S-400 yaptırımı açıklamasıyla dolar sert yükseldi!

S-400 yaptırımı açıklamasıyla dolar sert yükseldi!

Günün ikinci yarısında ABD Hazine Bakanı Mnuchin, "Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımı konusunda yaptırımları değerlendiyoruz, henüz bir karar vermedik" dedi. Dolar bir anda fırladı ve 5.76'yı test etti.

S-400 yaptırımı açıklamasıyla dolar sert yükseldi!
16px
24px
09.09.2019 13:10
ABONE OLgoogle

Küresel düşük faiz beklentileri ve olumlu makro verilerle geçen hafta yönünü aşağı çeviren dolar/TL, yeni haftada 5.70'in üzerinde hareketini sürdürürken; piyasalar bu hafta TCMB'nin faiz kararını izleyecek.

Öte yandan günün ikinci yarısında ABD Hazine Bakanı Mnuchin'den Türkiye açıklaması geldi.  Mnuchin, "Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımı konusunda yaptırımları değerlendiyoruz, henüz bir karar vermedik" dedi. Dolar biranda fırladı ve 5.76'yı test etti.

Dolar saat 15:26 itibariyle 5.7494 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7004 lira, en yüksek 5.7639 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3403 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1032 seviyesinde. Gram altın 279.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.66 seviyesinde.

Beklentilerin altında artan enflasyonun TCMB'nin beklenen Faiz indirimlerinde elini kuvvetlendireceği görüşünün ardından geçen hafta itibarıyla faiz indirimlerinin 200 baz puanın altında kalmasına pek ihtimal verilmiyordu.

Piyasada ayrıca Perşembe günü açıklanacak olan ECB'nin faiz kararı, jeopolitik gelişmeler, kabine revizyonu söylentileri de takip edilen konular arasında yer alıyor.

Dolar/TL geçen haftaya 5.85'li seviyelerden başladıktan sonra benzer para birimlerinden pozitif ayrışarak 5.65'in altını test etmişti. Ancak Cuma günü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili açıklamaları ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun beş ayrı suçtan 9 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığı yönündeki açıklamalar kurda yükselişe neden oldu.

Piyasaların yeni haftaya sakin başladığını söyleyen bir bankacı, "Ancak olumlu olduğumuzu söyleyemem, Kaftancıoğlu'na verilen ceza sonrası TL'de sert bir değer kaybı gördük, aynı zamanda geçen hafta Soylu'nun açıklamaları sonrası 'İstanbul'a kayyım atanacak' endişesi de oluşmuştu, dünkü açıklamalara rağmen piyasada henüz anlamlı bir geri çekilme görmüyoruz. Dolar/TL TCMB toplantısına kadar gergin kalacak gibi" diye konuştu. Aynı bankacı, "Dolar/TL'de ekstra bir haber gelmedikçe 5.68-5.73 gibi dar bir bantta kalacağımızı düşünüyorum. PPK'da 200-300 baz puan arası bir indirim piyasada makul karşılanabilir" dedi.

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Perşembe günkü toplantısı öncesinde değer kaybına karşı koymaya çalışıyor. ECB'nin zayıflayan ekonomiyi canlandırmak için yeni destekler vermesi bekleniyor. ECB'nin para politikasını gevşeteceğine dair beklentiler kuvvetlenirken, diğer küresel merkez bankaların da para politikalarını gevşetiyorlar.

Dolar yen karşısında dar bantta işlem görürken, yatırımcılar ABD'de beklenen faiz indirimleri ile yen gibi güvenli limanlara olan talebin etkilerini değerlendiriyorlar.

Tahvil piyasasında geçen hafta enflasyon verisi sonrası 50 baz puanının üzerinde düşüş yaşanmıştı. Gösterge 10 yıllık tahvilde Cuma günü spot piyasada ortalama bileşik getiri %15.49, valörde son işlemde %15.64 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilde ise Cuma günü spot kapanışta bileşik getiri %15.81 oldu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde