Rusya’ya adrese teslim ihale!

Rusya’ya adrese teslim ihale!

Yangın söndürme uçağı ihalesinde sır perdesi kalktı. Orman yangınlarıyla mücadele için açılan uçak ihalesi, sessiz sedasız Ruslara verildi. Geçen yıl Be-200 tipi uçakları Cumhurbaşkanı Erdoğan beğenmişti.

Rusya’ya adrese teslim ihale!
16px
24px
18.06.2020 04:17
ABONE OLgoogle

Orman Bakanlığı'nın yangın söndürme uçağı ihalesinde 5 aydır kapalı duran sır perdesi Rusya'dan gelen haberle kalktı.

Ticaret Bakanı Yardımcısı Oleg Boçarov, önceki gün, “İleri düzey müzakerelerde yer alan Türkiye'deki temsilciliğimizin desteğiyle, Rus pilotların yönetimindeki Beriyev uçaklarının 4 ay süreyle Antalya, İzmir ve Bodrum çevresindeki olası durumlarla mücadelede yardım etmesini gözlemleyeceğiz” dedi.

Putin'e 175 Milyon Dolarlık uçak jesti! BEDELİ AÇIKLANMADI

Rusya tarafında her şey çok net açıklandı. Ancak yasal zorunluluk olmasına rağmen ihale, Türkiye'de Kamu İhale Kurumu kayıtlarına yansımadı.

Orman Genel Müdürlüğü, Sözcü'nün talebi üzerine yaptığı özel yazılı açıklamada gelişmeyi doğruladı. İhalenin 7 Mayıs'ta sessiz sedasız yapıldığı ortaya çıktı. İhalenin, yasanın esas usül olarak kabul ettiği rekabeti, şeffaflığı ve katılımı üst düzeyde sağlayan “açık” usülde yapılmadığı kesin. Ancak hangi usulde düzenlendiği ve ne kadar bedelle verildiği ise hâlâ sır.

THK UÇAKLARI HANGARDA DURUYOR

Açıklamada önemli detaylar yer aldı. İhale, Türk Hava Kurumu Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi- CMC Savunma Sanayi A.Ş. İş Ortaklığı'na verildi.

Kayyum tarafından yönetilen THK'nın, 5'i faal toplam 9 yangın söndürme uçağının hangarda beklemesine rağmen Rus uçaklarıyla ihaleye girmesi dikkat çekti. THK'nin 4 bin 900 litre su kapasiteli uçakları, 5 bin litre şartı nedeniyle ihaleye sokulmamıştı.  THK'nın uçakları ihaleye giremedi: Şartnameye öyle bir madde koydular ki...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen yıl Rus uçaklarını, Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'le incelemiş, hemen ardından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bizzat test etmişti.

2 Rus Beriyev Be-200 uçağı Rus mürettebatla önceki gün göreve başladı. Uçaklardan biri İzmir diğeri Antalya'da 15 Ekim'e kadar orman yangınlarıyla mücadele edecek.

RUSLARIN ALACAĞI BELLİYDİ

20 Şubat'ta yapılan ilk ihaleye iki gün kala uçakları üreten Beriyev'in CEO'su Yuriy Grudinin, “Türkiye, jet amfibi uçağı ihalesi açtı.

Bu sadece bizde var” diyerek aslında sonucu açıklamış oldu. İhale komisyonu 20 Şubat'ta toplandı. Ruslar Ankara'ya kadar geldi.   Pakdemirli, Rus yangın söndürme uçağını test etti: İşte yorumu

Ancak Suriye politikaları nedeniyle Türkiye ile oldukça gergin günler geçiren Ruslar teklif vermedi. İhale iptal edildi. Aradan geçen 5 ayda kamuoyuna açıklanan hiçbir gelişme olmadı. Sessizliği bozan açıklama yine Rusya'dan gelmiş oldu.

Yusuf Demir/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde