Sabancı kurmuştu: 66 yıllık tekstil devini kim alıyor?

Sabancı kurmuştu: 66 yıllık tekstil devini kim alıyor?

Sabancı Ailesi'nin 1951 yılında kurduğu Bossa ikinci kez el değiştiriyor.

Sabancı kurmuştu: 66 yıllık tekstil devini kim alıyor?
16px
24px
29.05.2017 18:17
ABONE OLgoogle

2008 yılında Sabancı tarafından Adanalı Akkardan A.Ş.'ye satılan Bossa'yı Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde bulunan Oğuz Tekstil'in sahipleri alıyor.

Türkiye'nin en en köklü sanayi tesislerinden biri olan Bossa'nın 1951 yılında Adana'da atıldı. Sabancı Ailesi 2008 yılına geldiğinde Bossa'yı Akkardan'a sattı. 

Kantül ailesinin sahibi olduğu Akkardan ise Bossa ile ilgili yeni bir karar aldı. Bossa'nın yüzde 93,75'lik hissesini elinde bulunduran Akkardan Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin hisselerini Oğuz Tekstil'in sahipleri İsrafil-Yusuf Uçurum kardeşler alıyor.

Rekabet Kurumu'nun da onayı ile birlikte hisse devir işlemi gerçekleşmiş olacak.

İSO 500 LİSTESİNDE YER ALIYOR

Bossa'yı alan Uçurum Ailesi de tekstildeki yatırımları ile biliniyor. Oğuz Tekstil, 120 bin metrekare alanda, yıllık 30 milyon metre üretim kapasitesi ile polyester viskon kumaş üretiminde Türkiye'nin en büyük üretim kapasitesine sahip entegre tesisi. Oğuz Tekstil’in başlıca pazarları ise Amerika, Rusya ve Avrupa ülkeleri.

Otuzdan fazla ülkeye ihracat yapan Oğuz Tekstil, İSO 500 listesinde de 453'üncü sırada yer alıyor.

İsrafil Uçurum, geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerde Adana Sanayi Odası Meclis Başkanlığı'na seçilmişti.

AKKARDAN DAHA ÖNCE İKİ KERE GÜNDEME GELDİ

Akkardan firması daha önce iki kez Türkiye'nin ekonomi gündemine geldi. İkisinde de Sabancı Grubu'ndan yaptıkları şirket alımları başroldeydi.

İlk olarak 2003 yılında Ebubekir Ailesi'ne ait olan Filiz Bakır Sanayi, Sabancıların otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren şirketi Akkardansa'yı 9 milyon dolara satın alıp, ismini Akkardan olarak değiştirdi.

2008 yılına gelindiğinde ise Akkardan firması daha büyük bir hamle yaptı. Akkardan, Türkiye'nin tekstil devi Bossa'nın yüzde 50 hissesini Sabancı Ailesi'nden 76.4 milyon dolara aldı.

O dönem şirketin başında 2012 yılında vefat eden 84-86 döneminde Fenerbahçe'de Başkan Yardımcılığı da yapan Faruk Ebubekir bulunuyordu.

Faruk Ebubekir, bir dönem Banvit'in de ortakları arasında bulunuyordu. Ebubekir, elindeki hisseleri 2011 yılında Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Aabar Investments PJS şirketine 78.3 milyon TL karşılığında satmışt

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde