Sanayi Bakanı açıkladı: Zeytinlik konusu yeniden gündeme gelebilir

Sanayi Bakanı açıkladı: Zeytinlik konusu yeniden gündeme gelebilir

Sanayi Bakanı Faruk Özlü, BloombergHT'ye yaptığı açıklamada zeytinlik konusunun ileriki günlerde yeniden gündeme gelebileceğini ancak önceliğin bu olmadığını söyledi

Sanayi Bakanı açıkladı: Zeytinlik konusu yeniden gündeme gelebilir
16px
24px
22.06.2017 19:19
ABONE OLgoogle

BloombergHT'nin sorularını yanıtlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, kamuoyunda "Üretim Reform Paketi" olarak bilinen ve zeytinlik alanları üzerine sanayi tesisi kurulup kurulmayacağını 11 kişilik bir kurulun inisiyatifine bırakan torba tasarı ile ilgili konuştu.

Özlü, son Meclis Komisyonu'nda zeytinliklerle ilgili üç maddenin çıkarıldığı tasarı hakkında, "Bize talep sanayi odalarından gelmişti. Bu ihtiyaçtan kaynaklanan bir düzenlemeydi. Konu başka taraflara çekilince maddeyi geri çektik ama ihtiyaç ortada. Zeytinlik konusu ileriki günlerde gündeme gelebilir ama önceliğimiz arasında yok" dedi.

"Zeytinlik tartışmasında maddelerin iyi okunmadığını düşünüyorum" diyen Özlü, Türkiye'nin büyük endüstri bölgelerine ihtiyacı olduğunu ve büyümenin sanayi ve teknolojiyle gerçekleşeceğini vurguladı. 

ÖLMEZ AĞACI YAŞATACAK YOL HARİTASI ÖLMEZ AĞACI YAŞATACAK YOL HARİTASI
TASARININ KRİTİK MADDESİ

Sektör temsilcilerinin "Zeytinin koruma kalkanı" dediği, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'un 20'nci maddesine göre Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi izne tâbi olup, izinlerin alınması durumunda dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez.

Ancak 76 maddelik "Üretim Reform Paketi"nde bu madde şu şekilde değiştirilip, zeytinlik alanların üzerine tesis kurulup kurulmayacağı 11 kişilik bir Kurul'un inisiyatifine bırakılıyordu:

“Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verebilecek, bu yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebilecek.Bu sahalarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile tarımsal işletmelerin yapımı, işletilmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının iznine bağlı olacak."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde