Sabancı'dan Toyota'yı alan Suudi ALJ, Kibar'dan da Assan Finans'ı satın aldı

Sabancı'dan Toyota'yı alan Suudi ALJ, Kibar'dan da Assan Finans'ı satın aldı

2009'da Sabancı'dan Toyota temsilciliğini alan ALJ, şimdi de Kibar Holding'den Assan Finans tüketici finansman şirketini aldı.

Sabancı'dan Toyota'yı alan Suudi ALJ, Kibar'dan da Assan Finans'ı satın aldı
16px
24px
19.09.2011 10:42
ABONE OLgoogle

Suudi ALJ, Türkiye'deki şirketlerini beşledi. 2009'da Sabancı'dan Toyota temsilciliğini alan ALJ, şimdi de Kibar Holding'den Assan Finans tüketici finansman şirketini aldı. Suudi şirket, ALJ Finans AŞ adıyla 2012 yılında vdf'ye rakip çıkıp, otomobil kredileri vermeye başlıyor

Toyota'nın Türkiye distribütörlüğünü Sabancı Holding'den 2 yıl önce satın alan Suudi ALJ Grubu, şimdi de Kibar Holding bünyesindeki tüketici finansman şirketi Assan Finans'ı bünyesine kattı. 2012 yılında operasyona başlayacak hale gelecek olan yeni şirket ALJ Finans AŞ olarak faaliyet gösterecek. Halen kuruluş altyapısını oluşturma çalışmaları devam eden yeni finans şirketi, Toyota Finans konsepti altında Toyota alacak olan tüketicilere kredi hizmetlerini genişletmeyi amaçlıyor.

FİNANSINI DA GETİRDİ

Toyota'nın Türkiye'deki satışlarının 40 bin adetlerin üzerine çıkmasında en önemli paylardan birine sahip olan finansal çözümlerde yeni bir atak daha başlıyor. Yeni kurulan ALJ Finans AŞ, 2012 yılından itibaren showroomlara masa atacak.

Bu şirketle birlikte Türkiye operasyonunu beşleyen ALJ'nin Türkiye'de ALJ Otomotiv ile Daihatsu distribütörlüğü ve Çekmeköy Toyota bayiliği, DJ Otomotiv satış sonrası şirketi, Drive Dentsu Reklam Ajansı ve yüzde 65'ine sahip olduğu Toyota Paz. AŞ adlı şirketleri bulunuyor.
Suudi şirket, ALj Finans AŞ ile şirketlerini beşleyip, holdingleşmeye bir adım daha yaklaştı.
Kibar Holding'e ait Assan Finans'ı satın alarak, yeniden organize etmeye başlayan yeni şirket, altyapı kurma çalışmalarını sürdürüyor.

Son 1 yılda Akbank ve Teb Cetelem kredileriyle satışlarının yaklaşık yüzde 70'ini kredilendiren Toyota, 5-10 dakikada bayide kredi vermesiyle de dikkat çekiyordu. Yeni kurulan ALJ Finans AŞ'nin de Toyota Finans konsepti altına gireceğini söyleyen Toyota Pazarlama CEO'su Ali Haydar Bozkurt, yaptıkları kaba bir hesaba göre 500 milyon liralık bir kredi büyüklüğüne ulaşılacağını dile getirdi.

YENİ YATIRIM SÜRPRİZ OLMAZ

Bozkurt, ALJ'nin Türkiye'deki şirket sayısının beşe çıktığını belirterek, 'orta ve uzun vadede bu sayı artarsa sürpriz olmaz. Başkanımız Türkiye'yi yakından gözlüyor. Türkiye'de yatırım fırsatlarından yararlanmak istiyor. Biri Çin, diğeri Malezya'daki iki üretim tesisinden sonra Türkiye'de de üretime dönük bir yatırım orta ve uzun vadede gündeme gelmesi sürpriz olmaz' diyor.

FT86 TÜRKİYE'YE GELİYOR

Toyota'nIn süper sporcularından Celica modeli üzerine geliştirdiği yeni modeli FT86, 2012 yılı ikinci yarısında Türkiye'ye geliyor. 2.0 lt turbo motorlu sporcunun fiyatını 40 bin euro civarında tutmayı planladığını söyleyen Bozkurt, 'Daha net rakam belli olmadı. Çok erken. ama eğer yeterli sayıda araç temin edebilirsem en az 250-300 adet FT86 satarız' dedi.

Toyota'nın bundan sonraki modellerinin yeni yüzünün ilk göstergesi olan yeni Yaris'i ekim ayı sonunda Türkiye7de satmaya başlayacaklarını da söyleyen Bozkurt, 'iki ayda bin adet Yaris satarız, yıl toplamında satış 5 bin olur. Yeni Yaris bizim için çok önemli' açıklaması yaptı.

Halil Okşit/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde