SYDV'nin kapısını çaldı, patron oldu

SYDV'nin kapısını çaldı, patron oldu

Eşinden ayrılınca tüm mal varlığını kaybetti, SYDV aldığı destekle patron oldu

SYDV'nin kapısını çaldı, patron oldu
16px
24px
17.01.2010 14:20
ABONE OLgoogle

Tüm mal varlığını boşandığı kişiye bırakan, doğum sırasında geçirdiği travma sonucu sürekli ilaç kullanan oğluyla 5 yıl zorlu mücadele veren Hüseyin Mercan, Isparta Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının (SYDV) Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında sağladığı proje desteğiyle hayata yeniden tutundu.

SYDV tarafından maddi durumu iyi olmayan ve yardım edilecek kişiler arasında yer alan Mercan, yardım değil kendisine iş imkanı yaratılmasını isteyerek, iş kurmak için proje desteği aldı.

Antalya'da 15 yıl spor giysisi dikerek hayatını kazandığını ancak eşinden ayrılınca tüm mal varlığını kaybettiğini ifade eden Mercan, şöyle konuştu:

''5 yıl önce Isparta'ya geldim. Burada oğlum Ömer'le hayata yeniden tutunduk. Önce tekstil atölyesinde çalıştım. Ancak oğlumun doğum sırasında geçirdiği travma sonucu sürekli alması gereken ilaçları var. Aldığım maaşla bunları karşılayamadım. SYDV'ye başvurdum. SYDV'den yardım almak istemedim, asalak gibi yaşamak yerine imkan yaratılmasını istedim.''

Isparta Valiliğinin proje geliştirdiği takdirde iş kurması için malzeme desteğinde bulunabileceğini belirttiğini kaydeden Mercan, forma ve spor giysileri üzerine proje geliştirdiğini söyledi.

Projenin hem Isparta'da hem de Ankara'da kabul görmesi üzerine 13 bin TL maddi destek aldığını kaydeden Mercan, üretime yeni başladığını belirtti.

SYDV'nin yardıma muhtaç insanlara maddi ve ayni yardımda bulunduğunu söyleyen Mercan, ''Elim tutuyor, gözüm görüyor, ayaklarım yürüyor. Sağlıklı bir bireyim. O zaman ne diye asalak gibi yaşayayım. Elimde bir de hünerim var. SYDV'den yardım yerine destek olmalarını istedim. Bir dönem SYDV'den yardım alırken şimdi kendi işimin patronu oldum, artık ben de başkalarına istihdam yaratacağım. Üretken bir insan olacağım'' diye konuştu.

Son 5 yılda zor günler yaşadığını ancak hayata yeniden tutunmayı başardığını belirten Mercan, Türkiye'nin kalkınması için üreten gençlere ihtiyacı olduğunu savundu.

Mercan, şöyle devam etti:

''Isparta'da işsiz sayısının giderek arttığını duyuyorum. İş bulamıyorsanız kendi işinizi kendiniz yaratın. Ciddi anlamda destekler sağlanıyor. Oturan insana kimse ekmek, aş vermiyor. Ayakta kalabilmek için çalışmak gerekiyor. Ülkemizin de üreten, çalışan insanlara ihtiyacı var. Dün maddi durumum çok iyiydi ama bugün değil. Sızlanmak yerine sıfırdan başlamayı yeğledim. Oğlumla hayata yeniden tutundum. O bana kuvvet verdi ben de ona cesaret. Merdivenleri tırmanmaya başladık. İnşallah bu merdivende birkaç kişi daha bize katılacak. Açtığımız dükkanda 2-3 kişiye daha iş imkanı sağlamak istiyorum.''

''24 KİŞİYE İŞ İMKANI SAĞLANDI''

SYDV'den sorumlu Vali Yardımcısı Bekir Kaya, sürekli yardımlarla ayakta durabilen bir toplum değil üretken bir toplum yaratmak için maddi durumu iyi olmayan, sosyal güvencesi bulunmayan ancak elinde bir hüneri olanlara proje karşılığında iş kurma imkanı verdiklerini söyledi.

Bir dönem SYDV'de dosyası bulunup yardım alan kişilerin şimdi kendi işlerini kurarak patron olduğunu, hatta başka insanlara da istihdam yarattığını kaydeden Kaya, ''İşte bizim istediğimiz tablo bu'' dedi.

Kurum tarafından 15 bin TL'ye kadar kişilere malzeme desteğinde bulunulduğunu belirten Kaya, karşılığında parayı alan kişinin 2 yıl ödemesiz, 6 yıl faizsiz geri ödemeli şekliyle aldığı parayı geri verdiğini söyledi.

SYDV'ye yardım için gelenlere iş kurmalarını önerdiklerini ve kendilerine proje ürettikleri takdirde malzeme desteği sağlanacağını anlattıklarını kaydeden Kaya, şöyle konuştu:

''Bize yardım için gelenler arasında çalışabilecek, genç insanlar var. Bunların hazıra alışmasını istemiyoruz. Bu kişilere kendi yağlarıyla kavrulmanın yollarını gösteriyoruz. Becerileri olup olmadığını soruyoruz. Varsa bu konu üzerinde proje hazırlamalarını istiyoruz. Proje konusunda da kendilerine yardımcı oluyoruz. Projelerini önce bize getiriyorlar, kabul edilince de genel müdürlüğe gönderiyoruz. Oradan da geçerse ödenekleri geliyor ve yapacakları iş için malzemelerini alıyoruz. Böylece kendi işlerini kuruyorlar.''

Bazı insanların yardım istemek yerine proje desteği almak için gelmeye başladığını ifade eden Kaya, uygulama yayıldıkça toplumun üreten kısmının daha da artacağını kaydetti.

Herkese proje desteğinde bulunmadıklarını vurgulayan Kaya, proje desteği alacak kişinin herhangi bir sosyal güvencesinin olmaması gerektiğini, maddi durumunun iyi olmayacağını ve mutlaka yapacağı işle ilgili bilgi ve becerisinin bulunması gerektiğini söyledi.

Kaya, hazırlanan projenin uygulanabilir ve sürdürülebilir nitelikte olması gerektiğini belirtti.

Bugüne kadar Isparta'da 12 projenin kabul gördüğünü ve hayata geçirildiğini ifade eden Kaya, ''Yardım alacak konumdaki 24 kişi şimdi hem kendi hayatını kazanıyor hem de başkalarına iş veriyor'' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde