Sabancı en güçlü 8. işkadını

Sabancı en güçlü 8. işkadını

Güler Sabancı Fortune'ın 'Dünyanın en güçlü işkadınları' listesinde 8'inciliğe yükseldi.

Sabancı en güçlü 8. işkadını
16px
24px
19.09.2009 10:35
ABONE OLgoogle

Sabancı Holding'in patronu Güler Sabancı Fortune'ın 'Dünyanın en güçlü işkadınları' listesinde 8'inciliğe yükseldi. Fortune geçen yıl 9'uncu olan Sabancı'dan övgü dolu sözlerle bahsetti

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı Fortune'ın dünyanın en güçlü iş kadınları sıralamasında 8'inci sıraya yükseldi. Geçen yılki sıralamada 9'uncu olan Sabancı, Fortune'ın listesine giren tek Türk iş kadını oldu. Fortune sıralamasında ilk iki geçen yıla göre değişmedi. Dünyanın en büyük madencilik şirketleriden Anglo American'ın CEO'su Cynthia Carroll ve Avustralya'nın en büyük bankası Westpac'ın CEO'su Gail Kelly 2008'deki sıralarını korudular.

YATIRIMLARA DEVAM EDİYOR

Fortune Güler Sabancı için şunları yazdı: “Durgunluğun ortasındaki Türk ekonomisinde 54 yaşındaki Güler Sabancı, enerji ve perakendeye yatırıma devam ediyor. Sabancı Holding 2008'de net kârını yüzde 23 artırarak 919 milyon dolara ve satışlarını yüzde 8 artırarak 15.3 milyar dolara yükseltti. Türkiye'nin ilk enerji dağıtım özelleştirmesini kazanmasının ardından EnerjiSA 3 yeni elektrik santralının inşaatına başladı. Güler Sabancı, Sabancı Telekom gibi ana faaliyet alanında olmayan şirketini de likit tutuyor. Bu yıl ToyotaSA'daki hisselerini de sattı. Sabancı TÜSİAD'ın ve 45 Avrupalı sanayi şirketinin yöneticisinin oluşturduğu European Round Table of Industrialists'in ilk kadın yönetim kurulu üyesi.”

1- Cynthia Carroll

Elmas şirketi DeBeers'in yüzde 45 hissesinin sahibi, Güney Afrikalı madencilik şirketi Anglo American'ın ilk Güney Afrikalı olmayan ve ilk kadın CEO'su. 52 yaşındaki Caroll, Güney Afrika'nın 44 milyar dolarlık en büyük özel sektör şirketini yönetiyor.

2- Gail Kelly

Piyasa değeri 59 milyar dolar olan Avustralya'nın en büyük bankası Westpac'i yönetiyor. 52 yaşındaki Kelly, birçok bankanın zarar yazdığı bu yıl, bankanın gelirlerini yüzde 12 artırarak 9 milyar dolara, kârını da yüzde 12 artırarak 3 milyar dolara yükseltti.

3- Marjorie Scardino

Uluslararası eğitim ve medya şirketi Pearson'un CEO'su Scardino, geçen yıl kârını yüzde 11 artırdı. 62 yaşındaki Scardino gözünü Hindistan'a dikti. Financial Times'ın da yayıncısı olan grubu büyük bir değişimden geçiren Scardino online dergi abonesini artırdı.

4- Anne Lauvergeon

Fransa'nın nükleer enerjide söz sahibi isimlerinden 50 yaşındaki Lauvergeon, CEO'su olduğu Areva ile yeni projeler peşinde. Ağırlıklı olarak Çin, Hindistan ve ABD'de yatırım yapan Areva'nın gelirleri 2008'de yüzde 10.4'lük artışla 18.4 milyar dolara çıktı.

5- Barbara Dalibard

Telekom duayeni 51 yaşındaki Dalibard, 20 yıldır France Telecom'un iştiraki Orange Business Services'in başında. Fiyat baskısı ile mücadele eden Dalibard, 2008 yılında Orange Business Services'in gelirlerini yüzde 1.9 artırarak 10.8 milyar liraya yükseltti.

6- Barbara Kux

Siemens'in 160 yıllık tarihinde ilk kadın başkan olan Kux, 55 milyar dolarlık ürün satışı gerçekleştirdi. 55 yaşındaki Kux, gelişmekte olan ülkelerdeki pazar payını yüzde 20'den 25'e çıkarmayı hedefliyor. Şirket 2008'de gelirlerini 27 milyar dolara çıkardı.

7- Annika Falkengren

Bankalar için çok zor bir yılın yaşandığı dönemde İsveç merkezli Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) operasyonel kârını yüzde 27 artırarak 1.7 milyar dolara yükseltti. SEB'in ilk kadın başkanı ve CEO'su olan 47 yaşındaki Falkengren 1987'den beri iş hayatında.

9- Maria Ramos

50 yaşındaki Ramos, Güney Afrikalı lojistik şirketi Transnet'i hızlı bir değişimden geçirdikten sonra ülkenin büyük bankalarından Absa'ya geçti. Bankanın müşteri sayısını yüzde 10 artıran Ramos African Business Award ödüllerinde 'yılın iş kadını' seçildi.

10- Marina Berlusconi

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin en büyük kızı Marina babasının büyük ortağı olduğu Fininvest isimli medya şirketinin başında. Şirket 1938'den beri Grazia adlı İtalya'nın ilk kadın dergisini çıkarıyor. Marina ayrıca İtalyan bankası Mediobanca'nın da yönetiminde.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde