Sabancı'dan ayrıldı Koç'a taşındı

Sabancı'dan ayrıldı Koç'a taşındı

Sabancı Holding'ten 4 yıl önce ayrılan Demir Sabancı, Koç'un binasına taşındı

Sabancı'dan ayrıldı Koç'a taşındı
16px
24px
22.03.2009 09:32
ABONE OLgoogle

Sabancı Holding'ten 4 yıl önce ayrılan Demir Sabancı, Koç'un ana hissedarı olduğu Yapı Kredi Plaza'dan 5 kat aldı.

SAKIP Sabancı'nın ölümünün ardından 2005 yılında yüzde 5'lik hissesini bir gecede 250 milyon dolara satarak Sabancı Holding'den ayrılan ilk aile bireyi olan Demir Sabancı, sürpriz bir karara imza attı. İş hayatına Sedes Holding çatısı altında devam eden Sabancı, Koç Grubu şirketlerinden Yapı Kredi Koray'ın sahibi olduğu İstanbul Levent'teki Yapı Kredi Plaza binalarında 5 kat satın aldı. İstanbul'un en eski ve ünlü plaza binaları arasında ofis satın alan Demir Sabancı'nın halen Altunizade'de bulunan Sedes Holding'in merkezini bu binaya taşıması bekleniyor.

YÜZDE 30 İNDİRİMLİ ALDI

SÖZ konusu katlar için Yapı Kredi Koray'a 22 milyon lira+KDV veren Demir Sabancı böylece 4 yıl önce ayrıldığı Sabancı Holding binasına da komşu olacak. Konuyla ilgili haber, Yapı Kredi Bankası'nın ana hissedarı olduğu Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın açıklamasıyla duyuruldu. Açıklamada Levent'te bulunan Yapı Kredi Palaza C Blok'un C Blok 1, 2, 3, 4 ve 5'inci katlardaki 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16,1/17 nolu bağımsız bölümlerin Sedes Holding'e satışının yapıldığı belirtildi.

Öte yandan şirketin açıklaması Demir Sabancı'nın şirketi Sedes Holding'in satış sırasında pazarlıkla büyük bir indirim hakkı kazandığını da gösterdi. Açıklamada söz konusu katların ekspertiz değerinin 31 milyon 590 bin lira olduğu belirtilirken mevcut piyasa şartları ve yapılan pazarlık nedeniyle satış fiyatının 22 milyon lira olarak belirlendiği kaydedildi. Böylece Demir Sabancı söz konusu gayrimenkulü yüzde 30 indirimli alarak önemli bir başarıya da imza atmış oldu.

Kendi kurduğu Teknosa'ya Elektro World ile rakip oldu

SABANCI'DA yaşanan ayrılık rüzgarının ilk adımını atan Demir Sabancı, 2005 başında holdingdeki yüzde 5 hissesini 250 milyon dolara yabancı fonlara sattı. Bu gelir nedeniyle 2006'da İstanbul vergi rekortmeni olan Demir Sabancı sağladığı kaynaklarla iş hayatına hızlı giriş yaparak İngiliz teknoloji marketi Dixons ile Sabancı Holding'de kendi kurduğu Teknosa'ya rakip oldu. Dixons ile Elektro World mağazaları açan Demir Sabancı, bu operasyonda Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Şevket Sabancı'nın yaptığı Esas Holding ile birlikte hareket ediyor.

Şirketleri Sedes Holding çatısı altında topladı

DEMİR Sabancı'nın sahibi olduğu Sedes Holding'in merkezi Altunizade'de Koşuyolu'nda bulunuyor. Yakında Yapı Kredi Plaza C Blok'a taşınması beklenen Demir Sabancı böylece 4 yıl önce veda ettiği Sabancı Kuleleri'ne komşu olacak. Taşınma hazırlığı yapan Sedes Holding'in bünyesinde Electro World'un yanı sıra Odesa Polymer, Sedes Sigorta, Demas International ve Ömer ve Yalçın Sabancı ile birlikte kurulan DÖYSA Havacılık şirketleri bulunuyor. Demir Sabancı geçtiğimiz günlerde Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) faaliyet gösteren liman işletmecisi Gulftainer'e Demas'ın yüzde 50'sini 20 milyon Euro'ya satmıştı.

EŞİ, İŞ ORTAĞI

Demir Sabancı Japonya'da Mitsui ve Toyota'da çalıştı. Ardından Teknosa'da genel müdürlük yapan Sabancı, kurduğu Sedes Holding'i eşi Aslıhan Hanım ile birlikte yönetiyor. Sabancı 1991 Türkiye ikinci güzeli olan Aslıhan hanım ile 2002'de evlendi.

İbrahim Acar/Star

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde