel bankaya başvuran KOBİ’nin daha önce aynı bankadan çektiği ancak zamanında ödenerek kapatılan konut kredisinde ipotekli olan konutu, KGF kredisi için de banka tarafından kredi dosyasına ekleniyor. Böylece KGF yani Hazine garantisinin yanında banka alcağını taşınmazla da garanti altına alıyor.

Ancak KOBİ, KGF’nin yanında taşınmanızı ipotek ettirerek yeni bir kredi almak istediğinde, zaten ipotekli olan taşınmaz üzerinden kredi çekilemiyor. Bu durumu eleştiren ASKON Başkanı Aydın, zaten KGF garantisi varken taşınmaz ipoteğinin neden istendiğini veya alındığını sordu?

‘İŞLEM ÜCRETİNE TAVAN GELSİN’

Diğer yandan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, bir kuruşu bile başka hesaba göndermenin bedelinin 50 lira olamayacağını belirterek, banka işlem ücretlerine tavan fiyat uygulaması istedi.

Bankaların yüksek işlem ücretlerini düşürmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"Havale ve EFT ücretleri ile diğer birçok işlem ücretleri ülkemizin ekonomik şartlarına göre çok yüksek seviyede kalıyor. Bankacılık işlem ücretlerine tavan fiyat sınırı getirilmeli. Belirli bir limitin altında havale ve EFT ücreti alınmamalı çünkü düşük limitli gönderimleri en çok aileler çocuklarına para gönderirken yapıyor. Öğrenci ve aileleri bu işlem ücretlerinden muaf olmalı."

Aydınlık

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde