Saadet zinciri şimdi de üniversitelileri hedef aldı

Saadet zinciri şimdi de üniversitelileri hedef aldı

İnternet aracılığıyla gençleri zengin etme vaadinde bulunan Hong Kong menşeli quest.net sitesi, qnet adı altında faaliyetlerine ülke genelinde devam ediyor.

Saadet zinciri şimdi de üniversitelileri hedef aldı
16px
24px
12.06.2011 09:03
ABONE OLgoogle

Sanayi Bakanlığı'nın uyarılarına rağmen çalışmalarını sürdüren yurtdışı menşeli şirket, İstanbul'un varoş kesimlerindeki çalışmalarının deşifre olmasının ardından kendine yeni bir strateji belirledi.

Qnet şimdide Samsun başta olmak üzere çevre şehirlerdeki üniversiteleri hedef belirledi. Firma adına çalışma yürüten kişilerin özellikle Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nin çevresinde bulunan kafelerde öğrencilere sunum yaptıkları öğrenildi.

Konuşma ve tatil paketinin yanı sıra gençlere kolye satan şirketin karşılığında üniversiteli öğrencilerden bin 200 TL para aldığı öne sürüldü.

Üniversiteli öğrencilerin de paralarını alabilmek için arkadaşlarını sisteme davet ettikleri belirtildi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın quest.net ve qnet'in Türkiye'deki işlemlerinin Tüketici Kanunu'na aykırı olduğuna ilişkin raporu şirketin faaliyetlerini durdurmada etkili olamadı.

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (MASAK) ekipleri mayıs ayından itibaren bu şirkete üye yaptıkları gerekçesiyle yüzlerce kişiyi gözaltına almış, bunlardan 30'u tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Ancak gelinen noktaya rağmen şirket çalışmalarını meşru göstermeye çalışırken vatandaşlar da sisteme üye olmaya devam ediyor.

Ayrıca yurtdışı menşeli firma, üyelerine basında çıkan olumsuz haberlerin gerçeği yansıtmadığını iddia ederek, kendilerini temize çıkarmaya çalışıyor. Şirketin ülke genelindeki faaliyetlerinin devlet kurumları tarafından incelenmeye alınmasının ardından firma kendine yeni bir yol haritası çıkardı. Üniversitelerde eğitim alan 19-23 yaş grubunu yakın takibe aldı.

Bunun ilk uygulamasını da Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde başlattı. Öğrencileri akşamları düzenledikleri seminerlere davet eden grup liderleri, sunumlarına öncelikli olarak basında çıkan haberlerin gerçekleri yansıtmadığını belirterek başlıyor. Qnet'in devlete vergi veren bir firma olduğu, sisteme dahil olmanın herhangi bir olumsuz yanının bulunmadığını ifade ediyorlar.
 
19 Mayıs Üniversitesi'nde okuyan bir öğrenci grubunun, öğrencilerin sıklıkla kullandıkları kafelerde seminer verdiklerini belirtti. Söz konusu öğrenci, bu kişilerin arkadaşlarını da toplantılara getirmelerini istediklerini kaydediyor. Kendisinin de arkadaş tavsiyesi üzerine toplantılara dahil olduğunu belirten öğrenci yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Sisteme katılmam için bin 200 TL'lik konuşma ve tatil paketi ya da kolye satın almam gerektiğini belirttiler. Pahalı olduğunu söyledim. Yetkili kişi 'merak etme bir iki ayda hepsini çıkartır. Çok para kazanırsın' dedi. Üye olan birçok arkadaşım paralarını geri almak için yakın arkadaşlarını Qnet'e üye yapmaya çalışıyor."

Bayram Kaya/Zaman
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde