Sanatçılara televoleli vergi takibi

Sanatçılara televoleli vergi takibi

Yaz aylarında tatil yörelerinde sahneye çıkan sanatçıların gelirlerini mercek altına alan Maliye, üçlü denetim başlattı.

Sanatçılara televoleli vergi takibi
16px
24px
18.08.2009 04:51
ABONE OLgoogle

Küresel krizle birlikte düşen vergi gelirlerini arttırmak için formül arayan Maliye Bakanlığı, yaz aylarında sahneye çıkan ünlü sanatçıların gelirlerini mercek altına aldı.

Maliye Bakanlığı denetim elemanları, festivallerde, tatil bölgelerinde sahneye çıkan sanatçıların, gelirlerini üç koldan incelemeye başladı. Ünlü sanatçıların ekstralarını üç koldan incelemeye başlayan Maliye Bakanlığı denetim elemanları, öncelikle sanatçılarla ilgili olarak magazin sayfalarından, tatil köylerinin ilanlarından bilgi topluyor. Bu yöntemle, sanatçıların yaz aylarındaki çalışmaları ve elde ettikleri gelirler hakkında veri oluşturuluyor. Ardından da, sanatçılardan ve işyerlerinden ne kadar gelir elde edildiği araştırılıyor.

Maliyeciler, örneğin bir festivale katılan sanatçıyı, festivale çağıran mükelleften ne kadar ödeme yaptığını soruyor. Ardından da, aynı sanatçıdan ne kadar gelir elde ettiği beyan etmesi isteniyor. Böylece elde edilen bilgiler karşılaştırılarak, gerçekten elde edilen gelir bulunuyor.

Söz konusu üçlü denetimden elde edilen bilgiler ışığında gelirini gizleyen sanatçılarla ilgili vergi incelemesi yapılıyor. Eğer bir sanatçının gelirini gizlediği tespit edilirse, hakkında vergi raporu düzenleniyor. Sanatçılarla ilgili çalışmaların Ramazan ayında da devam edeceği belirtildi. Gelirini gizleyen sanatçıların vergi raporları ise önümüzdeki günlerde tebliğ edilecek. Birçok sanatçının, yüklü vergi cezaları ile karşı karşıya kalması bekleniyor.

Seyyar vergi idaresi kurulacak

Maliye Bakanlığı, yaz aylarında nüfusun tatil bölgelerinde yoğunlaşması nedeniyle, tatil bölgelerindeki vergi denetimlerini arttırmak için seyyar vergi idaresi sistemi geliştirildi.

Buna göre, satın alınacak araçlara, vergi otomasyon sistemi kurulacak. Bu araçlar birer vergi dairesi gibi çalışacak. Vergi elemanları da yaz aylarında bu araçlarda işlem yapacak. Böylece, yaz aylarında tatil bölgelerindeki vergi denetimlerinin etkinleştirilmesi sağlanacak.

Hüseyin Özay/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde