Şaka gibi! Şirketleri batırdı, "Yılın İş İnsanı" seçildi

Şaka gibi! Şirketleri batırdı, "Yılın İş İnsanı" seçildi

Hatalı yatırımlarla Işıklar Holding'i zor duruma düşüren Rıza Kutlu Işık'a Yılın İş İnsanı ödülü verildi.

Şaka gibi! Şirketleri batırdı, "Yılın İş İnsanı" seçildi
16px
24px
07.12.2012 13:35
ABONE OLgoogle

Human Resources Power Conference kapsamında HR Power Ödülleri sahiplerini buldu. Yapılan anket sonuçlarına göre dev holdingi hatalı yatırımlarla zor duruma sokan Işıklar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık, "Yılın İş İnsanı Ödülü" verildi!

Işıklar Grubu, 1998'de Rusya kriziyle birlikte darboğaza girdi. O dönemde finansman giderleri katlanan şirket, daha sonra 2001 krizinde ise bankaların kredileri geri çağırması ile zor duruma girdi. Krizde döneminde evini bile satan Rıza Kutlu Işık, Holdingin Ulus’taki merkez binaları ve Reşat Paşa Konağı da bankalara devretti. Grubun konsolide bazda 200 milyon dolara ulaşan borcu, yurtdışındaki devir ve satışlarla 100 milyon dolara kadar indirildi.

EN BAŞARILI İŞ ADAMI SEÇİLMİŞ

Human Resources Power Conference kapsamında, binlerce kişinin katılımıyla Kariyer.net üzerinden yapılan anketler sonucunda En Başarılı İş İnsanı Ödülü, bu alanda en çok oyu alan Işıklar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık’a sunulmuş.

Basının davet edilmediği konferans kapsamında Duayen Bankacı Bülent Şenver ile birlikte "Etkili Liderlik ve Yönetim Becerileri" başlıklı bir oturumda konuşmacı olan Işık, altlarında çalışan ekiplerin işlerini kolaylaştırmanın yöneticilerin bir görevi olduğuna vurgu yaptı. Işık’ın konuşmasından öne çıkan satırbaşları şunlar oldu: "Dürüstlük her ülkeden daha çok Türkiye'de önemlidir. İşe alımlarda deneme sürecini uyguluyoruz ve hata yaptığımız pek olmuyor. Kriz yönetiminde ipucu arayanlar atasözlerimize göz atmalıdır. Yöneticinin işi, altında çalışanların işini kolaylaştırmaktır."

Işık, aynı zamanda karate de 3. dan kara kuşak sahibi uluslararası resmi hakemliği ve "Hayat Mücadele Değil, Mücadele Hayattır" isimli kitabıyla tanınıyor. Işık, Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada "Her yöneticinin bir hobi edinmesinde fayda var." demiş.

Kariyer.net daha öncede Turgay Ciner'i muhabirleri çıkardığı dönemde Yılın İş İnsanı seçmişti. Anlaşılan Kariyer.net okuyucuları ekonomiyi çok iyi takip etmiyor.

EN BÜYÜK HATAMIZ BİLMEDİĞİMİZ İŞE GİRMEKTİ DEMİŞTİ

Rıza Kutlu Işık,  2010 yılında kitap tamıtımında ilginç açıklamalar yapmıştı. 2001 krizinde dolar boçları nedeniyle çok zor günler geçirdiklerini belirten Işık, "O dönemde bankaya 50 Milyon Doalr barcumuz vardı. Ecevit bir devalüasyon yaptı, bizim borç bir gecede 150 Milyon Dolar oldu. 50 Milyon Dolarada Bulgaristan'da kağıt fabrikası almıştık. Borcumuz 200 Milyon Dolara çıktı. Borcumuzu kapatmak için bankalara gittik. Borcumuz olan bankalar ya el değiştirdi ya el konuldu. Hatta evime haciz memurları gelerek evimdeki eşyaları bile haczettiler. O dönemde Emlak Bankası'nın başında Vural Akışık denen sivri zekalı bir genel müdür vardı. Bu haciz memurlarına, "Bunların evine gidin rahatsız edin. Bunların İsviçre'de paraları vardır. Eşyalarına el koyun ki borçlarını ödesin" diye talimat vermiş. Ben de görüşmeye gittim. Yüzlerce insan Emlak Bankası'nın önünde gösteri yapıyor. Zar zor Akışık'ı buldum. "Benim yurtdışında param yok. Borcumu ödeyeceğim" dedim. Ardından da şirketlerde tüm mastarları kestik. Holdingin yıllık giderini 7 Milyon Dolardan 1 Milyon Dolara indirdik. Sırf bu sayede 10 yılda 60 Milyon Dolar para kazandık." dedi.

Haciz döneminde kendisine en çok eşinden ve çocuklarından destek olduğunu vurgulayan Işık, "Eşim ve çocuklarımın o günlerini görmesini istemedim. Hergün eve haciz memurları geliyordu. Onlara Fethiye'deki yazlık evimize götürecektim. Eşim Nazlı, "Hiçbir yere gitmiyoruz. Sen burada bizde yanında olacağız. Tüm borçları kapatacağız" dedi. Aileminde desteği ile işleri yoluna koyduk. 2006 yılında ATM Capital diye bir şirketle anlaşarak bankaların borçlarını kapattık. Şimdi de ATM'deki yüzde 20 hissemizi geri alarak şirketimizin yüzde 100'ü yine ailemize geçecek" dedi.

BİLMEDİĞİN İŞE GİRMEYECEKSİN

Işık, krizlerden aldığı en büyük derside şöyle açıkladı

"Bizim en büyük hatamız bilmediğimiz işe girmek. Örneğin Işıklar Menkul Kıymetler şirketini kurduk. Buna benzer birçok hatalı yatırımlarımız oldu. Ben şimdi çocuklarıma bilmediğin ve karlı görmediğin hiçbir işe girme diyorum."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde