SPK uyudu: Kaddafi malları boşaltmış!

SPK uyudu: Kaddafi malları boşaltmış!

Libya lideri Muammer Kaddafi’nin İMKB’deki hisseleri de bloke edildi ama...

SPK uyudu: Kaddafi malları boşaltmış!
16px
24px
07.07.2011 08:17
ABONE OLgoogle

A&T Bank’taki çoğunluk hisselerin TMSF’ye devrinden sonra Libya lideri Kaddafi’nin İMKB’deki hisseleri de bloke edildi. Ancak Kaddafi’nin bloke kararından önce Emlak Konut’taki hisselerin büyük bölümünü sattığı belirtiliyor. İMKB 100 Endeksi’nin yüzde 2.28 düştüğü 13-24 Haziran’da Emlak Konut hisseleri yüzde 12.46 düştü. Bu düşüşün arkasında LIA’nın olduğu söyleniyor

Türkiye’nin Libya lideri Muammer Kaddafi’ye yönelik yaptırımların boyutu genişliyor. Pazartesi günü Libyan Foreing Bank’ın (LFB) yüzde 62.37 oranındaki hissesinin kontrolü TMSF’ye geçerken, Kaddafi’nin kontrolündeki şirkelerin İMKB’de sahip olduğu hisselere de blokaj geldi.

İMKB’de Libya Hükümeti’ne ait en büyük yatırım Emlak Konut GYO hisselerinde olduğunu biliniyor. Tüm dünya üzerinde 70 milyar dolarlık yatırımı bulunan devlet fonu Libyan Investment Autohrity (LIA), Emlak Konut GYO’nun halka arzında en fazla hisse alan yatırımcı olmuştu. İtalyan bankacılık devi Unicredit’ten dünyaca ünlü futbol kulübü Juventus’a kadar çok sayıda şirkette hissesi bulunan LIA, Emlak Konut GYO’nun 23-24 Kasım 2010 tarihlerinde yapılan halka arzından 147.9 milyon TL’lik (87 milyon lot) hisse aldı.

Açıklama zorunluluğu yok

Emlak Konut GYO’nun 2.5 milyar TL’lik sermayesinin yüzde 25’i yani 625 milyon TL’lik kısmı halka arz edilmişti. Buna göre, LIA, Emlak Konut’un halka arz edilen hisselerinin yüzde 13.92’sini alarak şirket sermayesinin yüzde 3.48’ine sahip oldu. Dünkü kapanış rakamlarına göre bu hisselerinin değeri 236.6 milyon TL seviyesinde. Yani LIA’nın Emlak Konut hisselerindeki karı 88.7 milyon TL. Ancak borsa kulislerinde konuşulanlara göre, LIA elindeki Emlak Konut hisselerinin büyük bölümünü sattı.

2 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre yaptırım uygulamaları hayata geçirilirken Kaddafi’nin kontrolündeki LIA’nin Emlak Konut hisselerinde 13-24 Haziran tarihinde yüklü miktarda satış yaptığı söyleniyor. Emlak Konut hisselerinin fiyat grafiğine bakıldığında da sözkonusu tarihler arasında ciddi satışların olduğu ve hisselerin yüzde 12.46 gerilediği görülüyor. Bu tarihler arasında İMKB 100 Endeksi’ndeki kayıp ise sadece yüzde 2.28.

LIA’nın sahip olduğu Emlak Konut hisselerinin şirket sermayesine oranının yüzde 5’in altında olması nedeniyle olası bir satış veya alış işlemi için LIA’nın açıklama yapma zorunluluğu bulunmuyor.

Emlak Konut hisselerinin genelde İMKB 100 Endeksi’ne paralel hareket ettiğini dikkat çeken adının açıklanmasını istemeyen bir borsacı, “Uluslararası arenade Libya’nın varlıklarına yaptırım Mart’ta başladı. Ancak piyasalarda yaptırımların geleceği daha önceden konuşuluyordu ve Türkiye bu kararı daha yeni aldı. Yani LIA, yaptırım uygulayanmayan Türkiye’de sahip Emlak Konut hisselerinde satışa Şubat ayı ortasında başladı. Hisseler 16 Şubat-1 Mart arasında yüzde 17 düştü. LIA’nın son dönemde de elinde kalan hisselerini sattığını düşünüyoruz” dedi.

Kaddafi’nin ‘gizli kasası’ İstanbul’a gelmişti

HALK isyanı sırasında ortadan kaybolan ve 15 gündür kendisinden haber alınamayan Libya Merkez Bankası Başkanı Omar Farhat Bengdara’nın 22 Şubat’ta Türkiye’ye geldiği ortaya çıkmıştı. Kaddafi’nin gizli kasası olarak bilinen Bengdara’nın dondurulma tehlikesiyle karşı karşıya olan Kaddafi’nin milyarlarca dolarını güvenli limanlara aktarmaya çalıştığı söylenmişti.

Ufuk Korcan/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde