Şahenk'ten sevindiren açıklama

Şahenk'ten sevindiren açıklama

Son haftalarda yaşanan dalgalanmalar sonrasında Doğuş Holding patronu Şahenk'ten olumlu açıklama...

Şahenk'ten sevindiren açıklama
16px
24px
04.04.2008 13:13
ABONE OLgoogle

Doğuş Holding ve Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, yatırımcının bilinmeyenden ve soru işaretinden hoşlanmadığını ancak Türkiye'de eskisi gibi çok volatil (dalgalı) şeyler beklemenin yanlış olacağını kaydetti.

ATC/AFOT/DEİK/TAİK Yıllık Konferansının 27.'si, "Türkiye ve ABD: Bölgesel ve Küresel Ortaklar" Teması ile 13-16 Nisan 2008 tarihlerinde Washington'da yapılacak.

Konferans öncesinde Ferit Şahenk, Koç Holding Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı'nın katılımıyla basın sohbet toplantısı düzenlendi.

Şahenk, toplantıda yaptığı konuşmada bu yılki konferansta şimdiye kadar savunma ve güvenlik odaklı olan ABD ile Türkiye ilişkisinin ekonomiye de dönük olmasına yönelik konuların ele alınacağını söyledi.

Konferansa ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın katılacağını belirten Şahenk, bunun her iki tarafın konferansa verdiği önemin göstergesi olduğunu vurguladı.

Şahenk, konferansın Türkiye'nin artık savunma sanayiinde sadece müşteri ve satın almacı değil, ihracat yapar hale gelmesi çalışmaları açısından da önem taşıdığını söyledi.

Soruları da yanıtlayan Şahenk, Dünya'daki krizin etkilerinin konferansa nasıl yansıyacağına ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'yi uzun vadeli ilişkiler içerisinde görmek istediklerini, ekonominin son 5-6 yılda çok daha stabil hale geldiğini belirten Şahenk, "Tabii ki yatırımcı, bilinmeyenden, soru işaretinden hoşlanmaz. Ancak Türkiye'de artık eskisi gibi çok volatil şeyler beklemek yanlış olur" dedi.

Dünya ekonomisinde daralma beklentisinin olduğu bugünlerde, ABD gibi piyasalar biraz daha yerine oturduğunda özellikle büyüme amaçlı ülkelerin sermayesinin gideceği yerlerin gelişmekte olan ülkeler olacağını belirten Şahenk, Türkiye'nin o listenin başlarında yer almak için daha çok çalışması gerektiğini aktardı.

Finans sektöründeki yabancı ortakla beraber Doğu Avrupa'da banka tecrübesinin nasıl aktarılacağı yönünde çalışmalar yaptıklarını dile getiren Şahenk, bu kapsamda Romanya'da ciddi şubeleşme çalışmaları olduğunu anlattı.

Türkiye'de otomotivle ilgili yeni yatırımlarının söz konusu olduğunun altını çizen Şahenk, dünyadaki krizin Türkiye'deki hareketliliğe rağmen yabancı ortaklarından Türkiye ile ilgili soru işaretleri gelmediğini söyledi.

ALİ KOÇ VE HALUK DİNÇER

Ali Koç da konuşmasında geçmiş yıllarda Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğinin savunma sanayiinin ötesine gitmediğini, bu yılki konferansta enerji, bankacılık, bilişim, inşaat, tarım ve Ar-Ge konularının ayrıntılı olarak ele alınacağını söyledi.

Konferansta enerji konusunda önemli konuların konuşulacağını kaydeden Koç, henüz tam bir liberalizasyonun olmadığı Türkiye'deki enerji sektörünün yatırımcılara çok ciddi fırsatlar sunduğunu, bundan dolayı başta ABD'liler olmak üzere, diğer ülke yatırımcılarının da Türkiye'yi yakından izlediğini aktardı.

Ali Koç, coğrafi olarak uzaklığına rağmen Türkiye'nin bugünkü konumuyla ABD ile daha yakın ilişkiler kurması gerektiğini belirterek, ABD'den Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımın 2007'de 4,2 milyar dolar olduğunu, bu yıl bu miktarın 11-12 milyar dolar civarında olacağının söylendiğini bildirdi.

Haluk Dinçer de Türkiye'nin ABD'nin bölgedeki en büyük müttefiki ve stratejik ortağı olduğunu ifade ederek, ekonomik ilişkilerin gelişmesinin siyasette de daha yakın ilişkiler kurulmasına katkıda bulunacağını vurguladı.

Dünyadaki krizin şu anda sadece finansal sektörü ''vurduğunu'' kaydeden Dinçer, perakende sektöründe bunun etkilerinin henüz görülmediğini söyledi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da bu yılki konferansta savunma alanında dört oturum gerçekleştirileceğini aktardı.

Türkiye ve ABD arasındaki savunmaya yönelik ilişkilerin azalmasını değil, ancak bunun üstüne özel sektörle ilgili ilişkilerin de konmasını istediklerini dile getiren Dörtkaşlı, yeni nesil jet uçağı olan F-35 projesine Türkiye'nin de katıldığını, 10 milyar dolarlık projeden Türk savunma sanayiinin 5 milyar dolarlık iş hedeflediğini ve bunun alt yapısının hazırlandığını anlattı.

ATC/AFOT/DEİK/TAİK YILLIK KONFERANSI

Türkiye-ABD ilişkilerinin geleceğine istinaden fırsat ve engellerin yanı sıra ilişkilerde geçtiğimiz yıl yaşanan önemli konular ve gelişmelerin değerlendirilmesi, bu doğrultuda ortak politikalar oluşturulması için zemin yaratılması hedefleniyor.

12 milyar doları aşan ikili ticaret hacminin yarattığı fırsatların yanı sıra bölgesel sorunların da değerlendirileceği ve her yıl ortalama 650 kişinin katıldığı konferansta, ayrıca ABD ve Türkiye'deki değişen iş ve yatırım ortamlarına dair görüş alış verişinde bulunulacak.

Konferansta tarım ve gıda endüstrisi, inşaat, bankacılık ve finans, sağlık, turizm, ticaret ve tekstil, AB, bilişim teknolojileri konulu paneller ile savunma ve güvenlik alanında oturumlar düzenlenecek.

AA

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde