Sağlıkta gizli hafta sonu zammı geldi

Sağlıkta gizli hafta sonu zammı geldi

SGK resmi tatil günlerinde muayeneye provizyon vermeyi kesti. Muayene olmak isteyenler özel hastanelere gidecek, provizyonu cepten ödeyecek.

Sağlıkta gizli hafta sonu zammı geldi
16px
24px
03.04.2014 05:54
ABONE OLgoogle
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yayınladığı bir genelge ile resmi tatil günleri Medula sistemi üzerinden verilen klinik muayene hizmetlerine artık provizyon verilmeyeceğini, resmi tatil günleri klinik muayene hizmetinin kaldırdığını duyurdu. Yani bundan sonra hastalar resmi tatil günleri anlaşmalı hastanelerde SGK üzerinden klinik tedavi hizmeti alamayacağı için özel hastanelere gitmek zorunda kalacak.

Ancak özel hastanelere giden hastalar da provizyon alamadıkları için yüzde 40'a oranında daha fazla tedavi ücreti ödeyecek. 1 Mart 2014 tarihinde yayımlanan genelgeye göre acil branş, hemodiyaliz ve onkoloji tedavisi dışında bütün tedaviler için bundan sonra pazar günleri, 19 Mayıs ve Kurban Bayramı gibi resmi tatil günlerinde provizyon verilmeyecek.

Hastalar provizyon hizmeti alamadıkları için özel hastanede klinik tedavi alamaya başlayacak. Yeni uygulama ile daha önce resmi tatil günlerinde de SGK'nın karşıladığı yüzde 40 oranındaki tedavi ücreti de provizyon verilmediği için kesilecek. Bu durumda özel hastaneye giden hastalar provizyon alamadığı için bu ücreti de kendi cebinden karşılayacak.

'Yüzde 40 gizli zam yapıldı'

Resmi tatil günlerinde klinik hizmetinin kaldırılmasının hasta haklarına aykırı olduğunu söyleyen Hasta Hakları Derneği Başkanı Orhan Demir yeni düzenlemeyi şu şekilde eleştirdi:

''İlgili kanunlara göre devletin vatandaşa kesintisiz sağlık hizmeti sunma görevi vardır. Diğer yandan vatandaşın özel hastaneye gitmesinin temel nedeni kamu hastanelerinde sunulan kalitesiz ve niteliksiz sağlık hizmeti. Vatandaştan özel hastaneyi zorunlu sebeplerden tercih etmektedir. Böyle bir düzenleme ile tatil günlerinde hastaların anlaşmalı kurumlardan sağlık hizmeti alma hakkının engellenmesi Anayasaya, Sosyal güvenlik kanununa ve Hasta haklarına aykırı düzenlemedir. Diğer yandan bu düzenleme ile resmi tatil günlerinde hastaların cebinden yüzde 40'lara varan fazla bir ücret çıkacak. Bu düzenleme gizli bir zamdır. ''

İdris Emen/Radikal
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde