S & P gidiyor yerine bizim 'TUDEK' geliyor

S & P gidiyor yerine bizim 'TUDEK' geliyor

Yerli reyting kuruluşuna yönelik tartışmalar sürerken, yerli reyting şirketine yönelik detaylar da şekillenmeye başladı.

S & P gidiyor yerine bizim 'TUDEK' geliyor
16px
24px
24.05.2012 09:18
ABONE OLgoogle

Yerli reyting kuruluşuna yönelik tartışmalar sürerken, yerli reyting şirketine yönelik detaylar da şekillenmeye başladı. Türkiye Ulusal Derecelendirme Kuruluşu (TUDEK) adı verilmesi planlanan yerli not kuruluşunda, melez bir yapı olacak. Kuruluş, ileride Ortadoğu ve Balkanlar'dan başlayarak ülke notu da verecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) ağabeyliğinde kurulacak olan yerli reyting kuruluşunda ayrıntılar netleşmeye başladı. Kuruluşun bünyesinde, bankalar, akademisyenler, KOSGEB ve şirketler yer alacak. Kamu öncülüğünde kurulacak kurumun hantal bir yapıda olmaması için tedbirler de alınacak.

Yerli reyting kuruluşu, zaman içinde Ortadoğu ve Balkanlardan başlayarak ülke notu vermeye de başlayacak.Türkiye Ulusal Derecelendirme Kuruluşu (TUDEK) adı verilmesi planlanan kurumda, melez bir yapı olacak. Kamunun öncü rol oynayacağı reyting kuruluşu, kar güdüsü ile çalışan özel sektöre bırakılmayacak. Yetkililer, bu kurumun kamu öncülüğünde olmasının, bağımsızlık ve piyasada kabul edilebilirlik açısından daha  önemli garanti sağlayacağına dikkat çekti. Kredi kuruluşlarının pek çok ülkede kamu tarafından kurulduğu belirtilirken, Fransa'da Merkez Bankası tarafından yürütülen bu rolü, Türkiye'de BDDK üstlenecek.

AKADEMİSYENLER DE OLACAK

 Planlanan çalışmaya göre kurumda, bağımsız otorite olan BDDK yanında, Bankalar Birliği, TMSF, SPK, KOSGEB de yer alacak. KOSGEB'in elinde 700 bin şirkete ait veri bulunduğu için bu kurumun katılımına özel önem veriliyor. Reyting kuruluşunda, özel sektörden de  bankalar , şirketler ve Türk reyting şirketleri yanında, akademik çevreler de yer alacak.

 HIZLI KARAR ALINACAK

 KURUMUN tarafsızlığı da BDDK'nın teminatında olacak. BDDK, reyting verilmesine yönelik kuralları ve metodolojiyi belirleyecek. Aynı zamanda da kamu ve özel sektör arasında bağlantı kuracak.Bu kurum kamu öncülüğünde kurulacak olmasına rağmen, hantal bir yapıda olmaması ve hızlı karar alması için tedbir alınacak. Bunun için de kurumun Bankalar Birliği'nin çatısı altında olması planlanıyor. Kurum, aynı kara liste olarak adlandırılan Risk Merkezi gibi, birlik altında ayrı bir yapılanma olacak.

 SÖZLEŞME HER AN BİTEBİLİR

 S&P'nin Türkiye'nin kredi notununun görünümünü düşürmesi sonrasındaki tartışmaları yorumlayan Babacan, S&P'yle her an sözleşmenin bitebileceği sinyalini verdi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Paris'te CNBC-e'nin  sorularını yanıtladı. Babacan, 'Yasal altyapımız hazır. Herhangi bir kuruluş not verebilir ama onun ağırlığı nedir. Zaman gerekecektir ama bugünden başlamak lazım. Biz ne dersek diyelim yatırımcıların değerlendirmesi önemli olacaktır. G20'nin de gündem maddesi bu. Derecelendirme kuruluşlarına bağımlılık nasıl azaltılmalı, bu G20'nin kararıdır' diye konuştu.

 DAHA İYİ NOTU HAKEDİYOR

PAKİSTAN Merkez Bankası Başkanı Yaseen Anwar, Türkiye'nin kredi notunun reytingçiler tarafından yatırım yapılabilir ülke seviyesinin altında tutulmasını  eleştirerek, 'Türkiye daha iyi bir derecelendirmeyi hak ediyor. Fakat nedense notlar belli seviyede tutuluyor' dedi. Anwar, bu kuruluşları, 'borcu olmayan ülkeleri, borçlu ülkelerin oluşturduğu risklere olan direncine odaklanmış durumda' sözleriyle de eleştirdi.

 FITCH TEŞVİKE DESTEK VERDİ

 ÖTE yandan Fitch, dün bir rapor yayınladı. Fitch tarafından yapılan açıklamada, 'Türkiye'nin yakın zamanda açıkladığı teşvik programı, yerli ve yabancı gruplardan stratejik ve geniş çaplı yatımlar için faydalı olacaktır, yavaşlayan ekonomik ortamda, yeni ve ertelenmiş yatırım planlarına itici güç olacaktır'' ifadelerine yer verdi. Fitch, teşvik programının ekonomi üzerinde etkilerini göstermesinin ve rekabet ortamında tam  olarak yansımasının biraz zaman alacağını belirtti.

Fitch, yeni yatırım planı yapan Petkim ve Aksa gibi şirketler ile çeşitli petrokimya şirketlerinin de yatırımlarını gerçekleştirmesi açısından teşviklerin etkili olabileceğini ifade etti. Açıklamada, 'Teşvikler Aksa'nın uzun vadede 1 milyar dolara varacak olan yeni karbon elyaf yatırımı için de destekleyici olabilir' denildi.

 Yerli şirket Balkanlar ve Ortadoğu'ya not verecek

 KURULACAK yerli derecelendirme şirketi, banka ve şirketlere not vermek yanında, ülke notu verme misyonuna da sahip olacak.  Bu notlar, hem Basel 2 kriterleri çerçevesinde hem de bunun dışında bağımsız olarak kullanılacak. Bu reyting kuruluşu,  zaman içinde  Ortadoğu ve Balkanlara da ülke notu verecek.  Milli reyting kuruluşu, ileride Orta Asya ve Kuzey Afrika gibi ülkeleri de portföyüne katacak. (Deniz Çiçek/Akşam)

 'Reytingçilerin ne dediğine bakmayız' dedi yatırım sözü verdi

 Yatırım Grusu Mobius, reyting notlarını fazla dikkat almadıklarını belirterek, 'Türkiye'de yatırıma devam edeceğiz, yeni yatırımlar planlıyoruz' dedi.

 KÜRESEL yatırımcı Mark Mobius, 'Türkiye ekonomisi son derece dinamik. Türkiye dünyanın dört bir yanından uluslararası yatırımcıların ilgisinin merkezinde olmaya devam edecek' diye konuştu. Dünya genelinde 600 milyar doların üzerinde varlık yöneten Franklin Templeton'ın yöneticisi Mobius, Türkiye'nin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından düşük notlarla değerlendirilmesine ilişkin, 'Biz yatırımcılar, bu gibi derecelendirmeleri fazla dikkate almıyoruz. Türkiye'de yatırıma devam edeceğiz, gelecekte yeni yatırımlar yapmayı planlıyoruz' bilgisini verdi. Avrupa krizini de değerlendiren Mobius, 'Yunanistan'ın eurodan çıkmasını beklemiyorum'  yorumunu yaptı.

İNİŞ YUMUŞAK OLUR

 Euro krizinin Türkiye'ye yansımalarına da değinen Mobius, Tüm bu etkilere rağmen, Türkiye yumuşak inişi başaracak. Türkiye'nin enflasyonu kontrol altında alabileceğini düşünüyorum. Türkiye'ye olabilecek en büyük etkisi, Avrupa'nın hatalarının öğretici özelliğidir' şeklinde konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde