Rusya ve Türkiye arasında çözülen iki düğüm: Gıda ve enerji

Rusya ve Türkiye arasında çözülen iki düğüm: Gıda ve enerji

Yaklaşık bir yıl önce kopma noktasına gelen Türkiye- Rusya ilişkileri Türk Akımı ve gıda ticaretindeki gelişmelerle toparlanmaya devam ediyor

Rusya ve Türkiye arasında çözülen iki düğüm: Gıda ve enerji
16px
24px
25.10.2016 15:46
ABONE OLgoogle

24 Kasım 2015 tarihinde Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş uçağının Suriye sınırında düşürülmesinin ardından gerilen Türk-Rus ilişkilerinde yaz başında başlayan iyileşme devam ediyor. 

Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesi Türk Akımı için tarihler yavaş yavaş belli olurken, ambargolarla yara alan gıda sektörü de yavaş yavaş eski düzene dönüyor. 

Gazprom İcra Komitesi Başkanı Aleksey Miller, pazartesi günü yaptığı açıklamada Türk Akımı doğalgaz projesinde iki hat için inşaatın 2019 sonunda tamamlanabileceğini belirtti. 

Türk Akımı’nda gereken araştırmalar ve inşaat için Türkiye’den gerekli izinlerin alındığını hatırlatan Miller, “Son gelişmeler ışığında, Türk Akımı’nda planlanan iki hat için inşaat sürecinin 2019 sonunda tamamlanabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.” dedi. 

Proje kapsamında inşa edilecek 15,75 milyar metreküp kapasiteli ilk hattın Türkiye pazarı için planlandığını anlatan Miller, ikinci hattın ise Avrupa’daki müşterilere doğalgaz taşımasının öngörüldüğünü belirtti.

Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde Türkiye ve Rusya arasındaki hükümetlerarası anlaşma 10 Ekim’de İstanbul’da imzalanmıştı.

RUSYA'YA TÜRK DOMATESİ, TÜRKİYE'YE RUS ETİ

Rusya Tarım Ürünleri Denetim Dairesi’nin (Rosselkhoznadzor) internet sitesinden yapılan açıklamada da Rusya’da 6 Ekim’de yapılan görüşmeler sonrasında Rusya’ya ihraç edilecek Türk gıda ürünlerinin sağlık açısından güvenliğine dair Türk tarafının 10 gün içerisinde bir program hazırlaması konusunda anlaşmaya varıldığı kaydedildi.

Açıklamada, gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik programın incelenmesi sonrasında Türk gıda ürünlerine uygulanan kısıtlamaların kaldırılma sürecinin başlayacağı, programın belirlenen süre zarfında henüz ulaşmamış olmasının süreci yavaşlattığı ifade edildi.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı ve TİM Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Satıcı, Rus ve Türk heyetlerinin önceki görüşmesinde bazı ürenlerin ihracatının serbest bıkarılması, bazıları için teknik çalışma yapılması kararı alındığını anımsattı.

Bu teknik çalışma sürecinin başladığını belirten Satıcı, önümüzdeki hafta ya da bir sonraki hafta, Rusya’dan teknik heyet beklendiğini söyledi.

Rusya’nın özellikle yılbaşına doğru yoğun sebze talebi olduğunu kaydeden Satıcı, “Şu ana kadar durum olumlu. Biz de elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Hâlihazırda çeşitli ülkelerden et ve hayvan ithalatı yapan Türkiye’nin de Rusya’dan et ithalatına sıcak baktığını ifade eden Satıcı, bu kapsamda Türkiye’den bir heyetin de Rusya’ya giderek et tesislerinde incelemede bulunacağını kaydetti. Satıcı, Türk heyetinin kasım ayı başında Rusya’ya gideceğini söyledi.

Rus hükümeti, portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve eriği Türkiye’den alınması yasak olan gıda ürünleri listesinden çıkarmıştı. Domates, biber, salatalık, kabak, üzüm, incir ve nar için de teknik çalışma süreci kararı alınmıştı. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde