SPK Kaddafi'nin hisselerine el koydu

SPK Kaddafi'nin hisselerine el koydu

Libya lideri Kaddafi'ye yönelik yaptırımlarda ikinci bir adım da SPK'dan geldi.

SPK Kaddafi'nin hisselerine el koydu
16px
24px
06.07.2011 08:04
ABONE OLgoogle

SPK, Kaddafi ve yakınlarının şirketlerinin İMKB'deki hisselerini dondurdu

Türkiye, Ulusal Geçiş Hükümeti'ne açık destek verirken, Libya lideri Kaddafi'ye yönelik yeni bir adım attı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Libya Merkez Bankası'nın sahibi olduğu Arap Türk Bankası'na (A&T Bank) el koymasının ardından SPK da harekete geçti.

SPK, önceki gün Takasbank, Merkezi Kayıt Sistemi ve Aracı Kuruluşlar Birliği'ne yazı göndererek Libya yönetiminde yer alan kişi ve şirketlerin Borsa'daki hisselerinin tespitini istedi. Bakanlar Kurulu kararı kapsamında bu listede yer alan gerçek ve tüzel kişilerin borsadaki şirket hisseleri dün itibariyle donduruldu.

150 MİLYON TL'LİK HİSSE

SPK, Libya'nın Emlak Konut GYO A.Ş.'deki hisselerini de mercek altına aldı. SPK yetkilileri, "Buradan yaklaşık yüzde 3-4'lük bir hisse satın almışlardı. Bunun değeri de yaklaşık olarak 150 milyon TL. Bu konuda da denetim yapılıyor" dedi. Bu şirketler Kaddafi gidene kadar İMKB'de işlem yapamayacak.

FON NİYE EL KOYDU?

TMSF önceki gün Arap Türk Bankası'nın yüzde 62.37 oranındaki hissesine el koymuştu. Bu karararın perde arkasında büyük hissedarın Libya devleti olması sebebiyle, bankanın döviz yükümlülüklerini yerine getirememesi yatıyor. Türk Lirası işlemlerinde sorun yaşamayan banka, uluslararası ambargo sebebiyle dolar ve euro transferinde sıkıntı yaşıyordu.

Hazal Ateş/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde