Sabancı nükleerde göz kırptı

Sabancı nükleerde göz kırptı

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Hakman, yabancılara nükleer eneri konusunda göz kırptı

Sabancı nükleerde göz kırptı
16px
24px
18.06.2010 11:46
ABONE OLgoogle

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, Türkiye'de nükleer santral yapımı konusunda Rusya ve Güney Kore ile görüşmeler yapıldığını belirtirken, ''Yerli ortak arayışları olursa ve bu konuda bir talep gelirse oturur, konuşuruz'' dedi. 

     Ankara Hilton Otelinde kahvaltılı basın toplantısı düzenleyen Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman ve Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. (Başkent EDAŞ) Üst Yöneticisi (CEO) Yetik Mert, elektrik sektörünü değerlendirdi ve şirketin faaliyetleri konusunda bilgi verdiler. 

     Hakman, elektrik enerjisinin 20. yüzyılın başlarından itibaren giderek öneminin arttığını ve bugün insanlığın en vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu söyledi.
     Elektrik enerjisinin üretimi kadar nihai kullanıcıya dağıtımının da büyük önem taşıdığına işaret eden Hakman, en az maliyetli, en verimli, çevreye uyumlu şekilde tüketiciye ulaştırılmasının da önem taşıdığını kaydetti.
     Türkiye'de elektrik talebinin ekonomik gelişmesine, hızlı kentleşme ve nüfusun artışına bağlı olarak yılda ortalama yüzde 7 seviyelerinde arttığına dikkati çeken Hakman, bu çerçevede elektriğin üretilmesi ve dağıtılmasının önemli bir yatırım ve hizmet geliştirme alanı olarak ortaya çıktığını bildirdi.
     Türkiye'de elektrikte serbest piyasaya 2001'den itibaren geçilmeye karar verildiğini ve bu konuda da bugüne kadar çok önemli adımlar atıldığını anlatan Selahattin Hakman, ''Gerek mevzuat açısından, gerek özelleştirilmelerin hız kazandırılması konularında önemli adımlar atıldıysa da bu iş tamamlanmış değil. Önümüzde hep beraber gitmemiz gereken daha önemli bir yol var'' dedi. 
     
     SABANCI HOLDİNG'İN HEDEFLERİ
     
     Sabancı Holding olarak 2005 yılında gelecekte hangi alanlarda yatırım yapılacağını değerlendirirken, genelde enerji, özelde de elektriği kendilerine en önemli büyüme alanı olarak seçtiklerini hatırlatan Hakman, ''Bu yönde daha önce otoprodüktör olarak var olan enerji şirketimizi büyüterek Türkiye'de üretim alanında özel sektörün rol aldığı piyasada önemli bir oyuncu olmak için yola çıktık'' diye konuştu.
     Bu çerçevede Sabancı Holding olarak elektrik sektöründeki yapılarını ilk baştan dikey entegre yapı olarak belirlediklerini ifade eden Hakman, işin hem üretiminde, hem dağıtımında, hem de toptan ticaretinde olmayı amaçladıklarını, bu yapı içinde de ara hedef olarak 2015 yılında Türkiye sektöründe yüzde 10 pay alma hedefi koyduklarını bildirdi. 

     Bunun için 5 bin Megavat (MW) gücünde üretim, 6 milyon aboneye ulaşan elektrik dağıtım bölgelerine ulaşmak istediklerini kaydeden Selahattin Hakman, şöyle konuştu: 

     ''Bugün mevcut ve inşa halinde olan ve finansman çalışmaları devam eden santralleri topladığımızda bir 4 bin MW'lik portföye sahibiz. Dağıtım tarafında ise ilk özeleştirilen bölge olan Başkent EDAŞ'ı aldık. Dağıtım özelleştirmelere hazırlanırken kafamızda belirli planlar vardı. Tam bu özelleştirme konuları başladığında Türkiye'ye birçok yabancı şirket de ilgi göstermeye başladı. Ben kendim o dönemlerde 20'nin üzerinde şirketle görüştüm. İşin sonunda biz 2007 yılında Avusturya'nın en büyük şirketi olan Verbund ile yüzde 50-50 bazda bir ortaklık kurduk ve Başkent ihalesini aldık. Biz Sabancı olarak her zaman müşteriye yakın bir grup olduk. Teknosa ile Carrefoursa ile gösterdiğimiz yaklaşımı elektrik dağıtım sektörüne de yansıtmak zorundayız. O yüzden şöyle bir söylem geliştirdik; biz bizden elektrik satın alan kişileri abone olarak görmeyeceğiz, biz elektrik kullanan insanları müşteri olarak görüyoruz. Bizim hedefimiz müşteri memnuniyeti sağlamak ve artırmak. Bunun için hizmet kalitemizi artırmak gerekiyor, gerekli yatırımları yapmamız, verimli bir şekilde çalışmamız gerekiyor.
     Biz Başkent'te 3,2 milyon müşteriye hizmet veriyoruz. Başkent Elektrik Türkiye'nin en geniş ve büyük coğrafyaya yayılan bölgelerinden biri. Aldığımız elektriği verimli bir şekilde müşteriye ulaştırmamız gerekiyor.'' 
     
     BAŞKENT ELEKTRİK CEO'SU MERT
     
     Başkent EDAŞ CEO'su Yetik Mert de özelleştirme sonrası şirketi 28 Ocak 2009 tarihinde devraldıklarını hatırlatırken, 7 ilin dağıtım hizmetini yapan şirketin 12 bin 150 kilovatsaat enerji aldığını, 11 bin 134 kilovatsaat de enerji sattıklarını, bunun da Türkiye'nin yüzde 6-7 büyüklüğüne denk geldiğini söyledi. 

     Bölgelerindeki kayıp-kaçak oranın yüzde 9-10 seviyelerinde bulunduğunu belirten Mert, 100 kilometreye yakın hat uzunluğunu bulunduğunu, 16 bine yakın trafoları bulunduğunu, üçüncü şahıslara ait olanlarla birlikte de bölgelerinde 25 bin trafo yer aldığını bildirdi. 

     5 binin üzerinde kişinin çalıştığı büyük bir şirketi devraldıklarını anlatan Mert, kamu iken yapılan iş yapma şeklini hızla iyileştirmeye çalıştıklarını ve bunun için şirketi yeniden yapılandırdıklarını söyledi.
     Bu kapsamda nokta bazında çözüm yerinde sistemsel çözümlere odaklandıklarını ve tamamen sıfırdan bir şirket kurarcasına emek sarf ettiklerini kaydetti. 

     Altyapı çalışmalarına değinen Mert, bu kapsamda ''dağıtım şebeke hat yatırımları, şebeke koordinasyon projesi, planlı projesi, teknik standartları yükseltme projesi, aydınlatma projesi, coğrafi bilgi sistemi projesi, harita tabanlı şebeke yönetimi, scada projesi, proje hazırlama yazılımı projesi, arıza ve bakım işlemlerinin standartlaştırılması, iş gücü yönetim projesi'' gibi projeler hazırladıklarını ifade etti. 
     
     ALTYAPI MASTER PLANI ÇIKARTILACAK
     
     Altyapısı eksik, anlık arızalar çözüldüğünü ve önleyici bakımların yapılmadığı ve çok eski trafoların bulunduğu bir bölge aldıklarını kaydeden Mert, şunları söyledi.
     ''Buraya sistemsel bir çözüm getirmek lazımdı. Şimdi altyapı master planını çıkarıyoruz. Buna göre de yatırım planlarımızı hazırlıyoruz. Bu çalışma bu yılın sonuna kadar bitecek. 5, 10 ve 20 yıllık çıkarılacak bu master plan yatırımlarımız için çok önemli.'' 

     EPDK'nın birinci tarife dönemi olarak belirlediği 2006-2010 döneminin bu yılın sonunda biteceğini belirten Yetik Mert, 2. dönem için detaylı bir hazırlık yaptıklarını bildirdi.
     Başkent EDAŞ'ı devralana kadar bölgede plansız kesintilerin oranının yüzde 90-95, önleyici bakımların oranının ise yüzde 5 civarında olduğuna işaret eden Mert, ''1 Nisan'dan başlayarak Eylül'de okulların açılacağı döneme kadar önleyici bakım yapacağız. Bu bakımlar 5-6 saat sürüyor. Bunları en az 48 öncesinden web sitemizden duyuruyoruz. Bunların mutlaka yapılması lazım. Belki biraz sıkıntı çekilecek ama arızadan dolayı beklenmedik kesintilerin sayısı ve süresinde minimum yüzde 20-30 düşüş olacak'' dedi. 

     Aydınlatmada da standardizasyon sağlanması gerektiğini dile getiren Mert, Ankara'da bulunan 6 bin civarında direğin kalitesiz plastik bazlı malzemelerden yapıldığını, şirketlerinin bundan sonra alüminyum bazlı ve daha az arıza verecek standartlar getireceklerini söyledi.
     Mert, bölgede C sınıfı ve kayıp-kaçağı fazla olan trafolar bulunduğunu işaret ederken, bunların yerine de 2011'den itibaren A kalite ve en yeni teknolojide, teknik kaybı en az olan trafolar almak için ihaleler açacaklarını açıkladı. Yetik Mert, ''Bütün Ankara'da ana arterde aydınlatmada sürekliliği sağlamayı planlıyoruz'' dedi.
     Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ile çok ilgili olduklarını ve bu konuda çok detaylı hukuki çalışmalar bulunduğunu anlatan Mert, ayrıca tüm mühendisleri eğittiklerini, çalışanlara Sabancı kültürünü verdiklerini kaydetti. 
     
     ''ABONELERİN SAYAÇLARININ MÜLKİYETİ ALABİLİRİZ''
     
     Mevzuat gereği elektrik sayaçlarının 10 yılda bir Sanayi ve Ticaret Bakanlığının ilgili birimleri tarafından kalibre edilmesi gerektiğine işaret eden Mert, Ankara'da özellikle mekanik sayaçlarının önemli bir bölümünün çok eski olduğunu ve kalibre edilmediğini söyledi.
     Kanun gereği kalibrasyon zamanı gelen müşterileri bilgilendirdiklerini, fakat bazı müşterilerin bu işlemlerden kaçtıklarını anlatan Mert, ''Biz diyoruz ki bu sayaçların mülkiyetini biz alalım, sorumluluğunu da biz alalım. Fakat bunun için mevzuat değişikliği gerekiyor. EPDK da bu mevzuatın değiştirilmesi için çalışma yapıyor, mevzuat ne getirecek onu bilmiyoruz. Sayaçları alırsak bütün bedelleri bize ait olacak'' diye konuştu. 
     
     KAMU KURULUŞLARINA TEŞEKKÜR
     
     Serbest piyasaya geçiş döneminde EPDK başka olmak üzere TEDAŞ, TEİAŞ ve bütün kamu kuruluşlarının özel sektörle çok pozitif bir diyalog içinde olduklarını, bundan da büyük memnuniyet duyduklarını kaydetti.
     Selahattin Hakman da aynı konuyla ilgili olarak ''Herkesin her istediğimizi ettiği anlamına gelmiyor, ama kamu kuruluşlarımızla her şeyi oturup konuşabiliyoruz. EPDK'nın da her konuda kapısı açık. Sıkıntılarımızı anlatabileceğimiz ortamın oluşması çok önemli'' dedi. 
     
     ''KAMUDAN TAHSİLAT SORUNU YAŞAMIYORUZ''
     
     Bir gazetecinin ''Kamu kuruluşlarının elektrik borcu var mı?'' şeklindeki sorusu üzerine Mert, gerek okullar, gerek adliye, tutuk evleri, belediyeler ve diğer kamu kuruluşlarıyla çok az problemleri bulunduğunu, tahsilatın zamanında yapıldığını, ödenmeyen borçların da çevrilebilir düzeyde bulunduğunu bildirdi.
     Mert, ''Eski sorunlar yok, kamudan tahsilat sorunu yaşamıyoruz. Yönetilebilir bir alacak seviyemiz var'' dedi.
     Hakman da kamudan yalnızca TEİAŞ ile bir dönem sorunları bulunduğunu, söz konusu kuruluşun uzun bir süre para veremediğini, ancak bunun çözüldüğünü söyledi. 
     
     NÜKLEER SANTRAL VE DAĞITIM ÖZELLEŞTİRMELERİ
     
     Nükleer santralin Rus firmaları tarafından yapılacağı hatırlatılarak, ''Yerli firma arayışı olursa ortaklık kurar mısınız?'' sorusu üzerine de Hakman, ''Nükleer ile ilgili gelişmeleri çok iyi bilmiyoruz. Rus ve Güney Kore ile görüşmeler sürüyor. Ortak arayışları olursa, bu konuda bir talep olursa oturur konuşuruz'' dedi.
     Dağıtımda özelleşme ilanına çıkılan 4 bölgeden 2'sinin ihalesine katılmak istediklerini belirten Selahattin Hakman, ''Dağıtımda 6 milyon abone hedefini mutlaka yakalamak istiyoruz. Ama biz bu bölgeleri almak için kendi hesapladığımız bedelden daha yüksek bir bedel olursa almayız'' dedi. 

     İstihdam konusuna da değinen Hakman, yeni projeler oldukça istihdam yarattıklarını, projeleri tepe noktasına geldiği zamanda toplam 7-8 bin kişinin çalışıyor olacağını bildirdi.
     ''Başkent doğal gaz dağıtımının özelleştirilmesine ilgi duyuyor musunuz?'' şeklindeki bir soru üzerine de Hakman, şunları söyledi: 

     ''Enerjisa olarak kesinlikle hayır. Sabancı Grubu olarak gaz dağıtımı olarak değil, ama Türkiye'de gaz depolaması, ithalatı, ticareti gibi alanlarda bir takım fırsatlar görüyoruz ve bu fırsatları değerlendirmek için arayışlarımız sürüyor. Bunun bir parçası olarak gaz dağıtımı gündeme gelirse onu da değerlendiririz, ama kendi başına gaz dağıtımı bizim hedefimiz değil.''

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde