Sanal dedektif tuzağı

Sanal dedektif tuzağı

Son günlerde internet ortamında "sanal dedektifler" kol keziyor. Emniyet yetkilileri, eşi veya sevgilisi tarafından aldatıldığını düşünenlere hizmet verdiğini söyleyen sanal dedektiflerin hacker'lardan hiçbir farkının olmadığını söylüyor.

Sanal dedektif tuzağı
16px
24px
10.09.2005 11:19
ABONE OLgoogle

İnternet kullanımın yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkan hacker'lardan sonra şimdi de "sanal dedektifler" hayatımıza -daha doğrusu bilgisayarımıza- girdi. Sanal ortamda dedektifliğe soyunan bazı kişiler "Artık eşler, sevgililer, partnerler birbirini aldatamayacak" sloganlarıyla tanıtım mailleri gönderiyor. Normal dedektifler gibi, sizi aldatmasından şüphelendiğiniz kişileri sanal ortamda takip edip her türlü veriyi aktarmayı vadediyor. Uzakdoğu kökenli yeni bir teknolojiyle takip ettiği kişiyle ilgili sanal ortamda her türlü bilgi ve belgeye ulaşacağını iddia eden sanal dedektifler müşteri arıyorlar. Kendilerini dedektif olarak adlandırmalarına rağmen aslında hacker'lardan farklı birşey yapmayan bu kişiler bakın ne tür bilgilere ulaşabileceklerini vadediyor:

Kişisel bilgisayarında ve online ortamda kullandığı şifre bilgilerine, hard diskindeki her türlü dosya ve dokümana, e-mail yazışmalarına, MSN Messenger, Yahoo Messenger, ICQ gibi chat yazışmalarına, IRC chat odalarında yaptığı chat kayıtlarına, aldattığı kişinin resim, ses ve sanal kimlik bilgilerine, aldatma içerikli diyalogların yaşandığı zamanlama bilgilerine... Tahmin edeceğiniz gibi, kimliğini gizli tutan sanal dedektifler, vadettiği bu hizmetler karşığında para istiyor. Detaylı bilgileri almadan fiyatını açıklamıyorlar ama her zaman pazarlığa açıklar. Peki sanal dedektiflik yasal mı, vadettiklerini yapabilelcek teknoloji mevcut mu, bu kişelerden yardım alınmalı mı, bilgisayar kullanıcıları bu kişilere karşı nasıl davranmalı?..

SUÇ İŞLİYORLAR
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği, kendilerini sanal dedektif olarak adlandıran bu kişilerle hiçbir şekilde ilişkiye girilmemesi gerektiğini söylüyor. Bu kişilerin yasadışı iş yaptıklarını, edindikleri bilgileri farklı amaçlarla kullanabileceklerini, hatta şantaj yapabileceklerini belirterek bilgisayar kullanıcılarına uyarıda bulunuyor. Bu kişilerin "Bilişim suçları" işlediğini vurgulayan emniyet yetkilileri kendilerine şikayette bulunmasını istiyor. Sabah Gazetesi Yazılım Geliştirme Müdürü Akif Özkaya, sanal dedektif adıyla ortaya çıkan kişilerin, hizmet almak isteyen kişilerden birçok özel bilgi isteyeceğini belirtiyor ve "Özel bilgileri almakla kalmayıp takip edecekleri kişinin bilgisayarına bazı programlar yüklemenizi söyleyeceklerdir. Başka yöntemlerle de teknik olarak bazı bilgilere ulaşabilir ancak bu çok zor ve çok uzun zaman isteyen bir iştir. Yani dedektiflik için yapılacak iş değildir" diyor.

GÜNCELLEMEYİ UNUTMAYIN
Akif Özkaya, her ne ad altında olursa olsun hacker'lara karşı korunmak için neler yapmak gerektiğini de şöyle sıralıyor: "İşletim sistemini güncellemeyi ihmal etmeyin, mutlaka bilgisayarınıza anti virüs programları yükleyin ve sürekli güncelleyin, casus programları tespit edip devre dışı bırakacak programlar yükleyin, tanımadığınız e-mail'leri açmadan silin, banka şifreleri gibi gizli bilgilerinizi bilgisayarınızda saklamayın."

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği uyarıları   
 

NELER YAPMALISINIZ?
1. Yasadışı siteler (web sayfaları) ile ilgili şikayetlerinizi
[email protected] adlı e-mail ihbar adresine bildirebilirsiniz.

2. Şahsınız ile ilgili şikayetçi olduğunuz konular ile ilgili elde edebildiğiniz tüm deliler ile birlikte en yakın cumhuriyet başsavcılığına müracaat ederek şikayetçi olabilirsiniz.

3. İl Emniyet Müdürlüğümüz tarafından yürütülmekte olan tüm tahkikatlarda savcılık talimatı veya mahkeme

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde