Sadri Şener işi, gücü neden bırakıyor?

Sadri Şener işi, gücü neden bırakıyor?

Son haftalarda kötü sonuçlar alan Trabzon Başkanı Sadri Şener, artık işleri bırakıyor!

Sadri Şener işi, gücü neden bırakıyor?
16px
24px
05.10.2009 12:23
ABONE OLgoogle

İdil Taraklı'nın röportajı

Trabzonspor Yönetim Kurulu Başkanı Sadri Şener, artık taahhüt işlerini bırakmayı düşünüyor. Şener, “Otelimi işletirim, Trabzonspor'u şampiyon yapmaya çalışırım, sonra da daha sakin bir hayat yaşarım” diyor...
 
TİPİK bir Karadenizli. Çok çabuk sinirleniyor. Ama sonra hemen duruluyor. Kendinin de itiraf ettiği gibi inanılmaz aceleci. Hemen her şey anında yapılsın istiyor. Bilgisayarındaki maili açmak için tıklarken beklediği o 1-2 saniye bile ona zül geliyor. Hayatla, kendisiyle, herkesle dalga geçmeyi ise hiç ihmal etmiyor! Örneğin, röportajımız esnasında telefonu çalıyor ve karşısındakine “Çok zeki olmak için Laz olmaya gerek yok ki. Herkes zeki olabilir” diyor. Kapatınca göz göze geliyor ve karşılıklı kahkahayı basıyoruz...

Sadri Şener'i kamuoyu Trabzonspor başkanlığıyla tanıdı. Ama o aslında ünlü bir müteahhit. Şener, aynı zamanda Bodrum'daki “Manastır” otelinin de sahibi...
Yıllarca devlete taahhüt işleri yapan Sadri Şener, artık bu işleri bırakacağını söylüyor. “Otel işletmeciliği dışında bir iş yapmayı düşünmüyorum. Otelimi işletir, Trabzonspor'u şampiyon yapmaya çalışırım. Sonra da daha sakin bir hayat yaşarım” diyor. Şener'le Trabzonsporu ve projelerini konuştuk. 
 
Önce sizi fazla tanımayanlar için biraz özel hayatınızdan söz edebilir misiniz?

Hayatı çok dolu yaşadım. Çok tecrübem var. 58 yaşındayım. Çok aceleciyim. Tedavi edilmesi gereken bir aceleciliğim var. Benim yaptığım esprilerin benzerlerini hemen anlatmaya başlayanlardan da nefret ederim. Ben anlatmadan önce aklı nerdeydi yahu? Yeni arkadaşlıklar istemiyorum. Yeterli arkadaşım olduğunu düşünüyorum.
 
Peki Trabzonspor'un şampiyon olacağına inanıyor musunuz?

İnanmasam bu işi yapmam. Onun için takımımızı, stadımızı, yönetimimizi sürekli yeniliyoruz. Bunların hepsini şampiyon olmak için yapıyoruz.
 
Hidroelektrik santrali olan tek kulüp sizsiniz herhalde... Bu santralden ne zaman ve ne kadar gelir elde etmeyi hedefliyorsunuz?

Solaklı Deresi ve Uzungöl'de sırasıyla 24 ve 8 MW (megavat) kurulu güce sahip iki hidroelektrik santralimiz var. Buradan üç yıl sonra gelir elde etmeye başlarız. Bugünkü rakamlarla yılda 12 milyon TL gelir bekliyoruz.
 
Karadeniz Bölgesi'ndeki hidroelektrik santral ve elektrik dağıtım ihalelerine girmeyi düşünüyor musunuz?

Biz bu işler için özel bir ekip kurduk. Bundan fazlasını şu anda kaldıramayız. Ama ilerde kadro genişlerse olur.
 
Kulübün bir de marinası oldu değil mi?

Evet, biz bu marinayı 1-2 ay önce devletten aldık. 175 yat bağlama kapasitesi ve 55 bin metrekarelik çekek yeri var. Ana mendirek uzunluğu 750, tali mendirek uzunluğu ise 125 metre. Hemen Trabzonspor tesislerinin önünde. Bu çok yeni bir devir işlemi. Buradan para kazanmak için öncelikle bir yelken kulübü oluşturmak istiyoruz. Bu işleri iyi bilen birkaç firmayla görüşmelerimiz devam ediyor. Bağlama ve çekmeden yılda en az 2 milyon dolar gelir elde etme imkanına sahip. Bir de tekne imalatı, bakım ve akaryakıt istasyonunu ekleyebilirsek gelir daha da artar. Tam karşısında Rusya var. Bu nedenle Rusya Konsolosluğu'yla da görüştük. İşletme veya ortaklık açısından destek olup olamayacaklarını bize bildirecekler.
 
Bu yıl Trabzonspor'un gelirleri ne kadar olur?

Yıllık 110 milyon TL civarında bir ciromuz var. Trabzon ekonomisinde ilk 10 içindeyiz. Futbolcu ve hocalar dışında 180 çalışanımız var. Trabzonspor'un Trabzon ilindeki gelirleriyle İstanbul takımlarıyla mücadele etmek çok zor. Marka değeri ve bahsedilirliğiniz artıkça sponsor gelirleriniz yükseliyor. Türk Telekom'la 15 milyon TL tutarında 5 yıllık forma göğüs reklamı anlaşmamız var. Yıllık İddaa gelirimiz 4-5 milyon TL. 6-7 milyon TL de kambiyo gelirine sahibiz. Avea'yla yaptığımız anlaşmadan da yılda 5-6 milyon TL gelir bekliyoruz. Bu yıl da gelirimiz yaklaşık 110 milyon TL olur.  
 
Geçen yıl çok futbolcu transfer etmiştiniz. Bu yıl fazla transfer yapmadınız. Bu durum kulübe nasıl yansıyacak?

Her şeyden önce borçlarımız azalacak. Taksitlendirilmiş vergi, banka ve futbolcu transfer borçlarımız var. Yaklaşık 70-80 milyon TL. Ama bu Trabzonspor için çevrilebilir bir borç.
 
Biraz da Akyazı projesiyle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Akyazı, kulübün değil devletin projesi. Yaklaşık 200 milyon TL civarında bir yatırım gerektiriyor. Başbakanımız diğer illerdeki gibi buranın da bir yatırımcıya yaptırılmasını önerdi. Ama bu Trabzon'da pek fizibil olmuyor. Devletin mutlaka bir katkısının olması lazım. Örneğin, denizin doldurulması işini devletin üstlenmesi gerekiyor. Bu nedenle de proje bir türlü hayata geçmiyor. Biz de bunun üzerine eski stadımızı yeniledik. Kulübün bütçesinden 5.5 milyon TL harcadık. Ama mutlaka devletin de desteğiyle yeni ve modern bir stada kavuşacağımıza inanıyorum.
 
İngiltere merkezli QVT fonun Trabzonspor'da sahip olduğu hisselerin borsada işlem görmeyen hisse statüsüne geçmesi söz konusu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Edilsin. Bu benim değil QVT'nin sorunu. QVT, satamayacak.
 
Yaklaşık 2 milyon 244 bin adet hisse yasaklı pozisyona geçebilir. Bu konuyu QVT fonuyla konuşup anlaşmanız söz konusu olabilir mi?

Kimsenin zarar görmesini istemeyiz. İsterlerse görüşüp anlaşabiliriz.
 
Bir de SPK'dan kar dağıtım kararının gereğini yerine getirmediğiniz için idari para cezası aldınız...

Bu ceza henüz bize tebliğ edilmedi. Galatasaray da bizimle aynı konumda. Birlikte mahkemeye gideceğiz.
 
Muhasebe sistemi değişikliğiyle gelir ve gideri birlikte gösteren bir sisteme geçmeyi düşünüyor musunuz? Çünkü mevcut durumda temettüler size külfet olmaya devam edecek...

Çok önemli bir konuya değindiniz. Hangi iktisat ya da işletme fakültesinde, hangi derste böyle bir modelle şirket kuruluşu anlatılıyor bilmiyorum. Sadece gelirlerin yazılıp giderlerin gösterilmediği bir şirket kuruluşu var mı? Şirket kuracaksınız ama gider yazamayacaksınız... DigiTurk, İddaa ve sponsorluk gelirlerinin hepsini Trabzonspor Sportif A.Ş'ye yazacağım. Ama bu şirkete yüzde 10'dan fazla gider yazamayacağım. Bu sıcağa kar mı dayanır? Benim başkanlık sürem 2010 aralık ayında bitiyor. En önemli hedefim, bu sorunu halletmek.
 
Kulüp başkanları, kulüpleri şirketlerini yönettikleri gibi yönetemiyor diyorlar. Bu eleştirileri nasıl yorumluyorsunuz?

Bakın bana QVT fon diyorsunuz. Temettüleri nasıl ödeyeceksiniz diye soruyorsunuz. Muhasebe sisteminizi değiştirmeyi düşünüyor musunuz diye soruyorsunuz. Biliyor musunuz bunların hepsi boş. Kimse bunlarla uğraşmıyor. Top kaleden içeri girecek. Nasıl girerse girsin. Top kaleden girmezse bütün uğraşlar fuzuli. Zaten iş yaptırmazlar, kaybolup gidersiniz. Kulüp başkanları kulüpleri tabii ki şirketleri gibi yönetemez. Çünkü şirkette somut bir iş yapıyorsunuz. Buradaysa amaç topa vurmak. Top kaleye girmezse nereyi yönetirsen yönet hiçbir şekilde başarılı olamazsın. Top kaleye girerse para kazanır, girmezse kaybedersin. Direğe vurursa “şanssızlık” derler. 1 hafta daha müsaade ederler. Sadece 1 hafta. Şimdi bu kulübü nasıl kendi şirketin gibi yöneteceksin?
 
Müteahhit ve turizmci

Sadri Şener, 1951 Trabzon doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamladı. 1973 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi'ni bitirdi ve inşaat yüksek mühendisi oldu. 1973-1977 yılları arasında çeşitli müteahhitlik firmalarında çalıştı. 1977'den günümüze kadar müteahhitlik ve turizm işiyle uğraştı. 1991- 1993 arasında Trabzonspor Kulübü'ne başkanlık yaptı. Şubat 2008'de yeniden Trabzonspor başkanlığına seçildi...

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde