SGK, özel ekiple 'hayali muayene' avına çıkıyor

SGK, özel ekiple 'hayali muayene' avına çıkıyor

Sağlıktaki yolsuzlukların üzerine gitmek için düğmeye basıldı.

SGK, özel ekiple 'hayali muayene' avına çıkıyor
16px
24px
23.12.2011 15:20
ABONE OLgoogle

Sağlıktaki yolsuzlukların üzerine gitmek için düğmeye basıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu, 100 kişilik ekip kurdu; hastane, eczane ve diyaliz merkezi denetimine çıkıyor. Tespit edilen sağlık kuruluşlarında hayali muayene, gereksiz ilaç yazımı, bir hastaya ayda 100 tedavi faturalarına cezalar kesilecek.

Risk odaklı denetim sisteminde kriterler belirlendi. Sistem sayesinde, risk belirlenen ve suiistimale açık olduğu tespit edilen veriler bir havuzda toplandı. Riskli verilerle ilişkili doktorlar, sağlık hizmeti sunan kurumları ve eczanelere hafta içinde denetimler başlıyor. 18 kriter üzerinden yapılan sorgulamalarda ilginç usulsüzlükler tespit eden kurum, en çok yazılan ilaçlar, bu ilaçları en çok yazan doktorlar, bu ilaçları veren eczaneleri yerinde inceleyecek.
 
Bir yılda 35 milyar lirayı aşan sağlık harcamalarında yaşanan suiistimalleri en aza indirmek için 100 kişilik özel ekip kuruldu. Eczane, özel ve üniversite hastanelerine gidecek müfettişler ve sosyal güvenlik kontrol memurları, hastanelerin faturalarını inceleyecek. Hayali muayene, gereksiz tahlil, şişirilmiş ilaç reçetelerinin tespiti halinde sağlık kurumlarına cezalar kesilecek. Belirlenen yaklaşık 200 hastane ve 500 eczane ile diyaliz merkezlerinde 'dedektif' titizliğinde yapılacak incelemelerde, hasta raporları da masaya yatırılacak. Aynı raporlu ilaçların aynı doktor aynı eczane üzerinden verildiğini tespit eden SGK, bu hasta-doktor ve eczacı zincirini kıracak.
 
DİYALİZ SEANSLARI ŞİŞİRİLİYOR

Kurum, risk odaklı taramalarda diyaliz merkezlerinde de ciddi usulsüzlükler belirledi. Bu yıl boyunca yaklaşık 1 milyar lira ödenen diyaliz merkezleri, böbrek hastalarına yapmadıkları tedavileri yaptı gösterdi. SGK'ya gönderilen faturalarda seansları şişiren diyaliz merkezlerine çat kapı ziyaret yapılacak. Hastaların da dinlenmesiyle yolsuzluk yapan merkezlerle sözleşme iptaline dahi gidilebilecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde