Sabancı bile arsa bulamıyor

Sabancı bile arsa bulamıyor

"Sabancı'nın torunu olduğumu öğrendikleri anda fiyatlar otomatik olarak yükseliyor. Arsa sahibi kafadan yüzde 20 daha yüksek fiyat söylüyor. "

Sabancı bile arsa bulamıyor
16px
24px
21.09.2014 14:36
ABONE OLgoogle
Bir yılda 250 milyon dolarlık yatırım yapan Esas Gayrimenkul, vites büyüttü. Patron Kazım Köseoğlu, "Seçimler bitti belirsizlik kalktı. Yatırım hevesimiz daha da arttı" dedi

Sabancı Ailesi'nin dördüncü kuşak temsilcilerinden Esas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Köseoğlu, gayrimenkul sektöründeki yatırımlarıyla adından söz ettiriyor. "Biz belirsizliklerin olduğu dönemde bile yatırımlarımızı durdurmadık. Seçimlerle belirsizliklerin ortadan kalkması bizim için önemli. Bundan sonra daha da hevesli bir yatırımcı olabiliriz" diyen Köseoğlu ile yatırım planlarını konuştuk... 

 Bu yıl yatırım hamlesi başlattınız. Bu tavrınızın nedeni ne? 

Her şeyden önce ülkemize güveniyoruz, burada iş yaratmaya ve para kazanmaya devam ediyoruz. Bu dönemde 3 alışveriş merkezi ve bir ofisin temelini attık. Yaklaşık 250 milyon dolarlık yatırım yaptık. Uzun vadeli plan yapmanın faydalı olduğuna inanıyorum. Ülkenin büyümeye devam edeceğini düşünüyoruz. Bundan sonra da yatırıma devam edeceğiz. Siyasi belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla daha da hevesli bir yatırımcı olabiliriz. 

 Devam eden yatırımlarınız hangileri? 

Geçen yıl Maltepe'de bir ofis projesinin, bu yıl da Kocaeli, Çanakkale ve Bolu'da birer alışveriş merkezi yatırımının temelini attık. Yani bir yılda toplam 300 bin metrekare inşaat, 150 bin metrekare de kiralanabilir alanın temelini attık. Bu çok önemli bir büyüklük. AVM'de Burda markasıyla büyüyeceğiz. Önümüzdeki yıl üç temel daha atacağız. 4 yılda 6 AVM daha yapacağız. 

BİZ BİLE ARSA BULAMIYORUZ 

 Yatırımda karşılaştığınız en büyük zorluk ne? 

Sektörümüzde en büyük zorluk arsa bulmak. Yatırım yapmak için paramız, isteğimiz var ama arsa bulamıyoruz. 

 Sabancı da mı arsa bulamıyor? 

Tabii... Hatta Sabancı olmanın dezavantajları bile var. Neyse ki ben Köseoğlu'yum. En azından ilk başta kim olduğumu kestiremiyorlar. Google sağ olsun herkes her şeyi biliyor artık. Sabancı'nın torunu olduğumu öğrendikleri anda fiyatlar otomatik olarak yükseliyor. Arsa sahibi kafadan yüzde 20 daha yüksek fiyat söylüyor. 

IRAK, SURİYE VE İRAN'DA BÜYÜK POTANSİYEL VAR

 Ofis tarafındaki yatırımlarınız geri planda mı kaldı? 

Kurtköy'de bir ofis yatırımımız var, kiracılarımız hep kurumsal firmalar. Maltepe'de devam eden 20 bin metrekarelik ofis yatırımız ise muhtemelen ekim gibi bitecek. İstanbul'da ofis yatırımları yapmaya devam edeceğiz. Bu şehirde nitelikli ofis açığı olduğunu düşünüyorum. 

 Yurtdışında da ciddi bir gayrimenkul portföyünüz var. Bu sürecek mi? 

Batı Avrupa'da en büyük gayrimenkul yatırımı olan Türk firmasıyız. Yabancı ortaklarımız ise fonlar. İngiltere ve İskoçya'da 300 bin metrekare kiralanabilir alanı olan gayrimenkulümüz var. İngiltere'de 8 tane AVM'miz var. Almanya'ya bakıyoruz. Orası iyi bir pazar. İngiltere yabancı yatırımcıya çok açık. 3 yıl önce Kuzey Irak'a baktık, yangın yeri gibiydi. İran, Suriye ve Irak inanılmaz potansiyeli olan yerler. 

BALON İDDİALARI YERSİZ

 Konutta balon iddialarına katılıyor musunuz? 

Ben balona inanmıyorum. Doğru lokasyonda doğru fiyatlama ile yapılan projeler mutlaka iyi satıyor. Satış hızı faiz oranlarıyla çok ilgili. Balondan ziyade satışlarda bu etkili oluyor. 

SABANCI DA OLSANIZ TASARRUF ETMELİSİNİZ

Brown Üniversitesi'nde İşletme ve Almanca eğitimi alan Köseoğlu, "Dedemin Şevket Sabancı olması elbette çok önemli. Paramı bir bankaya yatırsaydım hiç sıkıntım olmazdı. Ama öyle bir hayat çok sıkıcı olurdu. Çok paramız değil çok işimiz olsun istiyoruz. O yüzden hep yeni işlere bakacağız. Yeni yatırımlar yapacağız" dedi.

"Dedem bana 'tasarruflu ol ve göz önünde olma" diye tavsiyede bulundu" diyen Köseoğlu "Bir Sabancı günlük yaşamında da tasarruf eder mi?" sorusunu "Tabii eder... Ben ediyorum ailemin de ettiğini düşünüyorum" şeklinde yanıtladı. 

Feride Cem/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde