Sabah bedava dağıtımla rekora ulaştı

Sabah bedava dağıtımla rekora ulaştı

Cumhurbaşkanı’nın damadı Berat Albayrak’ın köşe yazdığı, kardeşi Serhat Albayrak’ın da yönettiği Sabah Gazetesi, satışta Sözcü’nün altında kaldı.

Sabah bedava dağıtımla rekora ulaştı
16px
24px
29.05.2015 07:39
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı’nın damadı Berat Albayrak’ın köşe yazdığı, kardeşi Serhat Albayrak’ın da yönettiği Sabah Gazetesi, satışta Sözcü’nün altında kaldı.

Bu durum Erdoğan’ı kızdırınca gazete beleş satışa geçti. Gerçek tirajı 107 bin olan gazete, bedava dağıtımla 367 bine ulaştı…

ANKARA Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan sızdırdığı bilgiler bugüne kadar doğru çıkan Twitter jurnalcisi fuatavni, 20 gün önce iktidar destekcisi gazetelerin gerçek tirajıyla ilgili bir raporu açıkladı.

Saray’a sunulan raporda Sabah’ın 107 bin, Akit’in 33 bin, Takvim’in 24 bin, Yeni Şafak’ın 19 bin 200, Star’ın 17 bin 600, Güneş’in 7 bin 100 ve Akşam’ın 5 bin 500 adet sattığını yazdı. Fuatavni, Tayyip Erdoğan’ın bu rakamalarla birlikte SÖZCÜ’nün tirajını görünce, “gözlerinin fal taşı gibi açıldığını” ve “Bu gerçek mi” diyerek öfkeden çıldırdığını da belirtti.

Saray’dan sızan bu bilgi, Cumhurbaşkanı’nın AKP’den aday gösterilen damadı Berat Albayrak’ın köşe yazarlığı yaptığı, kardeşi Serhat Albayrak’ın da üst yöneticisi olduğu Sabah Gazetesi üzerinde etkisini anında gösterdi. Gazete son 3 haftada seçim sürecini de dikkate alarak “bedava dağıtıma” hız verdi.

Sabah’ın, “promosyonlu ve sponsorlu satış” denilen yöntemle şişirilmiş haftalık ortalama tirajı 367 bine kadar çıkarıldı. İki kardeşin devralmasından önce 500 binli rakamlarda satış yapan gazetenin gerçek tirajının ise Fuatavni’nin açıkladığı Saray’a sunulan raporda yazıldığı gibi 100 binli rakamlarda kaldığı belirtildi.

DESTEĞE RAĞMEN ZARARDA

Sabah gazetesi bu şişirilmiş tirajına göre Basın İlan Kurumu’ndan ilan alarak, kamu kaynaklarından haksız menfaat sağlıyor. Piyasa uzmanlarına göre, damat Berat Albayrak’ın kardeşi Serhat Albayrak’ın yönettiği gazete, gerek Saray’a, gerekse iktidara yakınlığını kullanarak özel sektör üzerinde ilan ve reklam baskısı da kuruyor. Gazetenin, gölgesine sığındığı fors sayesinde başta Ziraat, Vakıf ve Halkbank olmak üzere kamu kuruluşlarıyla, iktidar güdümündeki Turkcell, Telekom ve Avea gibi şirketlerin reklam pastasında aslan payını aldığı kaydediliyor. Kardeşlerin yönettiği gazetenin hem kamu, hem de özel sektörden aldığı maddi desteğe rağmen, zarar ettiği ve kamu bankalarına olan borcu ödemediği biliniyor.

Sabah, 2008 başında, o zaman damat Berat Albayrak’ın CEO’luğunu yaptığı Çalık Grubu’na 1.1 milyar dolara satıldı. Bu paranın 750 milyon dolarlık kısmı Vakıf ve Halkbank’tan alınan krediyle karşılandı. Sabah, 2013 sonunda Zirve Holding’e satılırken, damat Berat Albayrak da, Çalık Holding’den ayrıldı ve gazetede köşe yazarlığı yapmaya başladı. Aradan geçen 7 yılda, gazetenin kamuya olan borcunu ödemediği gibi, sürekli zarar göstererek vergi vermediği de belirtildi.
Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde