Sahibinden.com'da sahte ilanlar galericinin başını yaktı!

Sahibinden.com'da sahte ilanlar galericinin başını yaktı!

Sahibinden.com'a üye olan bir oto galericinin başına gelmeyen kalmadı.

Sahibinden.com'da sahte ilanlar galericinin başını yaktı!
16px
24px
04.06.2020 13:49
ABONE OLgoogle

İkinci el otomobil satan galericinin iletişim bilgileri ve adresi paylaşılarak bir dizi ilan verildi. İlanların bir kısmında çalıntı otomobil fotoları konuldu.

İnternet üzerinden işlenen suçlara her gün bir yenisi ekleniyor. Firmaların güvenlik açığından yararlanan kişilerin son oyunu, sahte hesaplarla üyelik oluşturma. Yapılan sahteciliğin son kurbanı ise İstanbul Ataşehir’de otomotiv galerisi sahibi Ergin Topal oldu.

Bir süre önce galerici Topal’ın telefonu susmak bilmedi. Sahibinden.com'da (Sahibinden Bilgi Teknolojileri AŞ)  kurumsal üyeliği bulunan Topal, gelen aramalara yanıt verdikçe şaşkınlığı arttı. Arayan kişiler, Topal’a farklı marka ve model araçlarla ilgili bilgi sordu. Topal, gelen her aramaya, söz konusu ilanın kendisine ait olmadığını söylese de karşısındakileri ikna edemedi.



Sahte ilanlarda arayan kişilere, Topal'ın Ataşehir'deki galerisinin adresi verildi.

ÇALINTI OTOMOBİL RESİMLERİ İLANDA

Topal, siteye girip verilen ilanları gördükten sonra durumun farkına vardı. Verilen ilanlarda Topal’ın GSM numarası yer alıyordu. İlanlarda, otomobillerin fiyatı piyasanın da altında gösterildi. Kimi ilanlarda, çalıntı otomobil fotoğrafları kullanıldı. Gelen aramalara yanıt vermekte güçlük çeken Topal, arayan kişilerden bazıları ile tartıştı. Telefonda tartıştığı kişiler Topal’ın iş yerini bastı.

Topal, kendisin zor durumda bırakan ilanların kaldırılması için sitenin bağlı olduğu şirkete ihtarname gönderdi. İhtarnamede, sitenin önemli bir güvenlik açığının olduğu, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na (KVKK) aykırı hareket edildiği bildirildi.

SORUMLU DEĞİLİZ

Geçen 2 Mart günü gönderilen ihtarnameye, Sahibinden.com'un avukatları 23 Mart günü yanıt verdi. Gönderilen karşı ihtarnamede, yaşanan soruna ilişkin şirketin bir sorumluluğunun olmadığı kaydedildi. Ergin Topal, kendi bilgilerini kullanarak verilen ilanların tespiti için savcılığa başvurdu. Yapılan başvurunun dışında, Topal adına Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na başvurulacağı öğrenildi.

SAHTE İSİMLE KOLAY ABONELİK

Ergin Topal’ın avukatı Devrim Nur Kayabal, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, yer sağlayıcısı konumundaki firmaların önemli güvenlik açığının bulunduğuna işaret etti. Av. Kayabal açıklamasının devamında “İkinci el araç satışı yapan müvekkilimizin adı, kimlik bilgileri, iş yeri adresi gibi özel bilgileri faili meçhul bir kişi tarafından sahibinden.com sitesinde üçüncü kişilere yayılıyor. Bu faili meçhul kişi, çalıntı araba fotoğraflarını koyarak düşük ilan ücretleri giriyor ve kendisine mesaj atan alıcılara müvekkilin bilgileri veriliyor” dedi.



İlanlarda kimi zaman aracın fiyatı düşük tutuldu, kimi zaman çalıntı otomobil fotoğrafları kullanıldı.

Av. Kayabal açıklamasının devamında “Sahibinden.com sitesi Kişisel Verilerin Korunması yönünden çok zayıf. İkinci bir güvenlik kodu istemiyor. Sahte isimle dahi siteye kaydolup, ilan paylaşabiliyorsunuz. Olaydaki faili meçhul kişi de bu düşük korumadan yararlanıyor.

Kişi hakkında, Anadolu Adliyesi Siber Suçlarla mücadele soruşturma savcılığında faili meçhul kişi hakkında suç duyurusunda bulunduk. Defalarca site ile iletişim kurulduğu halde herhangi bir tedbir alınmadı ve aynı suç birden fazla kez işlendi” diye konuştu. 

Haberkimde.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde