Sabri Özel yıkımdan nasıl kurtuldu

Sabri Özel yıkımdan nasıl kurtuldu

Trafo ve kazan dairesi yıkılmak istenen Sabri Özel, yıkımı nasıl durdurdu?

Sabri Özel yıkımdan nasıl kurtuldu
16px
24px
05.11.2009 06:03
ABONE OLgoogle

İstanbul İkitelli'de Ayamama Deresi yatağını işgal ettiği için tekstil firmasının garaj, trafo ve kazan dairesi yıkılmak istenen Sabri Özel, 'Trafo yıkılırsa ihracatımız durur' diyerek yıkım ekiplerine tepki gösterdi. Bunun üzerine belediyede bazı yetkililerle telefonla görüşen Sabri Özel yıkımı iki ay erteletmeyi başardı.
 
İstanbul'da 26 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketi sonrasında Ayamama Deresi koruma bandını işgal eden 108 yapı hakkında yıkımlar tüm hızıyla sürerken, selden ciddi zarar gören tekstil firması Sabri Özel'de gergin bir yıkım yaşandı. Dere yatağı sınırlarına giren garajın yanı sıra trafo ve kazan dairesi bölümünü de yıkmak isteyen belediye ekiplerine tepki gösteren Sabri Özel ve kardeşi Halit Özel, "Trafo yıkılırsa ihracatımız durur" diyerek ek süre istedi.

Yıkım sırasında İstanbul Belediyesi'nden telefonla iki aylık süre alan Sabri Özel, "Can yakarak bir yere varılmaz. Belediye'nin 108 yapının temsilcilerini karşısına alıp, bu sorununun nasıl halledileceği konusunda fikirlerimizi sorması, Türkiye ekonomisi için daha iyi olurdu" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın "Gözlerinin yaşına bakmayacağız" dediği Ayamama Deresi çevresindeki imara aykırı tespit edilen 25 işyerine ait 108 kaçak yapıdan 77'si dün itibariyle yıkılmış oldu. Belediye görevlilerinin dün yıkım için geldiği iki yapıdan Evkur'un müştemilatı sorunsuz yıkıldıktan sonra sıra, Türkiye'nin en önemli triko markalarından biri olan Sabri Özel'e geldi.

Sabri Özel ve kardeşi Halit Özel, belediye ekiplerini önce yıkımı durdurması için ikna etmeye çalıştı. Bunu başaramayınca bu kez kesilen elektriğin yeniden bağlanmasını istedi. Gergin bir üslupla "Bin 400 kişi boş bekliyor. İhracatı baltalıyorsunuz. Biz üretmezsek bu ülke batar. Kimi aramamız gerekiyor yıkım dursun diye" sözleriyle kızgınlığını yansıtan Sabri Özel, belediyede bazı yetkililerle telefonla konuştuktan sonra belediye ekiplerini ikna etti. Gergin yıkım durdurulurken binanın elektriği de yeniden bağlandı.
 
Üretim durmasın diye süre istedik

Yıkım sonrası Referans'a açıklama yapan Sabri Özel, belediyeyi eleştirerek bu binaların temsilcileri ile görüşülerek sorunun birlikte halledilmesi gerektiğini dile getirdi. "Fikirlerimiz sorulsa daha iyi olurdu" diyen Özel, yıkımda yaşananlara ilişkin de şunları söyledi:

"İşletmemize ait kreş, dere yatağında kaldığı için yıkımını geçen hafta kendimiz gerçekleştirdik. Bugün ise ekipler kreşin altındaki garajı yıktılar. Trafo ve kazan dairesinin dere yatağına taşan kısmını da yıkmaya çalıştılar. Ancak kendilerine izah ettik, üretimin etkilenmemesi için onlardan süre istedik, ekipler de anlayış gösterdi. Bölgedeki diğer firmalara da bize de ortalama iki ay süre tanıdılar. Bu süre zarfında biz trafo ve kazan dairesinin dışarda kalan kısmını da işletme sınırlarımızın içine alacağız."
 
'Özel gerekli önlemleri almadı'

"Can yakarak bir yerlere varılmaz, diyalog şart" diye konuşan Özel, "Bu yapılara en azından daha önce bildirim yapılmalı, çeki düzen vermeleri için altı ay süre tanınmalıydı. Bu çalışmalar, ülke ekonomisini daha düşünür bir nitelikte gerçekleşmelidir" görüşünü savundu. Sel nedeniyle 25 milyon TL'nin üstünde zararı olduğunu da belirten Sabri Özel, "Ancak bizim için problem değil. Bugün Güneşli'deki binamız tamamen yok olsa da, yarın bu binayı yeniden inşa edecek güce sahibiz" diye konuştu.

Zararının sigorta şirketi tarafından tümden olmasa bile iyi bir bölümünün karşılandığını da ifade eden Özel, son olarak "Dedikodularla işim yok. iyi durumdayım. Kimin bizden bir liralık çeki döndüyse ben buna karşılık beş bin TL veririm" dedi.

Belediye yetkilileri ise bazı binaların 775 sayılı Gecekondu Kanunu kapsamında bulunması nedeniyle tebligata gerek bulunmaksızın yıkılabileceğini hatırlattı. Buna rağmen 16 Ekim'de tebligat yapıldığını ancak Özel'in gerekli önlemleri almadığını belirten yetkili, taşınmayan trafo ve kazan dairesi yüzünden yıkımın geri kalan bölümünün belirsiz bir tarihe ertelendiğini söyledi. 
  
10 yaşında evden kaçan Özel kendi adını marka yaptı

Türkiye'nin ilk erkek giyim markalarından biri olan Sabri Özel, sıfırdan patron olmuş Malatyalı bir girişimci. İstanbul'a 10 yaşında kaçarak gelen Özel, İstanbul Yeşildere'de 1969 yılında ilk triko atölyesini kurdu.

10 metrekarelik alanda triko imalatına başlayan Özel, 1980 yılında ise kendi markasını oluşturdu. İtalyanlar'dan esinlenerek kendi adını marka yapan Sabri Özel, 1998'de 30 milyon dolar yatırımla İkitelli semtinde 27 bin metrekarelik fabrikasıyı kuruyor.

40'ıncı yılında 1400 çalışan, 40 milyon TL ciroya sahip Türkiye'nin önde gelen hazırgiyim şirketlerinden birini yaratan Özel, bugün kadın ve erkek için triko başta olmak üzere hazırgiyim ve aksesuar üretimi yapıyor. İlk mağazasını 2004'te açan Özel'in halen 43 mağazası var. Bu yıl sonuna kadar 51 mağaza açmayı planlıyor.

Hedefi yurtiçinde 150 yurtdışında 50 mağazaya ulaşmak. Rusya'da bir şirketi ve Moskova, Petersburg gibi şehirlerde açtığı mağazalar var.

Ayten Güvenkaya/Enis Tayman/Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde