Sanayi üretimi 1,5 yılın zirvesinde

Sanayi üretimi 1,5 yılın zirvesinde

Ağustos ayında sanayi üretimi beklentileri aştı. Sanayi üretimi yıllık yüzde 7,2 artışla Ocak 2014'ten bu yana en yüksek artışı kaydetti.

Sanayi üretimi 1,5 yılın zirvesinde
16px
24px
08.10.2015 12:30
ABONE OLgoogle
Ağustos ayında sanayi üretimi verisi beklentilerin üzerinde geldi. Arındırılmamış verilerle sanayi üretimi yıllık yüzde 7,2 arttı. Beklenti yüzde 3 artış yönündeydi. Sanayi üretimi yıllık yüzde 7,2 artışla Ocak 2014'ten bu yana en yüksek artışı kaydetti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %2,9 arttı

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %2,0, imalat sanayi sektörü endeksi %3,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise %1,2 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %7,2 arttı

Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %3,8 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %8,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %3,6 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti

Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %11,6 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek artış bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %30,9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, %10,2 ile tütün ürünleri imalatı ve %9,6 ile elektrikli teçhizat imalatı takip etti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek düşüş diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş %12,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, %5,2 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı ve %2,6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı takip etti. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde