Sabancı neden Tekel ihalesine yok

Sabancı neden Tekel ihalesine yok

Philip MorrisSa, Tekel ihalesine neden girmiyor. Londra'daki roadshow'a neden çağrılmadı?

Sabancı neden Tekel ihalesine yok
16px
24px
16.11.2007 10:47
ABONE OLgoogle

Philip Morris Sabancı Genel Müdürü Turhan Talu, Tekel Sigara İşletmelerinin satışı için blok satış yöntemiyle gerçekleştirilecek ihaleye Philip Morris'in girmesinin mümkün olmadığını belirterek, Londra'da yapılan Roadshow'a davet edilmediklerini bildirdi.

Turhan Talu, Tekel Sigaranın özelleştirme ihalesine giremediklerini, bir hazırlıkları bulunmadığını ifade ederek, Philip Morris'in pazar payının yüzde 40-42 arasında olduğunu, Tekel'in pazar payının da yüzde 33 civarına ''gerilediğini'' söyledi.

Talu, ''İkisini topladığımız zaman yüzde 75 civarında bir pazar payından bahsediyoruz. Bugün özelleştirme ve Rekabet Kanununun ilgili maddeleri, özelleştirme sonrasında bir mutlak hakim durumdan bahseder ve buna izin verilmeyeceğini söyler. Yüzde 75, mutlak hakim durum demektir. Dolayısıyla Tekel'i alsak bile, Rekabet Kurulunda bu haliyle elimizde tutmamız mümkün değil. Blok satışta Philip Morris'in girmesi mümkün değil'' diye konuştu.

Hükümete 2003 yılında bir öneride bulunduklarını, Tekel'in, üçe bölünerek satılması halinde daha rahat özelleşeceğini ve iyi bir değer bulacağını düşündüklerini ifade eden Talu, şunları kaydetti:

''Biz de bir parçasını alırdık. Ama şimdi yüzde 33 pazar payı dediğiniz zaman volümü neredeyse yarı yarıya düşmüş görüyoruz. Bu şartlar altında bir bölünmenin çok da değeri artıracağına inanmıyorum. Zaten Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da (ÖİB) inanmadığı için blok satışla çıkıyor. Hayırlısı olsun. Tekel'den sorumlu Maliye Bakanlığı ve ÖİB'nin, çok doğru işler yaparak Tekel'i önce güzelleştirdiğini, şimdi satılır hale getirdiğini görüyorum. Bugünkü Tekel, 2003 yılındaki Tekel değil. 2003 yılındaki Tekel, en azından volümü olan ama karlılığı olmayan bir şirketti. Halbuki şimdi Tekel, 2006 yılını karla kapatmış durumda. Karlı bir şirket olmuştur. Yani güzelleşmiş bir şirket...''

''İHALE, EN AZ 1,5 YIL GECİKMİŞ DURUMDA''

 Turhan Talu, Tekel Sigaranın özelleştirme ihalesine katılmalarının çok zor olduğunu belirterek, ''Zaten hem ÖİB'in hem de Rekabet Kurumunun açıklamaları var. Üstelik 27-28 Eylül'de Londra'da yapmış oldukları Roadshow'a bizi davet etmediler. Davet almadık'' diye konuştu. Türkiye'deki Rekabet Yasasının büyük çapta AB'den alındığını hatırlatan Talu, yasada ''satış hacminin yüzde 40'ını geçen şartların, sektörüne bağlı olarak hakim durum yarattığı'' ifadesinin yer aldığını bildirdi.

Talu, ÖİB'in ihaleye bu yılın başında hazır olduğunu, ancak Türkiye'nin erken seçim atmosferine girdiğini, seçim sonuçlanmadan özelleştirmenin çok fazla ilgi çekmeyeceğinin düşünüldüğü için ihalenin ertelendiğini ifade ederek, ''Bence ihale, en az 1,5 yıl gecikmiş durumda'' dedi. İhaleye ilgiyle ilgili beklentisinin ne olduğu yönündeki bir soru üzerine de, Talu, ''Yabancı bir firma da alabilir. Geçen gün Ankara'ya gidiyordum. Uçağın yarısı Koreliydi. Eğer bu işe bakmıyorlarsa demek ki başka bir Kore yatırımı vardır. (Özelleştirme sonrası) bu rekabete karşı bir ön hazırlığımız var'' dedi.

SİGARAYA YAPILAN SON ZAM

 Turhan Talu, geçtiğimiz günlerde sigaraya zam yapıldığını da hatırlatarak, fiyat artışı almak istemediklerini, Türkiye'de 4 dolara yaklaşan Marlboro fiyatının, sınır ülkelerde 2-2,5 dolar seviyesinde bulunduğunu, fiyat artışı yaparken tüketicinin satın alma gücüne ve ürün tercihlerine de baktıklarını ifade etti.

Sigarada sahte ve kaçağa da değinen Talu, ''Tüketici sahte sigara aldığını bilmiyor. Şimdi çok iyi taklit ediyorlar. Artık teknoloji çok ilerledi. Bu problemin dışında tüketicilerimizin rekabetten dolayı başka ürünlere geçme durumu da var'' diye konuştu. Son fiyat artışlarının ortalama yüzde 6,5-7'lerde kaldığını, Marlboro'da yüzde 4,2 civarında ve enflasyonun altında olduğunu ifade eden Talu, ''Enflasyonun üzerine çıkıldığı takdirde de Türkiye'nin çok daha büyük problemleri olabileceğini düşünüyorum, özellikle sahte ve kaçağın patlaması açısından'' dedi.

Philip Morris Sabancı Genel Müdürü Talu, hem kanun koyucunun hem de Tütün Kurumunun bu konularda bir politika belirlemesi, sahte ve kaçaktan korunma politikalarını doğru bir şekilde ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Yıldız Taşdelen Erli/AA

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde