Sabun sendikası

Sabun sendikası

1960'lı yıllardan kalma tüzüklerle yönetilen sendikalar, milyon dolarlık varlıklarına rağmen hala işçilere sabun ve havlu yardımı yapıyor.

Sabun sendikası
16px
24px
09.05.2013 05:24
ABONE OLgoogle

Askeri darbe döneminde çıkarılan sendika yasasının Kasım 2012'de yürürlükten kalkması sendikacılığı da hareketlendirdi. Enerji iş kolunda Türk-İş'e bağlı Tes-İş'in enerji iş kolunda 50 yıldır sürdürdüğü sendika tekelini kıran değişim yanlısı sendikacılar, geçtiğimiz ay Hak-İş'e bağlı Enerji-İş'i kurarak enerji sendikacılığına ilk defa rekabet getirdi.

Enerji Sektörü'nün sigortalı çalışanlarının yüzde 81'inin sendikal güvence altında olmadığını görünce harekete geçtiklerini belirten Enerji-İş Başkanı Mahmud Altunsoy, 'Hala kıtlık günlerinden kalma bazı uygulamalarla 'Sabun dağıtmak, havlu dağıtmak' gibi ekmeğin karneyle alındığı günleri hatırlatan anlamsız işler yapan sendikalar var. Değiştireceğiz, hepsine örnek olacağız' dedi.

SENDİKALAŞMADA ERİDİ

Türkiye'de sendikalaşma oranının yüzde 80'lerden yüzde 9'lara düşmüş olmasının mevcut sendikaların başarısızlığını gösterdiğine vurgu yapan Enerji-İş Genel Başkanı Altunsoy, sendikaların milyonlarca liralık bütçelere hükmetmesine rağmen işçilerin en büyük sorunu olan eğitim ile ilgilenmediğine dikkat çekerek, en büyük hedeflerinin işçi ve işçi çocuklarının cüz'i ücretlerle okuyabileceği özel bir üniversite kurmak olduğunu dile getirdi.

SİYASETLE MEŞGULLER

Tes-İş sendikasında şube müdürlerinden daha üst makamlara telefonla bile ulaşmanın mümkün olmadığını iddia eden Altunsoy, 'Sabun dağıtacağınıza işçinizin çocuğuna kalem seti, kontör, sinema bileti dağıtın. Ama yıllarını bu işe vermiş sendikacı beyefendiler, yorgun ve çok meşguller. Siyasete yön vermekle, 28 şubatlar planlamakla, Cumhuriyet yürüyüşleri organize etmekle meşguller' diye konuştu.

Milyonlarca TL'lik gelirlerine rağmen üyelerine kalıp sabun dağıtan sendika yönetimlerinin harcamaları kamuoyundan saklamaları büyük tepki topluyor. Tes-İş'ten ayrılarak Enerji-İş'e geçmek isteyen binlerce işçi olduğunu belirten Enerji-İş Genel Başkanı Mahmud Altunsoy, Tes-İş'in ayrılmak isteyen işçiye 150 TL fatura çıkardığını söyledi.

TÜZÜKLERİ GİZLİYORLAR

Türkiye'de 96'dan fazla işçi sendikası olduğunu belirten Enerji-İş Genel Başkanı Mahmud Altunsoy, 'Bu sendikaların en fazla 20 tanesinin tüzüğüne ulaşabiliyorsunuz. Kendi üyesinden bile tüzüğünü gizleyen sendikalar var. 50 yaşındaki Tes-İş Sendikası da geçtiğimiz Nisan ayı itibariyle kendi tüzüğünü internet sitesinden yayınlamaya başlamıştır. Sitede sayın genel Başkan Mustafa Kumlu Beyefendinin yüksek çözünürlüklü fotoğrafları vardı ancak tüzük nedense konulmamıştı. Bizim vesilemizle siteye konuldu' dedi.

Yakup Kocaman/Yeni Şafak

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde