SPK başkanı, inşaatta 'batık' riskine karşı uyardı

SPK başkanı, inşaatta 'batık' riskine karşı uyardı

Akgiray, bankacılık üzerinden kredi bulamayan bazı inşaat şirketlerinin, kendi yöntemleriyle finansman oluşturmalarının risk taşıdığını söyledi

SPK başkanı, inşaatta 'batık' riskine karşı uyardı
16px
24px
18.05.2011 08:50
ABONE OLgoogle

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, bankacılık üzerinden kredi bulamayan bazı inşaat şirketlerinin, kendi yöntemleriyle finansman oluşturmalarının risk taşıdığını söyledi.

SPK Başkanı Akgiray, "Bu riskli iş. Kötü bir vaka yok şu anda. Olmasın diye şu anda ikaz ihtiyacı duydum." açıklaması yaptı.Banka ve katılım bankalarından konutları için kredi alamayıp, sadece kendi finans sistemleriyle satış yapan inşaat şirketlerine, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray'dan uyarı geldi. Bazı firmaların, düzgün yollarla finansman kaynakları bulamadıkları veya ulaşamadıkları için kendi kendilerine yeni finansman modelleri üretmeye başladıklarını söyleyen Akgiray, bu işin riskli olduğunu söyledi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından dün İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda yapılan Gayrimenkul Zirvesi ve Fuarı'nın açılışında konuşan SPK Başkanı Akgiray, artık rakamların büyüdüğünü ve inşaatta 'satarım yaparım' mantığının geçerliliğini yitirdiğini kaydetti.

Vedat Akgiray, açılışta yaptığı konuşmada, maketten, kendi finansmanıyla konut satan bazı firmalar için şu ikazda bulundu: "Bir de maalesef bazen izliyoruz, bize de intikal ediyor şu veya bu şekilde, bazı firmalarımız, küçük azınlık tabii, düzgün yollarla finansman kaynakları bulamadıkları için veya ulaşamadıkları için kendi kendilerine finansman modelleri üretmeye başlıyorlar. Hafiften, bankacılık, aracı kurumluk yapmaya başlar gibi. Bu riskli iş, işte buna izin vermemek gerekiyor. Fakat belki de o firmalar veya kişiler konuyu iyi bilmedikleri için mecburen kendi kendilerine bulabildiği çözüm o. Biz SPK olarak sizlerden gelen her türlü yenilikçi, piyasayı büyütücü isteğe cevap vermeye hazırız."

Konuşmasından sonra gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine ise Akgiray, "Kötü bir vaka yok şu anda. Olmasın diye şu anda ikaz ihtiyacı duydum. Birisi izinsiz para toplama, halka arz gibi bir şey yaparsa tabii bu suçtur. Böyle bir şey var demiyorum, ama olmasın. Yasal yoldan, doğru yoldan finans piyasalarına ulaşmayı bilmiyorsa o firma, finansman lazım, hayaller, kafada bir şeyler kurulabilir, yanlış olmasın. Çünkü artık rakamlar büyüdü. En ufak bir siteye bakıyorsunuz birkaç yüz tane daire... 'Batsın, çıksın, olsun' diyemeyiz." açıklaması yaptı. "Yakın takip ediyorsunuz herhalde?" hatırlatmasına karşılık ise Akgiray, "Ediyoruz tabii." cevabını verdi.

İnşaat şirketlerine GYO olarak Borsa'da halka açılmalarını tavsiye eden Akgiray, "Belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra 'ben işi yaparım, satarak finanse ederim, kâr ederim...' Artık bu formül geçerli değil. Bizim tüm gayrimenkule ilişkin ticari faaliyetleri, sermaye piyasalarında finans sektörü ile daha yakınlaştırmaya, evlendirmeye ihtiyacımız var. Böyle bir eksikliği hissediyoruz. GYO'lar Kurumlar Vergisi'nden de muaf." dedi.

Kanal İstanbul projesi için ise Akgiray, "Gayrimenkulcülere heyecan vermesi lazım." ifadesini kullandı. İstanbul finans merkezi projesinde epey mesafe alındığını da belirten Akgiray, "Biz de SPK olarak İstanbul'a taşınıyoruz. Arsamızı aldık. Hatta geçen hafta mimari yarışma başladı." diye konuştu.

Konut kredisi yüzde 0,5'e inmeli

Zirvenin ev sahibi GYODER Başkanı Işık Gökkaya, konut kredilerinin yaygınlaşması ve daha çok hane halkının kullanabilmesi için faizlerin yüzde 0,5 seviyesine düşürülmesi gerektiğini söyledi. Gökkaya, ihtiyacı olan kitleler adına konutların erişilebilir fiyatlara düşmesi için şunları önerdi: "Konut kredi faizlerinin Gelir Vergisi'nden düşülmesi kredi alımını kolaylaştırır, sektöre ivme kazandırır. Konut ihtiyacının büyük bölümü nitelikli fakat ucuz konuta yönelik. Düşük gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını engelleyen bu sorun karşısında kamunun daha çok rol almasına ihtiyaç var. Gayrimenkul satışlarından alınan yüzde 18 KDV oranında yapılacak indirim piyasayı canlandırır ve konut alımını kolaylaştırır." İnşaat sektörünün 2011'de yüzde 15-20 büyümesini beklediklerini belirten Gökkaya, "İlk çeyrek göstergeleri bu beklentiyi doğruluyor." dedi. Gökkaya'nın açıklamasına göre konut kredileri 2011 yılı Nisan ayı sonu itibarıyla 67 milyar liraya ulaştı, takipteki kredilerin yüzde 1,4. Dolayısıyla kredilerde bir tehlike yok. Her ay hazırlanan konut endeksi sektörde 'konut balonu' olmadığını gösteriyor. 2011 yılı Mart ayı endeksine göre konut fiyatları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 6,17 arttı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde